Helyek: elvarázsolt kastély a belvárosban

Ki emlékszik ma már a múlt század városi szövetségére ? Szombathely kollektív tudattalanába azonban stabilan rakódott le e történeti ismeret...

Ki emlékszik ma már arra, hogy valamikor a múlt század első harmadában a városi alkalmazottak szövetségbe tömörültek s megalkották a VAOSZ-t? Szombathely kollektív tudattalanába azonban stabilan rakódott le e történeti ismeret, és ez egyedül a Fő tér eldugott zugában megbúvó vendéglátóipari egységnek, a VAOSZ-nak köszönhető.

A fogalommá lett létesítmény a város közepén olyan, akár egy elvarázsolt kastély. Közeledj hozzá bárhonnan, szemedbe tolakodik Szombathely történetének torz tablója, amelyről történészek, művészettörténészek és városépítészek hada se volna képes meggyőzni - vélhetőleg nem is akarna -, hogy szép és helyén való.

A szemnek, a fülnek, az orrnak
E nyomasztó vizuális hatásról egy jellegzetes akusztikai élmény vonja el a látogató figyelmét. Aki nincs tisztában a közalkalmazottak tekegolyó iránti vonzalmával, annak riasztó, sőt, akár félelmet keltő is lehet a golyók gördülése keltette hang.

A következő érintett érzékszerv a szaglás. Arról a penetráns bűzről beszélek, amely akkor keletkezik, amikor az emberi vizelet, széklet és gyomortartalom illata reakcióba lép az illatosító golyócskának nevezett borzalommal, ezzel a modernitás ráció-központú világképével szándékosan szembe helyezkedő, jellegzetesen posztmodern találmánnyal.

Pozitív beállítódású ember ilyen szélsőséges élethelyzetben csakis előre menekül. Az elvarázsolt kastély következő ajtaja mögött a talponálló fogadja a látogatót. A helyiséget megtöltő sűrű, kékes cigarettafüst egyaránt megnyugtatóan hat zaklatott szemünkre és orrunkra. Benne a belépőre szegeződő üveges tekintetek sem tűnnek elviselhetetlenül szúrósaknak.
Itt lehetünk tanúi egyébként a couleur locale újabb megnyilvánulásának. A gyermekkor anyánkhoz címzett pisi ill. kaki lesz felkiáltásainak tudatos felidézésével varázsolja otthonossá a vendéglőt az a bizarr - ki tudja milyen ősi regisztereket megmozdítani hivatott - megoldás, amelynek szellemében a pult mögött álló hölgytől kell elkérnünk az illemhely kulcsát. Legbensőbb titkaink megosztásának e kényszere teszi a vendégek s VAOSZ alkalmazottainak kapcsolatát igazán elmélyültté és szorossá. Remek PR-fogás.

Csak törzsvendégeknek!
A tisztességes idegen mindezek után hanyatt-homlok menekül. Ez a tény egyszersmind meghatározza a VAOSZ-t látogatók körét: ide szinte kizárólag törzsvendégek járnak (e sorok írója is közéjük tartozónak véli magát). Törzsvendégnek számítanak természetesen a vadonatúj fogsorukat először a VAOSZ főztjén próbára tevő osztrák veteránok is.

Aki a fenti megpróbáltatásokon képes túltenni magát, az a továbbiakban már zömmel pozitív élményekre számíthat. Május és október között feltétlenül a szabadtéri étkezés örömeinek hódoljunk. A kockás vászonnal terített vas asztalok óbudai benyomást keltenek, ami kárpótol bennünket a kinti részen kissé nehézkesebb kiszolgálásért.
A pincérek amúgy a két elviselhetetlen szélsőérték között vannak: nem éreztetik veled, hogy jelenléted nyomasztó teher, másrészt nem lihegnek folyton a nyakadban zavarba ejtő kérdéseikkel. Sajnos italt itt is azt megelőzően kell rendelni, mielőtt még az étlappal közelebbi ismeretséget köthetne az ember.

Jó innivalók
Ha már az italoknál tartunk: a folyó borok ihatók és olcsók. A legdrágább közülük a szekszárdi kékfrankos (450,- Ft literje). Hülyén hangzik, de nem árt megkérni a pincért, hogy melegítse föl egy kissé, mert tárolási hőmérsékletén elvesznek az egyébként kétség kívül meglévő zamatai. Palackozott borokat is rendelhetünk - Gere-pincéből származó kék oportót (1800,-), Somló-vidéki Juhfarkot (1/2 liter 1200,-) és különféle tokaji borokat -, ám e különleges alkalmakhoz és különleges kulináris élményekhez illő nedűk otthontalannak tűnnek a VAOSZ-ban. Csapolt sörből sajnos szűkös a választék (Holsten 210,-), megnyugtató ugyanakkor, hogy ősz és tavasz között nem kell nélkülöznünk a barna sört, még ha üveges és csupán egy féle is (Amstel 250,-). Kellemes meglepetés volt az is, amikor a napokban végre megkérdezték, hogy szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet kérek-e?

Ha csak megszokásból rendel az ember levest, úgy a szokásos vendéglői húsleves helyett (metélttel, fridattóval és májgaluskával egyaránt kapható) az egyszerű, ámde a konyhafőnök jó napjain élményszámba menő tejfölös bableves ajánlható (mindkettő 160,-). Ha azonban az étkezést komolyan vesszük s a levessel a főételnek kívánunk puha ágyat vetni, úgy csakis a fácán vagy a vadragu leves jöhet szóba (390,-). Amennyiben választásunk ezek közül esett valamelyikre, úgy nem árt figyelmeztetnünk a pincért, hogy ezek csakis forrón nyújtanak teljes élvezetet.

Maradj a hagyományosnál!
Ami az étlap további részét illeti, egy dolgot már akkor tisztáznunk kell, amikor éttermet választunk. A VAOSZ erőssége a hagyományos ételekben van. Ha ebből az alapállásból közelítjük meg az étel kiválasztásának kérdését, biztosan nem fogunk csalódni. Elfogadható áron kaphatunk mind sertés, mind marhahúsból, mind pedig szárnyasokból készült ételeket. Ha (a velőt rázó hisztéria ellenére) marha vagy vadpörkölttel dúsítanánk diétás programunkat (490,-), úgy bízzuk magunkat a tapasztalt felszolgáló aktuális ajánlatára. Ő ugyanis pontosan ismeri az aznapi felhozatalt. Ezekkel az ételekkel már csak azért is érdemes próbálkoznunk, mert a városban itt készítik a legjobb galuskát, ami - valljuk meg - épp oly fontos része a pörköltnek, mint a hús. Az erősebb idegzetű Vas megye-rajongók persze próbálkozhatnak dödöllével is.

A rántott velő (690,-) ismételten két, már említett irányú kockázatot rejt magában. Élvezeti értéke egyrészt függ a napi felhozataltól - a túl bordázott agyvelő alkalmatlan erre a célra -, másrészt a konyhafőnök aktuális állapotától. Ha mégis megkockáztatjuk, ne dőljünk be az ajánlott rizs-köretnek, kérjük csak pirított burgonyával, amelynek készítését ugyancsak utánozhatatlanul művelik a VAOSZ-ban.
Az extrém sportok művelői megpróbálkozhatnak a pacalpörkölttel (590,-) és a szalontüdővel (390,-) is. Szalamandra szerint az itteni megközelíti a Gólban kaphatót.

Választhatunk persze drágább árfekvésű, különleges ételeket, de ezen éppúgy felesleges rágódni, mint a kisadagokon vagy a gyerekeknek szánt "választékon". A VAOSZ nem való sem Beverly Hills-i vendégekkel érkezőknek, sem fogyókúrázóknak. A gyerekeket meg kíméljük a traumatikus élményektől.

A. Timon

További helyek:
Malombéli fészek hangulat
Kávézó a Feketéhez
Techno mentes övezet
Helyek: A Mátyás Pince
Sőrőző a Vörös Királyhoz
Royal sörőző

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Helyek