41 éve halt meg a krimi nagyasszonya, Agatha Christie

A generációkon átívelő sikerének titka még biográfusai szerint is megmagyarázhatatlan.

A Mary Westmacott nevet nem sokan ismerik és ez az arány akkor sem javul ha megsúgjuk, hogy az álnév Agatha Mary Clarissa Miller írónőt takarja. De ha azt is eláruljuk, hogy ő volt Miss Marple és Hercule Poirot kitalálója, akkor már talán senkinek sem kell bemutatni Archibald Christie feleségét, a detektív regények koronázatlan királynőjét, akinek műveit 150 millió példányban adták el világszerte.

nullahategy.hu

A 147 kisregényt, 15 drámát, és 90 regényt író Agatha Christie generációkon átívelő sikerének titka még biográfusai szerint is megmagyarázhatatlan. Könyvei nem mentesek az előítéletektől és a sznobizmustól, ugyanakkor hiányzik belőlük az erőszak és a szex, az ami más műveket sikeressé tesz. Az a titok, hogy az olvasó bár minden információt megkap előre, magától mégis képtelen kibogozni a rejtélyt. Lehet találgatni!

Híressé az 1926-ban megjelent „Ackroyd-gyilkosság” tette. Agatha Christie, miután férje elhagyta, új inspirációk után kutatva utazott a Közel-Keletre, ahol Max Mallowan régésszel házasodott össze. Utazásai során teremtette meg, éles eszű öreg Miss Marple alakját. " Az egérfogó" című színdarabot, 1947-ben az anyakirálynő felkérésére írta. A művet 1952-es bemutatója óta a West End-en folyamatosan játszák.

Nyugat.hu

Agatha Christie egyszer elmesélte, hogy a legzseniálisabb gyilkosságokat mosogatás közben ötlötte ki, annyira gyűlölte ezt a házimunkát. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire-t, a női lovagi címet. 85 évesen, 1976. január 12-én halt meg. Azt a két könyvét, amelyekben végzett Poirot-val és Miss Marple-lel, végakarata szerint, csak halálát követően adták ki. Így ért véget hármuk története.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző