Art Café, hab nélkül

Vártunk rá eleget, a körülötte lévő bonyodalmakról cikkeztünk eleget, és most itt van. Megnyílt Szombathely Fő terén az Art Cafe.

Vártunk rá eleget, a körülötte lévő bonyodalmakról cikkeztünk eleget, és most itt van. Megnyílt Szombathely Fő terén az Art Cafe. Lehet polgárosodni, de itt is csak magyar módra!

A késedelem oka: a város igazi, szecessziós belső terű, békebeli kávézót álmodott ide.

Középszerű külső
A feketéző dizájnja azonban, ha "art" jelzővel illetik is, semmivel sem lett különb, vagy más, mint a város egyéb, hasonló funkcióval bíró helyei.

A körítés zaccos: kemény, nemes-fa utánzatú, mélybarna lamináltlapból összeállított belső, hozzá amolyan divatos világosbarna bútorzat. Az adottságai alapján amúgy impozánsnak nevezhető teret ráadásul még egy márványutánzatú, műanyag (hatású) álmennyezettel vágták fejbe - ennyit a beígért szecesszióról. Talán csak a külső terasznak mondott kiülőben felállított, helyi erők által futtatott kovácsoltvas székek suvaszthatók bele az "érdekes", avagy "polgári" kategóriákba. Minden, ami itt belsőépítészet, középszerű.

A felszerelés azonban még nem teljes, a készenlét úgy ötven százalékos. Hiányoznak a sárga falakat semlegesítő, Szombathely nevezetességeit felvonultató rézkarcok, a bejárat mellett az esernyőtartók és a futószőnyeg.

Elit társaság
A kultúra egyelőre csak arcokban képviselteti magát. Elsőként a színművész-rendező Máté Gábor és színészosztálya látogat be. Mácsai Pállal kiegészülve veszik birtokba a teret: a Művészetek Házában folyó próba szünetében itt feketéznek. Későbbi időkre a főnökség egyébként meghitt beszélgetéseket, megindító találkozókat, és a Művészetek Háza rendezvényeit kiegészítő programokat ígér. A feketézőből a folyóiratok még hiányoznak, a sajtóra állítólag két-három hetet kell még várni. A különterem - a nosztalgiával emlegetett békeidőkben a polgárok eme fészke gyakorta kártyabarlangként üzemelt - most reprezentatív tárgyalások helyszíne lesz. A szerencsejáték (automata formájában) mellett egyéb, a polgárságtól idegen eszközök (tévé, rádió, Internet) is számkivetettek lesznek. Helyettük a száz évvel ezelőtti Vasvármegye fénymásolt lapjait ígérik. No már most csak azt nem értjük, hogy akkor miért nem fehér kötényes, bóbítás pincérnők szolgálnak ki bennünket a mostani miniszoknyás, feszes pólósok helyett?

Finom enni- innivalók
A nyitva tartás ideális, a felfrissülni vágyókat reggel fél nyolctól éjfélig várják. Az erények közt a legelső helyen áll a mérsékelt, vendégcsalogató ár. A félig kész étlapból engem a vaníliafagylalttal megbolondított habos kakaó és a csapolt barna sör örvendeztetett meg. A sütik finomak - minyon, Zserbó, Isler (85 ft.) és gyümölcstorták (135 ft.) - és nagy a választék. Kevésbé közismert édességekre, és valódi péksüteményekre is lelhetünk. A kávéból is válogathatunk, sima expresszó (140 ft.) után koffeinmentes, francia, amerikai, bécsi vagy ír specialitások sorjáznak. Említést érdemel még a háromféle gyümölcsturmix, a lazacos szendvics, és a gesztenyés kifli.

A vendéglátók a nagy áttörést a reggelizők és uzsonnázók lelkes hadától várják. A helyi butikos és bank-életre számítanak, a korán kezdő, belvárosban összesereglő tömegre, akik a feketéhez társasági életre, forró csokis, péksüteményes, vagy sonkás, tejszínes tormás ébredésre vágynak.

És egy álom
Látom, amint begördül a Meseautó, kiszáll belőle a kigyúrt, meggyszín öltönyös Kabos Gyula, oldalán anorexiás divatdiktátor neje, Kiss Manyi. A müzlit meg a gyorsbüfés cuccokat már tegnap a sarokba dobták, eztán kávéházba járnak, ahol minden reggel bécsi virslit majszolnak zsömlével, a bank nyitása előtt pedig sebtében még egy diótortát is elnyalogatnak. Munka után újra, hanyagolva Esmeraldát és a Plázát, az újságos, jazzes, rézkarcos romantikába vetik magukat, és egymás fülébe búgják: "Holdas éjszakán, miről álmodik a lány, hogy jön egy királyfi tán, hófehér Toyotán..."

Siva

Vonatkozó cikkünk:
Ez már olyan elit, hogy nincs is...

További helyek:
Helyek: Égszínkék paradicsom
Helyek: Pannónia dicsérete
Royal söröző
Helyek: Söröző a Vörös királyhoz
Helyek: Mátyás Pince
Helyek: Mojo
Helyek: Kávézó a Feketéhez
Helyek: Malombéli Fészek hangulat
Helyek: Vaosz
Helyek: Vajon miért ülünk itt mindig?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Helyek