Falmászók mekkája nyílt az OMK Savaria Ifjúsági Centrumban

Egy szédítő magasságban elkövetett kézfogással adták át a szombathelyi "nagy falat", az ország második legnagyobb, ilyen jellegű képződményét.

Ritkaságszámba megy, hogy olyasmire lehetünk büszkék, aminek vonzereje nem marad Szombathely határain belül, és még az önkormányzatot sem kellett hozzá bevonni az anyagiak előteremtéséhez.

Rózsa Marcell, a Hannibál SE oszlopos tagja tudniillik megálmodta, saját kezűleg és baráti segítséget is mozgósítva flexelt, fúrt, és faragott, végül február 22-én este egy ünnepi mászással avatta fel Magyarország második legnagyobb – természetesen komoly biztonsági előírásokat szem előtt tartva megépített – beltéri mászófalát az Oladi Művelődési Központban.

Jött az intézményátalakítás, ők kaptak az alkalmon, később valószínűleg nem engedték volna meg – mondta el lapunknak az egyébként ipari alpinistaként dolgozó fiú, hogyan hozták össze a grandiózus építményt, amit ha csak puszta tekintetével fésül végig a laikus, már abba beleszédül (előre aggódunk a leendő punkkoncertek látogatóinak egyensúlyáért).

Az 1999 óta csak az aula egyik oldalán álló, alig száz négyzetméteres kistestvér alapterülete most 450-re bővült úgy, hogy felhúztak vele szemben egy másikat, a tetején pedig összekötötték. Szakértőnk szerint a továbbfejlődéshez, országos versenyekbe való bekapcsolódáshoz egyébként eleve nélkülözhetetlen volt egy komolyabb fal megépítése.

Ha tél van, vagy messze a szikla, akkor jön jól a teremmászás
A falra nézve rögtön a szivárvány majdnem minden színében virító, és a falba fúrt lyukaknak köszönhetően cserélgethető, áthelyezhető kapaszkodók szúrnak szemet: "színek szerint vannak utak építve, ezek különböző nehézségűek, kezdőtől az extrém nehézségig, akár 25-30 méter hosszú utat is lehet mászni. Próbáltuk a úgy kialakítani, hogy szinte minden olyan felület, ami megtalálható a természetben is, az jelen legyen” – mondja Marci. A kezdők a jobb szélen, gyerekek a bal szélen gyakorolhatnak három méteres magasságig.

A konstrukcióról megtudjuk: komoly építészeti kihívásként élték meg, hogy a mászófalat magához az épülethez nem lehetett rögzíteni, de végül megoldották, és egy öntartó szerkezet lett. „A váz acélszerkezet, a biztosítópontok is ebbe vannak rögzítve, tehát abszolút biztonságos – aztán rákerültek a rétegelt falemezek, arra pedig a fogások, kapaszkodók, amik műgyanta, és különböző kőpor- és egyéb keverékekből állnak. Egyébként az egész mászófalépítő szabvány szerint lett építve.”

A szürke gigászt villáminterjúnk után Marci egy társával avatta fel: reflektorokkal kísérve mindketten elindultak az átellenes oldalon, és nagy lendülettel, halált megvető csimpaszkodásokkal a művelődési központ aulájának tetején találkoztak fejjel lefelé egy kézfogásra, amivel jelképesen is összekötötték a két oldalt.

Mostantól kezdve tehát bárki igénybe veheti az új büszkeséget, és a Hannibálosok is tárt karokkal várják a csúcs felé törekvőket minden hétfőn, kedden és csütörtökön este hat és tíz óra között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport