Múltbanéző: Karicsa

A szombathelyi Tabán, ez volt valamikor Karicsa. A földszintes, hangulatos házsorok helyére ma kulturális- és diáknegyed épült.

Több más, korábban önálló településhez hasonlóan az 1264-ben létrejött Kál, a várbirtok mosoni erdőőreinek földje, a későbbi Karicsa is beolvadt a középkori vár körül egyre terjedő Szombathelybe.

XVII. századi források szerint a Perint patak irányába tartó területen tímárok, vargák és csizmadiák laktak és dolgoztak. A kerítéssel és palánkkal övezett belvárosba vezető kapuk egyike a karicsai volt. A felszámolásáig falusias jellegét megőrző negyed nevezetes eseménye volt, amikor 1716. május 3-án a patakról elnevezett településen, Perintben - gyerekek játékából - tűz ütött ki, aztán a szárazság és a déli szél hatására átterjedt a város más részeire is, s többek között Karicsát is felégette.

A középkori eredetű Nagykar utca régi épületeit a hatvanas évektől - sokak bánatára - fokozatosan bontották le: utoljára a Marika Vendéglőt, a munkások és a diákok kedvelt törzshelyét hagyták (régi képünkön ennek bontása látható). A területen ifjúsági-kollégiumi negyedet alakítottak ki. A Magyar László utca felőli oldalon 1966-ban főiskolai, majd 1974-ben középiskolai kollégiumot építettek Nagy Elemér tervei alapján, amelyet a város felé később két újabb kollégium, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ épülete, végül a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző és kollégiuma követett.


Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző