Magyar zászlóvá változtak a lelátók: Magyarország-Svédország 1:2

Nagy meccsnek ígérkezett, így hát a Nyugat diák különítménye is ott volt szombat este a Puskás Stadionban a Svédek elleni mérkőzésen. Velünk együtt még sok szurkoló gondolkozott így.

Hát igen, nagy várakozások előzték meg a meccset, mert Magyarország 1986 óta nem jutott ki világbajnokságra, most pedig csoport másodikként vártuk a fordulót. A csoport második hely pótselejtezőt jelent, míg az első hely automatikus kijutást a vb-re.

A Puskás Ferenc stadionba a jegyek már napokkal korábban elfogytak. 42 ezer néző izgulhatta végig a helyszínen a mérkőzést. Teltházas meccset az elmúlt években csak a Magyarországra látogató nagynevű klubcsapatok tudtak elérni. Igazi futball ünnepre készült az ország.

19 órakor még csak a stadion körüli utcákban volt érezhető, hogy teltház lesz. Legnagyobb forgalom a környező kocsmák körül volt. A magyar zászlóval, sállal felszerelkezett szurkolók, nézők latolgatták a csapat esélyeit sörrel a kezükben.

A beléptetés több kapun át zajlik, külön-külön a magyaroké és a svédeké. A két szurkolótábor nem kerülhetett közel egymáshoz. Találkoztunk svédekkel, akik a helyszínen próbáltak jegyet venni. Legfeljebb a jegyüzéreknél próbálkozhattak.

19.30 A stadion még csak háromnegyedig telt meg, de már szól a RIA-RIA-HUNGÁRIA. A svéd szurkolótábor egységesen sárga-kék színbe öltözött, a magyarok közül kevesen öltötték magukra a nemzeti mezt. A csapatok a pályán melegítenek.

Magyarország-Svédország vb-selejtező
A svédek tudják, hogy kell szurkolni
Jánosa Dávid Péter

19.45. Bemutatják a játékosokat. A svédek közül Ibrahimovic nagy éljenzést kap. A magyar csapat kezdő 11-ének bemutatásakor hangorkán tölti be a stadiont. Óriási a hangulat, végre egy igazán fontos nemzeti meccset játszik a válogatottunk.

19.55 Teltház előtt lépnek pályára a csapatok. A FIFA fair play napok megünnepléseként mindkét csapatkapitány - Gera Zoltán és Zlatan Ibrahimovic – csapatuk nevében hitet tesz a tiszta játék mellett. A stadion egy nagy magyar zászlóvá alakul a magyar himnusz alatt, aminek az utolsó hangjait elnyomja a szurkolók ovációja.

Magyarország-Svédország vb-selejtező
Zászlórengeteg
Jánosa Dávid Péter

Első félidő: Magyarország végzi el a kezdőrúgást. Mindkét csapat nagy lelkesedéssel kezd, egy-egy helyzet kialakul mindkét kapu előtt. Érezhető a svéd fölény, mind fizikai, mind játéktudás szempontjából. Ennek eredményeképp megszületik az első svéd gól Mellberg jóvoltából a mérkőzés 8. percében. Óriási ováció a svéd oldalon, a magyarok lelkesedése alább hagy. Igazán csak a kapu mögötti nézők szurkolnak a magyar oldalon, a többiek, inkább csak nézik a meccset.

Egy-egy helyzet kialakul mindkét oldalon, de továbbra is a sárga-kékek uralják a pályát.

A játékvezető kioszt 1-1 sárgalapot Svenssonnak és a Dárdainak. Egyik csapat sem tud újabb találatot elérni, ellaposodik a játék.

A magyar szurkolók görögtüzet gyújtanak a svéd kapu mögött, a biztonságiak hamar megoldották a problémát, néhány drukkert kivisznek a stadionból.

Magyarország-Svédország vb-selejtező
A rendezők a tűzet nem díjazták
Jánosa Dávid Péter

A félidő vége előtt még kiharcolnak egy szögeltet a magyarok, de gól nem születik belőle.

Második félidő: Ez a félidő is svéd fölénnyel kezdődik, gyors egymásutánba dolgozzák ki a helyzetet Ibrahimovicék, de a magyar védelem hárítja a támadásokat.

Amint a magyarok a svéd kapu közelébe kerülnek a szurkolók óriási bíztatásba kezdenek.

A játék megint kezd lapossá válni, a 65. percben a szurkolók már az ÉBREDJ FEL!-t kiabálják. A bíztatás megteszi a hatását, a 77. percben Dzsudzsák kiharcol egy tizenegyest. Huszti értékesíti a büntetőt, a stadionban óriási ünneplés tör ki. Mindenki talpon, egy emberként éltetik a drukkerek a magyar válogatottat, életre kel a stadion.

Magyarország-Svédország vb-selejtező
Magyarország-Svédország vb-selejtező
Jánosa Dávid Péter

A gól felrázza a csapatokat, sokkal élvezhetőbbé válik a játék, a hangulat felfokozott, az izgalom szinte kézzel tapintható. Az utolsó percekig küzd mind a két csapat, a svédek többször veszélyeztetik a magyar kaput.

3 perc hosszabbítást ad a játékvezető. Egy elhibázott magyar helyzet után a svédek kontráznak, a 94. percben Babosról szerencsétlenül Ibrahimovicra pattan a labda, róla pedig a kapuba. Mélységes csend és döbbenet borítja el a stadiont, a szurkolók nem hisznek a szemüknek. Ez alatt a svéd szurkolók üdvrivalgással ünneplik a győzelmüket. A játékvezető lefújja a meccset, ezzel Magyarország-Svédország 1:2.

Ezzel a vereséggel, és azzal, hogy Dánia Portugáliával döntetlent játszott, Magyarország még mindig csoport második, de a portugálok ellen mindenképp győzni kell szeptember 9-én, hogy a VB remény még életben maradjon.

A csoport állása:
1. Dánia 7 5 2 0 14-3 17
2. Magyarország 7 4 1 2 9-4 13
3. Svédország 7 3 3 1 8-3 12
4. Portugália 7 2 4 1 9-5 10
5. Albánia 8 1 3 4 4-8 6
6. Málta 8 0 1 7 0-21 1

A további program a csoportban:

Szeptember 9.: Magyarország-Portugália, Málta-Svédország, Albánia-Dánia
Október 10.: Portugália-Magyarország, Dánia-Svédország
Október 14.: Svédország-Albánia, Dánia-Magyarország, Portugália-Málta

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport