szombathely.hu - na mégegyszer!

Újra nyúzópróba alá vetjük városunk portálját.

A portál bemutató után megjelent tudósításunkból, inkább sugárzott a bizakodás, mint a nem kívánt ünneprontás. Ennek ellenére kaptunk olvasóinktól hideget - meleget, tán ez is bizonyítja érdemes ezt a témát óvatosan, nagy körültekintéssel, szakmai szempontok szerint újravizsgálni.

Előzmények - nehezen gyógyuló webhelyek
Egy magára valamit is adó portál esetében fontos a javuló tendencia, vagy minimum a jól látható igyekezet. Ezek csupán nagyobb mintavételezés mellett derülnek ki, mivel egy hónap telt el a bemutató óta, érdemes bemerítenünk újra “webes pipettáinkat”.
Beharangozó cikkünkben utaltunk egy-két bosszantó apróságra, ami cikkünk után részben javításra is került. A számláló ugyan még mindig nem óhajt néhány belső lapon működni- nem hiszem el, hogy Jennifer Lopezt eddig még senki nem nézte meg :). A naptár, kereső is lehetne kezelhetőbb, intelligensebb…

Játék a lapokkal
A városi portált lapozgatva teljesen véletlenül találtunk rá kedvenc játékunkra, ami a “fresh’n go!” nevet viseli, magyarul annyit tesz, frissíts és fuss! Nagyon egyszerű, navigaljunk elég mélyre a portálon, majd nyomjuk meg a böngészőnk frissítés gombját. Ekkor visszakerülünk az abszolút kezdőlapra.
Óra indul, az nyer, aki a leghamarabb visszajut az eredeti, általa utoljára böngészett oldalra. Cinizmust félretéve, ez elég fain, ehhez társul még, hogy a hiba a német-angol változatnál is totál visszaköszön. Hab a tortán, mondhatni játékunk bónuszpályája az idegen nyelvű oldalaknál található. A “vissza a nyitóoldalra” idegen nyelvű megfelelőire kattintva: (német, angol változatnál is a bal felső sarokban keresendő “back…” “zurück…” mondatok linkjei) a kedves külföldi látogatót a magyar belső oldalra hajítja, gyanítom, ez kis zavart okozhat neki. De ha elég élelmes, akkor csak frissít egyet, és újra a főlapon van, ahonnan remélhetőleg soha többet nem kattint az előbbi linkre. Előző játékunk hamar csaphat át a "hogyan űzd el a külföldi látogatót mihamarább?" játékba.
Apró hibák ezek, de teljesen lenullázzák a navigációt, ami a lapon van, élelmesebbek a böngészőjüket használják, és nem bíznak meg a linkekben. (divat menü / plüss divat cikk “fress’n go” rekordja 3,539 mp) A hibák már több mint egy hónapja fennállnak?!

Webkamera, avagy micsoda lencsehhhh
Bevalljuk férfiason, erre nem jöttünk rá, miként működik, ha működik egyáltalán. (de a fresh’n go játékunkat nagyban neki köszönhetjük, vizsgáltuk, frissül-e a kép).
Ma déli tizenkettőkor, éjszaka van, tegnap délután borús idő, tegnapelőtt délelőtt szürkület, sajnos végig félrehordott. Például egyik nap nem is működött. Most mikor a cikket átolvasom, éjfél előtt valamivel még süt a nap. Cseppet baj lehet a mintavételezéssel uraim, mondhatni igen el van csúszva a "rencer"!
Szétnéztünk az országban, és azt tapasztaltuk, szinte kivétel nélkül feliratozzák a webkamera által felvett képet, mikor, hol készült a kép, mikor lesz a következő kép, satöbbi. Ha valami ennyire félrevezető, akkor inkább jobb, ha nincs is, nem még a főlapra is kirögzíteni. Nem hiszem el, a rendszert felügyelőknek nem tűnik fel mekkora parázna ez a kamera, és itt égeti szénné az egész csapatot, várost ...

Az ördög és az ő jól definiált részletei

Rendezvénynaptár:
Jelentős változáson esett át a weboldalon szereplő rendezvénytár, de még mindig nem az igazi. Míg előző változatánál, akár 8-9 kattintásba is beletelt, mire megtudtuk, melyik rendezvény, meddig tart, addig most elég kettő. A kezdési időt lehetetlenség volt kideríteni, ma már ez is megoldott dolog. Úgy látszik, a szervezők is észlelték, mennyire elhibázott konstrukciót sikerült kitalálniuk. A kistérségi portálon található, pixelre megegyező naptár viszont napok óta használhatatlan, tán a cikkünk után újra, az előző észrevételekhez hasonlóan ez is újra életre kél?

Még naptár:
A havi bontásnak sajnos van némi hibája. Mégpedig, mi van abban az esetben, ha a soron következő hónap elseje, hétvégére (pl. június, augusztus, november is ilyen), vagy egy nagyobb rendezvény kellős közepére esik? Jelen rendszert tekintve elsejétől belátom az egész hónapot. Hónap vége felé, csak a maradék egy-két nap marad, illetve az egész elmúlt havi műsor. Megfontolandó, nem lenne-e célravezetőbb egy jól működő heti rendezvénytár, kimondottan a kategóriák alapján szervezett tartalomra kihegyezve. Mellette külön az állandó kiállítások, mozik műsora. Magamból kiindulva, a hétvégém tervezésekor nagy segítség a részletes program ismerete.
Nekem úgy tűnik itt az az eset áll fenn, mikor valaki forradalmian újat szeretne alkotni, ám a végső hibajavítózás után derül ki, praktikusabb a jól bevált régi változat.

Hírek:
A portálon szereplő hírekkel kapcsolatosan, a források megjelölésekor a következő résztvevőkre akadtunk - akik a zárójelben szereplő darabszámban szolgáltattak muníciót a portál híranyagához - Savaria Fórum (60), Városi TV (27), Szerkesztők? (10), jetfly.index.hu (2), Pungor András, Horváth András (1-1). Egy dolog miatt érdekes a fenti rangsor, tisztán láthatóvá teszi, nem saját szerkesztők által készített anyag dominál, inkább a szolid másodközlésre hagyatkoznak a szerkesztők. Ezzel is el lehet jutni valameddig, kérdés kell-e, szükséges-e szombathely.hu-nak másod tartalmat szolgáltatni, erőltetni valamit, ami nincs bent a szerepkörében, csak valamikor belekerült, és véletlenül bennragadt.
Itt le is zárulna a vizsgálatunk, ha nem bukkantunk volna egy sajátos cikkre. Vegyük szemügyre a nemrég szerencsétlenül járt Nagy Norbertről szóló hírt, ami forrását tekintve a SaFóból való, kapcsolódó anyagként - forrásmegjelölés nélkül - hozza a Nyugat.hu cikkét új ablakban. Mindezt a Nyugat.hu/haladas címről származó fotóval kiegészítve (május 9-én). Tudomásunk szerint, sem a fotóssal, sem a Nyugattal nem vette fel senki a kapcsolatot a szerkesztők részéről, ami nem szép, modern korunk e-mailes világában, meg pláne nem. Ugyanakkor az érdekességét a dolognak az adja, a hírt követő Savaria Fórumban egy sort sem írnak az előbbi esetről, így kérdéses mennyire valós az eredeti forrás megjelölése, mikor 7-én és 14-én megjelent írott sajtóban nem szerepelt, szerepelhetett a híradás.
Ettől eltekintve is felettébb érdekes a "szerkesztők" szemlélete, apropó, kérem keressenek rá a "szerkesztők" szóra a főlapon. A találatok száma reméljük, nem egyezik meg a szerkesztők valódi számával. Sajnos a portálon ettől eltekintve sem sikerült a szerkesztők nyomára akadnunk.

Archívum:
Hol is van az "Archívum"? Sehol sem találkoztunk vele, pedig az MTE (Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete) megfogalmazza ajánlásában, mit érdemes kezdeni az elmúlt időszak (minimum 30 napra visszamenőleg) anyagaival, ha kellőképpen ki szeretnénk szolgálni a látogatóinkat. A portál-átalakításnak tudható be, hogy egyáltalán a Hírek"(További hírek)" felirattal is megajándékoztak bennünket.
A régi hírek közt borzalmasan lassan lehet haladni, tízesével kapjuk meg őket, és ha kíváncsiak a legrégebbi hírekre, akkor pontosan tíz oldal letöltődésre kell vállalkozniuk. Kérem még számolják bele, a hozzá tartozó lapfenékre gördítést is. Ide minimum elkelne egy, heti "hírcímek" alapján készült listás bontás. Ezzel egyenértékű megoldásnak tűnik még egy intelligens keresőre bízni a hírkeresést.
Apropó kereső, akármelyik hírre rákereshetnek, mert nem találja meg a főoldal keresőmotorja, ez megint igen kínos. Keresésről később még ejtünk szót, mert egyéb okosságokat is láttunk tőle, amit érdemes mielőbb orvosolni.

A magazinok, mint a fél Viagra – hölgyekre veszélytelen, de jól áll a strandon
Engedtessék meg, ezt a kicsit profán hasonlatot bevezetnem, a portálon található magazinok kapcsán. Mivel nem akarjuk végtelen ciklusba kergetni a kedves látogatót, ezért csak pár aprósággal mutatunk rá, mit NEM kéne a városi weblapnak erőltetnie.
Közel egy hónapja találjuk szembe magunkat a Divat rovatban, az "Az őszi lomb színeiben" című Nők lapja On-line cikkével, ami tavasz táján, finoman szólva nem túl jellemző. Ez a cikk annyira bejött a szerkesztőknek, hogy sikerült 3 lappal odébb újra feltenni. Itt is látszik, ami jó az jó. Mivel másodközölt cikkekről van szó, nem maradhat le a forrásmegjelölés sem.
Látszólag itt már fogyott a türelem, akárki is a feltöltő, van ahol a link hiányzik, van ahol az eredeti cikk forrására, van ahol csak az adott lapra mutat a link.

Az anyagok felkerülésére jellemző, a teljes esetlegesség. Míg a belső oldalon két jól elkülönülő "Hölgyvilág" és "Autósvilág" kategória szerepel, addig a főlapon három részre bontva publikálja ugyanazt a magazinlistát a portál - kategóriák nélkül (ugyanakkor hol vannak a férfiak, akik nem autók?) Arra kérem a rovatok felelőseit, hassanak a rendszer fejlesztőire, legyen kicsit komfortosabb a navigálás, ne kelljen a böngészés után egeret cserélni, illetve a számlálókat lökjék át a nullán! Zárógondolat: keressenek rá a cikk címében szereplő "lomb" szóra, az eredmény: Nahát, ejnye-ejnye! megint semmi, pedig kétszer is fent van.

Szavazás
Egy szavazás jár, nem több, tessék otthon megbeszélni, ha szavaztak cserébe láthatják a mindenkori szavazást. Sajnos az új szavazás indításakor a régi eredményét kidobják a szerkesztők, ez megint nem túl okos módszer, megfosztják magukat pár találattól, illetve az archiválás adta plusz munkától is, érdemjegy közepes.

Fórum
A júzerek hiányolnak pár dolgot, amire választ nem igazán kaptak, hát igen, ez a fórum, még nem az a fórum, ki a felelőse, hol a fórumszabályzat, ecetera...

Cégkereső
Kitől lehet örökölni a jelenlétet, semmi leírás nincsen, hogyan, kit kell keresni a felkerüléshez? Milyen beavatás után kerülhet fel ide a városlakó, és az ő cége?

Tájékoztatás: 1 (elégtelen)
Egy ismerősöm arra kért, a cikkben, amit a szombathely.hu-ról írok, tegyem fel kérdését: A főlapon szereplő e-hivatal "Elektronikus ügyintézés" bő leírással bíró menüpont használatához, milyen mágikus tulajdonságokkal kell rendelkezni egy mezei látogatónak? A választól függetlenül, tájékoztatásból ez a menüpont nálam elégtelenre vizsgázott.

Kereső - na itt nem találod meg, amit kereső
A kereső és a webkamera komoly versenyben áll az arany citrom díjért: amikor működik, akkor vagy nem talál semmit, vagy olyan szisztéma szerint sorolja fel a találatokat, öröm ránézni. Például keressünk rá arra szóra: "Wagner", rengeteg rendelet sorakozik, majd a végén az is előkerül, amit igazán szeretnénk látni a Wagner Vendégudvar elérhetősége. Miért érdekes ez? Tessék elgondolkodni, ekkora tartalom mellett mennyire lehet intelligens, vagy más néven okos kereső nélkül felállni? (kategóriákra szűkítve keres pl. hírek, rendeletek, gasztronómia) A válasz azt hiszem, adja magát! Csupán a gasztronómia esetében is keletkezik tartalom, hát még az egész portálon. A hírek, magazinok szövegei egyáltalán nincsenek benne az adattárban! Miért, azok nem a portálon vannak?

Tisztségviselők tervezett programjai
Ennél a programnál nem ritka az egy hetes lemaradás, pedig inkább ezt a tartalmat kéne erősíteni, mint a magazinét. Amennyiben önkormányzati portálról van itt szó, nem szabad ekkora érintési felületet szolgáltatni, tessék normálisan frissíteni!

Hirdetés
Itt utalnék az előző cikkünkre, amiben szomorúan vettük tudomásul, a két üres főlapon lévő belső hasábcsík, mint megnyúlt kamasz fiú pizsamája szalad végig, az oldal aljáig. Nem gyűrődik, nem állítja meg semmi, végül egy pár kék mamuszos lábban végződik, amiből kis fehér ujjacskák kandikálnak ki kétoldalt. A papucs aljára a név is ki van írva "Mózes" (2003.05.16). Úgy látszik ma kapta :-)
A portálon három, cseppet sem kis méretű, tartalmilag hormonzavaros hirdetés jelent meg. Kérdem én, nem lehetett volna a középső, tök üres sávba tenni őket? Na nem mindet, mondjuk kezdésnek egyiket, hisz ez az apró lépések technikája. Muszáj a két szélső sávot még jobban nyújtani, hogy a belső amúgy is üres részek is nyúljanak tovább? Ugyanakkor a portál felületének jobb felső sarkában, kimondottan frekventált helyen nem szerepelhetne más, mint az Informatikai Iroda reklámja?

Aki veszi a fáradtságot, és elolvassa az említett iroda feladatait, többek közt "belső használatra" készített programok és megbízások jellemzik, mire fel a hirdetés? Ennyi erővel, minden osztály és iroda kikerülhetne? A hirdetések mögött nincs semmi tartalmas, például, hol rendelhetem meg az említett CD-t? Szegedről is megtehetem? Kik dolgoznak az Informatikai Irodán, elérhetőség az smafu? Egyáltalán, micsoda tájékoztatás ez?! Ami meg szerepel rajta, azzal előbbre senki sem kerül? Az Informatikai Iroda hirdetését ez idáig nem tudtuk megfejteni, a jobbról balra mutató nyílnak semmi politikai tartalmat nem tulajdonítottunk, várjuk szíves megfejtéseiket! Egyik kollégánk szerint az "i" információt jelent, de azóta már visszavonta :) – a weblapról az Informatikai Iroda hirdetése eltűnt, nocsak, másnak is feltűnt?

E-m(a)il, és a detektívek
Nem a jó szándékot akarom megkérdőjelezni, ami a felhasználónév_KUKAC_net_PONT_szombathely_PONT_hu levelezőrendszert létrehozta, egyszerűen nem versenyképes. Ismét valami szolgáltatás, ami enyhén bruttósított tartalmat képvisel. Inkább öt freemail.hu, mint egy előbbi.
Rengeteg tulajdonságában veri a városi e-mailt, pl. a teljes anonimitás kérdése. Olyan adatokat, mint "Személyi igazolvány száma" én neten még igen jól titkosított csatornán sem küldenék, nemhogy regisztrációba beírjam. Az meg mekkora megfélemlítés a laikusabb látogató számára, ami az e-mail Etikai-kódexében le van írva: "az internethasználók személyi számítógépén vagy szerverén tárolt adatok, állományok engedély nélküli megváltoztatása vagy az erre irányuló kísérlet" srácok mindezt persze e-maillel? A gyakorlatlan elme mit gondol erre, ezzel ezt is lehet? Akkor én innen most messze futok, vissza se tekintek... biztos nagy számban vannak már regisztráltak...hajrá! (a belépéskor sem a számláló, sem a névnap nincs csúcsformában)

Summa
Célunk a portál vizsgálata volt, természetesen a használatbavétel foka dönti majd el, elérte-e a kívánt célt a város vezetése, a nekünk szánt weblappal? Jutott-e előbbre, azt kaptuk-e, amire igazán vágyunk? Lehetne folytatni, a hibafelderítést, a koncepciók helyességének vizsgálatát, ám lapunk nem hivatott az önkormányzati portálnak szakmai tanácsadást tartani. Annyi azért látszik, masszív hibajavítózás előtt áll a weblap.

Tanulságos idézet a végére: "mindenki képes valamire, de bármire azért nem."

"hogy mit kezdjünk az idővel,"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t