Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Helyek: Malombéli fészek hangulat

Jó pár éve annak, hogy a könyvtár mellett magasodó tizenegy emeletes alatt megszűnt a Fészek. A kosaras-ereklyékkel, csapat-tablókkal felékesített parányi, eklektikus, akvárium-szerű sörözde tragikus hirtelenséggel lépett ki társasági életünkből. Mígnem tavaly újra feltűnt János.

Jó pár éve annak, hogy a könyvtár szomszédságában magasodó tizenegy emeletes alatt megszűnt a Fészek. A kosaras-ereklyékkel, csapat-tablókkal felékesített parányi, eklektikus, akvárium-szerű sörözde tragikus hirtelenséggel lépett ki társasági életünkből. Mígnem tavaly újra feltűnt János.

Helyére reprezentatív bank kevesek által igényelt fiókja települt. Pedig a fanyar humoráról és vendégmarasztaló anekdotáiról ismert üzletvezető, János fogalom volt. Őt überelni még Marci bácsi, a Gól vendéglő harcsabajszú pincére sem tudta. A Fészek népes közönséget tudott magáénak, törzsvendégnek számított a frissen fésült kereskedő, a vasútállomás szabadidős örömlánya, a főiskolás és focimeccs után csapatostul érkező szalagmunkás. A mindig zsúfolt kricsmiben a gyanútlan betévedőnek azonban szabad vegyértékű asztalhoz ritkán volt szerencséje. A velős-piritósáról, toronyira kent extra gombáskrémjéről és kocsonyájáról, a törzsvendégeknek járó saját, pulton őrzött korsókról nevezetes Fészek sokunknak pótolhatatlan veszteség maradt.

Mígnem tavaly, november végén újra feltűnt János. Sötét kabátban és nyakkendőben asztalunkhoz lépett, hogy mint egykor, most is kóser pálinkára és csülkös bablevesre buzdítson. Kísértet? A Malom Söröző jó pár éve üzemelt már, ír sörözőnek és vendéglőnek indult, de aztán valahogy soha nem nyílt itt semmiféle konyha. Aztán tavaly nyáron egy időre bezárt, mi vártuk az ír vacsorát, helyette jött az új bérlő, János, vele a házi tepertős zsíroskenyér (100 ft), a kenőmájasos toronyi (120 ft.), és a velős pirítós (250 ft.). A váltást csöppet sem bántuk. A pincehelyiség berendezése maradt a régi, még a fölöttébb igénytelenül összetákolt, viszkis üvegekből álló Bloom-fal is. Az asztalokra azonban terítő és gyertya került, lett ital- és étlap, János Fészek-béli ereklyéi üvegvitrin mögé kerültek, az emeleten a törzsvendégeknek külön kis exkluzív szalon nyílt.

Régen látott arcok, az egykor fiatalok által megszállt terület most brigádgyűlések, idős nosztalgiázók helye is lett. Itt van újra a jólfésült, azóta kopaszodó, mára már nagykereskedő is, saját korsója (még) nincs.

Eltűnt ugyan az én kedvenc korsós búzasöröm, helyette Ászokot (190 ft), Drehert (220 ft.), vagy Tuborgot (570 ft.) rendelhetek. Aki mégis az ír sörök után nosztalgiázik, talál itt csapolt Kilkennyt (570 ft.) és Guinnesst (570 ft.) is. Esetleg válogathat a tizenkét-féle üveges (250 - 500 ft.), vagy a tizennégy-féle viszki (2 cl/ 250 - 300 ft.) közül. A folyóbor ára barátibb, a tokaji furmint decijét például hatvanért mérik. A teaivó elegáns Twinings fadobozból válogathat a Pickwick teafilterek között (150 ft.). János humora nem sokat változott, ellenben az egykori legendás gombás melegszendvics! A hirtelen felhevített aprócska kenyér (kínai konzerv gomba, szórványos sajtfolttal) nyomaiban sem emlékeztet a régire. Az ára is hihetetlen, egy kis szelet háromszáz. Legközelebb inkább a paraszttállal (600 ft.), vagy a csülkös babbal (380 ft) próbálkozom!

ps

További helyek:
Kávézó a Feketéhez
Techno mentes övezet
Helyek: A Mátyás Pince
Sőrőző a Vörös Királyhoz
Royal sörőző

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Helyek