A Külsikátor és Belsikátor

A középkorból maradtak ránk Szombathely belvárosának sikátorai, amelyek a városfalakhoz való gyors kijutást szolgálták.

A középkorból maradtak ránk Szombathely belvárosának sikátorai, amelyek a városfalakhoz való gyors kijutást szolgálták. Ezek közül kettő még ma is látható.

A Főtérről a kőszegi bástyára vezető sikátor a múlt században még megvolt, hiszen a 1887-ben a városi jegyzőkönyv még a kikövezésről beszélt. Aztán lezárták, végül az 1970-es években újra megnyitották a kis utcácskát a Fő tér és a Thököly Imre utca között. Itt most kis üzletek várják az "átjárókat". Ez a Külsikátor, amely abban a városrészben volt, amely kívül esett a várost első ízben bekerítő falakon.

A belső városban volt viszont a Belsikátor (régebben Forgó utca, vagy köz), ami összekötő vonal volt a város piaca és a vár piaca között. Ebben a sikátorban főként levantei kereskedők és kézművesek települtek le, akik kissé keletiesnek tűnő üzletsort alakítottak ki. Ez az üzletsor ma is érdekes színfoltja a városnak, mert bennük a középkor emléke él, noha a házak a barokk és klasszicista korszakban átépültek. Sőt az utcácska végén álló "reneszánsz-", avagy "mediterrán házat" nemrég lebontották az új most épülő új levéltár miatt.  

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző