Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Floorball: előtörni az ismeretlenségből

Szombathelynek van egy Magyarország élvonalába tartozó csapata. Ez a Szent-Györgyi női floorballcsapata.

Gyorsan terjed a sport
A csapat megálmodója, edzője, mindenese Benczeleitner Ottó, a gimnázium és szakközépiskola testnevelő tanára. A tanár úr elmondta, hogy 1997-ben álmodták meg a csapatot, és a 97-98-as tanévben már el is indultak a magyar bajnokságon. Igen, van floorball magyar bajnokság is, bármennyire is furcsának tűnhet. Magyarországon is kezd ugyanis egyre népszerűbb lenni a sportág, köszönhetően az ország testnevelő tanárainak és a sportág szerelmeseinek, akik lépten-nyomon népszerűsítik ezt a játékot.
A magyar NB1-ben egyébként 7 csapat van, akik közül a Szolnok a legjobb, de a szombathelyi lányok szorosan az élmezőnyben vannak, ami a gárda életkorát tekintve nem kis teljesítmény.

Szárazföldi jégkorong
A floorball megszólalásig hasonlít a jégkoronghoz. Szinte ugyanazok a szabályok, csak minimális különbségek vannak, mint például a lesek hiánya és ilyen apróságok. A legszembetűnőbb különbség persze az, hogy ezt nem jégen játsszák, hanem parketten. Ugyanúgy ütővel kell a labdát terelni, a végtagokat nem elehet használni, sőt térd felett hozzá sem szabad érni a szivacsszerű labdához. Lábbal is csak egyszer, de passzolni már nem lehet vele. Az ütővel itt sem lehet a labdát felemelni, csak a földön szabad vezetni.
Egy csapatban öt mezőnyjátékos van és egy kapus. Itt szerencsére nem kell annyira beöltözni a kapusnak, mint a hokiban, de azért egy-egy erős lövés itt is kellemetlen nyomokat hagyhat. A meccsek háromszor húszperces harmadokból állnak, ami szintén a jéghokiból átvett elem.

Szikrázó mérkőzések
Benczeleitner Ottó a szombathelyi lányok vezetője elmondta, hogy nálunk még eléggé hátrányos helyzetben van a sport. A csapatok többsége úgy verbuválódik mint Szent-Györgyis, tehát diákok testnevelésóra keretében megismerik, majd megszeretik a sportot. A játék őshazájában -Finnországban - öt-hatezer ember is kimegy a meccsekre, itt azonban még csak a családtagok járnak ki.
Természetesen a sikercsapat egyik játékosát is megkérdeztük, hogy szerinte mikor lesz igazán elfogadott sport a floorball. Bozi Ágnes, a csapat egyik hátvédje elmondta, hogy egyre többen szeretik már nálunk is ezt a sportot, de még sokat kell arra várni, hogy igazán sokan legyenek egy-egy meccsen. Azt azonban nyíltan kijelentette, hogy ez nem egy kisasszonysport. "A meccseink sokszor olyan kemények, hogy a fiúk is elcsodálkoznak rajta. Sokszor kék-zöld foltokkal fejezzük be a meccseket. Ráadásul látványosak a meccsek, ezért is remélem, hogy hamarosan nagyobb népszerűség fogja övezni a floorballt nálunk is."

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport