Eldőlt, július 15-től Celldömölkhöz tartozik a szombathelyi kórház 40 elfekvő ágya

Javában zajlik az egészségügy komplex átalakítása. És még messze a vége.

A szombathelyi Markusovszky kórház 40 elfekvő ágyát július 15-ével a celldömölki Szociális Szakápolási Központhoz helyezik át.

A Magyar Közlöny szerda este megjelent számában olvasható erről a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt rendelet. A szombathelyin kívül még öt kórházból helyeznek át elfekvő ágyakat szociális intézményekhez.

Dombóváron 39, Karcagon 25, Oroszlányban 70, Nyíregyházán 60, az Észak-Budai Szent János kórházban 100 elfekvő ágyat érint a rendelet.

Július 15-től a szociális intézmények gondoskodnak az elfekvő betegekről
Nyugat.hu

Az intézkedés azt jelenti, hogy az elfekvőnek nevezett ápolási osztályokat az egészségügyből, azaz a kórházakból a szociális ellátórendszerbe helyezik át.

Nem kell költözniük

Viszont a betegeknek nem kell költözniük. Mint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól megtudtuk, az ápolási osztályok maradnak a jelenlegi helyükön, a kórházakban. Az ellátásnak otthont adó épület, vagy annak érintett része megy át a gondoskodáspolitikáért felelős ágazat irányítása alá.

Az így átvett intézmények szakápolási központ formájában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában, annak egyes költségvetési szervéhez telephelyként integrált formában működnek július 15. után.

A rendelettervezetről bő két hete írtunk, Pintér Sándor 40 elfekvő ágyat telepítene át a Markusovszkyból Celldömölkre 2023. May 15. 14:03 úgy tűnik, a belügyminisztérium nem sokat vacillált, hiszen a rendeletet már meg is hozták és ki is hirdették.

Az elfekvők áthelyezése része az egészségügy komplex átalakításának, amiről már tavaly augusztusban írtunk. Átalakítják az orvosi ügyeleteket, nagyobb szerepet kapnának a mentők 2022. August 24. 12:34 A parlament december 7-én fogadta el Elfogadták az egészségügyet átalakító törvényt 2022. December 07. 18:53 az erről szóló törvénycsomagot, a változásokat az idén és kisebb számban 2024-ben vezetik át a gyakorlatba.

A folyamatban lévő és tervezett változások

 • Az önkormányzatoktól az államhoz kerül a védőnői rendszer, és a háziorvosi ellátás megszervezése.
 • Fokozatosan, de teljesen átalakul az ügyeleti rendszer: a jövőben a mentők szervezik majd meg az ügyeleti ellátást.
 • A jelenleg kórházakban működő ápolási osztályokat a szociális ellátórendszerbe helyezik át, ahol szakápolási központok gondoskodnak a betegekről.
 • A háziorvosokat érintő változások

 • Ha valahol hat hónapon át nem találnak háziorvost, akkor az újonnan alakuló Nemzeti Praxiskezelő egy általa választott háziorvosra bízza az adott körzet lakosait.
 • 2023. július 1-jétől a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járások központjában lesz.
 • Az önkormányzatok helyett az állam feladata lesz a védőnői ellátás július 1-jétől. Az önkormányzatoknak ehhez ingyen át kell adniuk a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont.
 • A mentőké lesz az orvosi ügyelet

 • Este tíztől reggel nyolcig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket.
 • Az ügyeleti ellátást legkésőbb 2024. február 29-ig kell átalakítani.
 • A szombathelyi orvosi ügyelet az idén várhatóan a jelenlegi formában működik még, ez a városi közgyűlés múlt heti ülésén hangzott el. De jövőre a szombathelyi ügyeletet is átveszik a mentők.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet