Fényképek a Weöres Sándor Színházból

Ezzel a címmel nyílt kiállítás csütörtökön kollégánk, Mészáros Zsolt munkáiból a szombathelyi színházban. A képek sokkal inkább az előadásokból, mintsem csupán az előadásokról készültek.

Tíz évesen kezdett el fotózni

„Ezek vagyunk mi!” – Úgy gondolom, Jordán Tamás színházigazgató beszédének ez a mondata tükrözi leghívebben a kiállítás képeinek hangulatát. Az igazgató azt is kiemelte: Zsolt olyan pillanatokat örökített meg fotóin, melyekből sejthető, hogy mi történt a lencsevégre kapott momentum előtt, illetve azt is el tudjuk képzelni, hogy mi történik utána.

Mészáros Zsolt fotókiállítása
Mészáros Zsolt
Nagy Ákos Balázs

Fotóriporterünk tíz éves volt, amikor nagymamájától kapott egy egyszerű, filmes fényképezőgépet. Amikor elkezdett ezzel kattintgatni, egy idő után a családi nyaralásokon már jóval több kép készült a tájakról, várakról, erdőkről, és csak egy-kettőn szerepelt maga a család.

Később már digitális géppel ontotta a fotókat sorozatszám, majd 2005-ben vette meg tükörreflexes masináját, és megpályázott egy állást a Nyugatnál. Ettől kezdve tagja csapatunknak, de fotós munkája a mai napig egyben hobbija is maradt.

Indikátor a színházban

Zsolt elmesélte, több iskolában is tanulta a szakma fogásait: 2005 elején Wimmer Imre fotóriporter alaptanfolyamán vett részt Budapesten, amit az ASA fotósuli követett, majd a Tripont Light Academy, ami inkább műtermi világítással foglalkozó képzést adott.

Fényképek a Weöres Sándor Színházból
Tekintsék meg Mészáros Zsolt fotóit!
Mészáros Zsolt

Kollégánk már a Weöres Sándor Színház megalakulása óta fotózza a szombathelyi társulat előadásait, és hogy mennyire illeszkedett be a közösségbe, azt Jordán Tamás gondolatai világosan fejezik ki. A színházigazgató szerint Zsolt olyan, mint egy indikátor: a fotóspróbák után kikérik a véleményét a darabról.

Zsoltot kezdetben az épületek fényképezése érdekelte, viszont amióta belecsöppent a Nyugat és a színház világába, áttért arra, hogy inkább az emberek mozdulatait, gesztusait próbálja lencsevégre kapni. Vagyis számára nem az előre beállított képek, hanem egy pillanat megörökítése az igazi kihívás: koncerteken, sporteseményeken, Fő téri rendezvényeken és a színházban.

Gépével bejárja a darabok világát

Hogy az utóbbi mennyiben más a fotózás szempontjából, arról kollégámat idézem:

Sose tudtam és nem is akartam a néző szemével látni az előadásokat. Én tényleg bejártam Ancona fő terét, a 17. század angol utcáit jártam A Nevető Emberrel, a magyar valóságot pedig egy diktafonból figyeltem A jó pálinkában. Egy-egy fotós próbán inkább érzem magam szereplőnek, mint kívülálló fotósnak. Így a képeim nem is az előadásokról készülnek, sokkal inkább az előadásból születnek.

Fényképek a Weöres Sándor Színházból
A pillanat megörökítéséhez más szemmel kell nézni a valóságot
Mészáros Zsolt

Ha Mészáros Zsolt munkáit nem csak oldalunkon szeretnék megnézni, akkor február 14-ig látogassanak el a Weöres Sándor Színházba!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Lövések a városháza mögött - Kiadtuk a karneváli fotópályázat díjait

A Nyugat által meghirdetett, a Savaria Karneválról szóló fotópályázat első díját egy szokatlan alkotás kapta. Nézze meg Ön is a városházi tűzokádót és a többi nyertest alábbi írásunkban, vagy Szombathelyen, a megyei könyvtárban január 23-ig látható kiállításon.

Ki a fényre!

Barcelona éjjel, Szombathely hajnalban, a tenger acélszürkében, lányok sikerre áhítozva… A Nyugat munkatársának, Nagy Ákos Balázsnak a szombathelyi megyei könyvtárban látható fotó kiállítása. Címe: Into the light. Nézzen képeket!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra