A világ legjobb kosárlabda show-ja az Aréna Savariában

Vasárnap az egyedülálló amerikai Harlem Globetrotters vendégeskedik Szombathelyen. Az év kihagyhatatlan eseménye, egy fantasztikus este nemcsak a kosárlabda rajongói, de az egész család számára.

11 ország, 86 nap, 38 fellépés, kivételes teljesítmény! Oslo, Berlin, Hamburg, Frankfurt, Róma, Zürich, Párizs, Madrid, Barcelona és Szombathely – ennyi ember nem tévedhet!

Harlem Globetrotters
Harlem Globetrotters

Elképesztő zsákolások és fantasztikus trükkök szemtanúi lehetünk március 8-án este 8 órakor az Arena Savaria-ban, amikor a világhírű kosárlabda show európai turnéjának egyetlen magyarországi állomására érkezik. A szombathelyi közönség is átélheti az amerikai csodát, amire 2009-ben európai nézők tízezrei kíváncsiak.

Mészáros Lajosnak, a magyar férfi kosárlabda válogatott szakmai igazgatójának már három alkalommal volt szerencséje részt venni a kosárlabdázás történetének leglátványosabb gáláján.

Elmondása szerint az, amit a Harlem Globetrotters játszik kétségkívül cirkusz a legjavából, egy olyan show, amit a kosárlabdáért rajongó minden szurkolónak látnia kell. De ne feledjük, hogy a cirkuszban a bohóc a legképzettebb artista, aki azt is eljátssza, hogy leesik a kötélről, azért hogy kifigurázza az igazi kötéltáncost. Ezt csak az tudja megtenni, aki hallatlan technikai tudással és képzettséggel rendelkezik.

A szakmai igazgató véleménye szerint a Harlem úttörő szerepet játszott a kosárlabdázás életében, és utat mutatott a ma profi játékosainak is. Az NBA-ban manapság azt a látványt, és azokat a cirkuszi elemeket, akrobatikus mozdulatokat játszák, amit tőlük tanultak el.
E révén vált az egyik legnépszerűbb játékká az USA-ban a kosárlabda. Ez a csapat ma is rendre húszezres csarnokokat tölt meg a nézők seregével.

Az 1927-ben alakult csapat professzionális kosár tudásáról és parádés humoráról ismert. A legenda szerint egy alkalommal 112:5-re vezettek ellenfelükkel szemben, amikor unalmukban bohóckodni kezdtek a pályán. A meccset megnyerték, s a közönség szívét is, akik nagy üdvrivalgással jutalmazták a szórakoztató játékot.
Ettől fogva minden alkalommal hozták a formájukat, és amint jól álltak a pontszámaikkal, rögtön mókamesterekké vedlettek. A világon mindenhol teljes teltház előtt lépnek fel.

Az, amit a Harlem Globetrotters képviselt a 70-es, 80-as évek Amerikájában, messze túlmutatott a sportok iránti rajongáson, a szórakoztatás-éhségen és a kosárlabda mítoszán: az amerikai társadalomtörténet szerves részévé emelkedett. Ez a néhány magas srác kulturális és faji ellentéteket rombolt le az USA-ban a kosárlabdájával egy olyan világban, ahol a bőrszín szerinti megkülönböztetés mindennapinak számított.

Harlem Globetrotters
Harlem Globetrotters

Nem véletlen tehát, hogy a csapat saját csillagot is kapott a Hollywood Boulevad-on. Manapság közel 2 millió ember kíváncsi a Globetrotterekre a világ minden részén, de a csapat játszott már Erzsébet királynő és Nelson Mandela előtt is, 2000-ben pedig a Harlem hetedik tiszteletbeli tagjává avatta II. János Pál pápát.

A Globetrotters és a kabalafigurájuk, Globie kéz a kézben járják a világot, együttes erővel harcolnak a faji, kulturális és etnikai ellentétel ellen, hirdetve a békés egymás mellett élés és a tolerancia gondolatát. Globie nem csak a csapat „védőangyala”, hanem egy olyan figura, akinek az a célja, hogy kihozza mindenkiből a legjobbat, jóságával megfiatalít és összeköt.

A hivatásos játékosokból álló, feltűnően egyedi játékot játszó Harlem Globetrotters csapatát sokszor éri támadás, hogy nem is igazi kosárlabdát játszanak, s lényegesebbek a szórakoztató és a showelemek, mint maga a sport. Erre reakcióként mindig kihívják az éppen csúcson levő nemzeti csapatokat, hogy bebizonyítsák, ők játszva az ujjuk köré tekerik mindegyiküket.

Az Arena Savaria-ban sem lesz hiány ohhh-ból és ahhh-ból, amikor a Kosárlabda Varázslói, a Gyűrűk Jóakaratú Nagykövetei, a Globetrotterek színpadra lépnek a Washington Generals csapata ellen. A Washington Generals 1950-ben professzionális kosárlabdázókból alakult Louis „Red” Klotz vezetésével. Már alapjaiban szerettek többet színészkedni a pályán, mint egy hagyományos meccsen, de a kosárlabdaszínházat csak a 60-as években kezdték el. Azóta világszerte együtt lépnek fel a Globetrotterekkel. Biztosra vehetjük, hogy a Generals keményen fog harcolni a győzelemért.

A kosárlabda show-ra a belépőjegyek elővételben megvásárolhatók a Pannonsport Kft. irodájában!
(Szombathely, Welther K. u. 17. Tel: 514-686, H-P: 09:00-17:00)

Jegyértékesítés az Arena Savaria-ban: Március 7. / szombat: 09:00-20:00
Március 8. / vasárnap: 09:00-20:00


Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport