Hanoitól Mexikóvárosig - 3 autentikus budapesti étkezde, amit vétek kihagyni

A fővárosban jár-kel éppen, enne egy jót, de már herótja van a gyorséttermek gyorskrumplijától? Mondunk három olyan helyet, ami nem csak olcsó, de kirívóan kiváló is.

Budapesten számtalan helyen lenni enni nem túl drágán. Vannak egyrészt a mindenki által ismert gyorséttermek: az arany boltíves, a csirkés, meg az, amelyiknél papírkoronát lehet kapni. Vannak aztán a gombamód szaporodó kínaiak a nyálkás, nátrium-glutamátos olcsó étkekkel, illetve a Főzelékfalók az egyszeri egyetemistának. Továbbá ki ne hagyjuk azokat a helyeket, amiknél kebab helyett gyrost kér a magyar, és persze mindig jön a jó öreg kérdés, hogy mehet-e a csípős, mehet-e a hagyma: a török éttermeket.

Gyomortöltekezés-ügyileg ezek a jól bevált helyek a fővárosban - akadnak azonban olyan kincslelőhelyek, ahol nem csak vagyonokat nem kell otthagynunk, mégis remek alapanyagokból készült príma ételt tesznek elénk. Három különböző ország konyháját képviselő kedvencünkről rángatjuk most le a leplet, hadd tudjon róluk mindenki.


1. Montenegrói Gurman, nem messze a Blaha Lujza tértől

Ha éhesen érkezünk meg Szombathelyről a Keletibe, felejtsük el, hogy egy BigMac-kel lakjunk jól. Inkább induljunk el a Rákóczi út jobb oldalán a Blaha irányába, hogy nyolc-tíz perc séta megérkezzünk az egyik legjobb ízlelőhelyre, ami Budapesten másfél éve nyitotta meg kapuit.

A Montenegrói Gurman nevéhez híven a délszláv, pontosabban a szerb, grill alapú konyhát képviseli, ahol Pljeskavicát, Csevapcsicsát és Ustipákot falhatunk eredeti recept alapján. És félreértés ne essék, falni fogjuk: a borjúhús, ami elénk kerül, nyálelválasztóan csodálatosan néz ki, és még az íze is olyan. Kapunk lepényt is, amit szintén ott helyben sütnek ki nekünk, meg persze zöldséges összetevőket, amilyeneket csak szeretnénk. A balkáni konyha legjava ez, bővebben az oldalukon tájékozódhatunk.

Montenegrói Gurman
még több képért klikkeljen!
Unger András

2. El Rapido, egy kis Mexikó a Szimpla Kert mellett

A Kazinczy utca már egy ideje a fővárosi vigalmi negyed (vagyis a pezsgő hatodik-hetedik kerület) központjának számít romkocsmáival és kocsmáival. Igazán szerencsés dolga van tehát a hiteles mexikói ízek legjelentősebb budapesti képviselőjének, az ugyanebbe az utcába költözött El Rapidónak, hiszen kétségkívül innen lehet a legjobban elindítani egy görbe estét - feltéve, ha szeretjük, hogy lángra kél a szájüregünk.

Az El Rapidóban zsebkendőnyi helyen várhatjuk, hogy úgy készüljön el a burritónk vagy a gringánk, ahogy annak el kell készülnie: egy sistergő sütőlapon, ami mögött vagy egy beszédes kis köpcös macsót találunk (aki habitusa alapján akár a Ganxta Zolee és a Kartell hatodik tagja is lehetne), vagy egy kopasz széttetovált lányt. Mindeközben körülnézhetünk, és észlelhetjük, hogy egy kisebb boltocskával van dolgunk: vásárolhatunk mindenféle alapanyagot, ha esetleg otthon is mexikói ízekre fájna a fogunk, ha pedig ténylegesen is fáj a fogunk, hörpintsünk egyet az eredeti tekilák valamelyikéből. Az El Rapido weboldala most épp átalakítás alatt van, de a lényegi információk azért itt vannak.

El Rapido
még több képért klikkeljen!
Unger András

3. Vietnámi étkezde, Józsefvárosi piac, hátsó traktus

"Gázssprayt, viperát, diákhoz matricát!" - ne lepődjünk meg, ha a Kőbányai úti piac területére lépve ezzel fogad egy bőrdzsekis arab úriember. Ez itt egy egészen más világ (titkon talán már nem is Magyarország közigazgatási területe, legalábbis ez lehet a benyomásunk), ahol nem sűrűn adnak számlát a hamisított parfümért, kínaiak rakodják az olcsó ruhát és szólongatnak le egyfolytában, mi pedig jobban tesszük, ha vigyázunk értékeinkre.

Kevesen sejtik azonban, hogy itt, a leharcolt nyolcadik kerület mélyén olyan étkek várnak, amikért még menő budapesti éttermek séfjei is elmerészkednek. A piac főbejáratán át egyenesen elindulva jutunk el egy hátsó részlegig, ahol nem csak mindenféle távol-keleti gasztronómiai érdekességeket vásárolhatunk otthoni főzőcskéhez, de csúnyácska, átlátszó műanyag lapok mögött egy kisebb vietnámi konyha is vár. Mi eddig csak egy "pho bo" marhahúslevest kóstoltunk, az azonban bőven megérte a 800 forintot - a felénél abba is kellett hagynunk, mert nem fért több belénk. És ami a legjobb: a szakács beszéli a magyart, ráadásul kedves is, úgyhogy elegyedjünk vele csevejbe bátran.

Józsefvárosi piac thai étkezdéje
még több képért klikkeljen!
Unger András

Az aki keres, talál elve a gyakorlatbga átültetve úgy tűnik, Budapest gasztrokultúrájára vonatkoztatva nagyon is működőképes. Természetesen tovább fogunk keresgélni, és ha találunk még valami jót, megírjuk azt is - ahogy korábban írtunk kedvenc kifőzdéinkről is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egyetemistaszívek csücskei - Hol együnk olcsón, finomat, Budapesten?

Sem a MÁV, sem az albérletárak nem olyan pénztárcakímélők, hogy végül ne valami kifőzdében kössön ki a fővárosi felsőoktatásban tanuló. Pláne, ha még édesanya főztje is visszaköszön az ízekben.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód