Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Múltbanéző - Savaria Szálló

A Savaria Szálló - egykori Kovács Szálló -, háromemeletes, szecessziós tömbje 1913-1914-ben készült Vida Artúr tervei alapján.

A Savaria Szálló - egykori Kovács Szálló -, háromemeletes, szecessziós tömbje 1913-1914-ben készült Vida Artúr tervei alapján.

Ez a szálloda tulajdonképpen a polgárság politikai erejének volt az eredménye. Helyét - amit Március 15. térnek hívtak -, valamikor a színház számára tartotta fenn a város. Mivel a polgárság Szombathelyen is a városcentrumban akarta kialakítani a vármegyei kaszinó (dzsentri kaszinó) ellenpólusaként a saját polgári kaszinóját, elvi kérdés lett, hogy a kaszinót magába foglaló szálloda a megyei kaszinó szomszédságában épüljön fel.

Elkészültével viszont megoldhatatlanná vált az állomástól bevezető út meghosszabbítása és felborult a város legegységesebb eklektikus tere is.

A szálló - benne Szombathely legszebb kávéházával - napjainkban is kedvelt pihenőhely a városunkba érkező utazóknak.

<

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Múltbanéző

Tovább az oldalra