Pars Krisztián bronzérmes (Frissítve)

Nagy lehetőséget szalasztott el a barcelonai Európa-bajnokságon a Dobó SE atlétája. Alig valamivel több, mint 80 méter kellett volna az aranyhoz, ráadásul Vizzoni az utolsó sorozatban dobta le a dobogó második fokáról. A magyar csapat óvott, az eredmény azonban nem változott. Pars Krisztiánt és Németh Kristófot Barcelonában értük utol.

A kalapácsvetés mai döntőjében az gyorsan kiderült, hogy Pars Krisztián visszafogott hazai nyilatkozatai inkább arról szóltak, hogy a tavalyi világbajnoksághoz képest ezúttal ne mázsás terhekkel a vállán keljen dobókörbe lépnie.
A Dobó SE atlétája ugyanis magabiztosan nyitott. 77.34-re hajította a szert. Ismerve az idei kalapácsvető mezőny színvonalát, akár még azt is gondolhattuk volna, hogy ez az eredmény akár érmet is érhet. És itt még nem volt vége. Pars másodikra 79.06-ra vágta ki a rezet, egészen pontosan a kalapácsot. Eszmélt azonban Charfreitag, a fő esélyesnek kikiáltott szlovák nyolcvan fölé hajította.
Úgy tűnt, kettőjük meccse lesz a finálé. Bár aggódhattunk is, hiszen a szombathelyi fiúnak idén eddig egyszer sem sikerült átlépni ezt a – sportág mai állapotát figyelembe véve – nyugodtan mondhatjuk álomhatárt.
Sajnos most sem ment. Pars 77.36-al, majd 78.94-el folytatta, sőt ötödikre a hálóba dobta a kalapácsot. Úgy tűnt, hiába az extázis, a nagy lendület, nem tud élni a lehetőséggel, hiszen Krisztián ott állt az első igazán nagy siker kapujában, mert az élen álló szlovák nála rosszabb sorozatot produkált.
Aztán jött a hideg zuhany. Miközben körmünket rágva vártuk az utolsó dobást, hogy Pars ledobja Charfreitagot, valahonnan előbukkant Vizzoni és 79.12 méteres dobásával ledobta a vasi kedvencet.
Németh Zsolt tanítványa szemmel láthatóan elszántan állt dobókörbe. Most vagy soha hangulattal az arcán kezdte el tekerni a szert. Nagyot kiáltott, a kalapács azonban nem szállt messzebbre.

Pars élete első érmét szerezte felnőtt világversenyen
MTI

Az atléta pedig az elszalasztott lehetőség miatt valósággal összeomlott. Nagy lehetőség volt és valószínű nem a soha vissza nem térő alkalom.

Így búslakodni nincs oka a 28 éves atlétának, aki élete első érmét szerezte felnőtt világversenyen.

A Dobó SE másik atlétája, a 22 éves Németh Kristóf élete első felnőtt világversenyén 73 méter, 93 centiméterrel a kilencedik helyen zárt.

Az ezüstnek jobban örült volna

A magyar csapat megóvta az EB kalapácsvető számának eredményét. Pars már a verseny során jelezte, hogy Libor Charfreitag győztes 80,02 méteres dobásánál kilépett, a versenybírók azonban nem törölték a szlovák versenyző eredményét. Ma délelőtt megszületett a döntés, amely helyben hagyta a verseny eredeti eredményét. Pars Krisztiánt a döntés után értük utol Barcelonában.

- Mielőtt rátérnénk az óvásra beszéljük a teljesítményedről. 79,06-tal zártál, elégedett vagy?

- Év közben nagyon sok sérüléssel, betegséggel küzdöttem, úgyhogy azt kell mondjam, hogy a jelenlegi körülmények között egy jó eredmény született. Egyértelműen látszott rajtam az edzéshiány, a mostani dobásaimból hiányzott a forgatás utáni robbantás. Ezért is nem tudtam 79 méter fölé repíteni a szert. Ezt is csak a technikámmal tudtam hozni, nem éreztem magamban azt az erőt amit egy egészséges felkészülés után szoktam. A nyolc nap helyett három hetet tudtam volna készülni, akkor jobb eredmény született volna.

- Nagy lehetőséget szalasztottál el vagy éppen, hogy most kezdődik valami ezzel az éremmel?

- Is-is. Már a tavalyi Világbajnokság is egy lehetőség volt, de sajnos ott sem jöttek össze a dolgok. Ez az első felnőtt nemzetközi versenyen szerzett érmem, úgyhogy azt hiszem, igen elkezdődött valami. Az lenne az ideális, hogy végre egy sérülés mentes felkészülést tudhassak magam mögött, így 83-85 méterre is képes lennék. Jövőre VB aztán majd olimpia. Meg tudnám mutatni, hogy mire is vagyok képes. A rossz fizikai állapotomat mutatja egyébként, hogy nem volt bennem már tartalék. Az olasz versenyző, így az utolsó sorozatban le tudott dobni. Sajnáltam, mert jobban örültem volna az ezüst éremnek, de hát ilyen a sport.

- Már a dobásnál jelezted, hogy Charfreitag aztán meg is óvtátok a versenyt. Az óvást azonban elutasították.

- Direkt figyeltem Libor dobásait, mert elég ingatag, könnyen kibillen a körön kívülre. Tegnap aztán meg is nézte a bizottság, de a döntésre várni kellett ma délutánig, mert a szervezőknek nem volt olyan kamera állásból rögzített felvétele, amin látni lehetett volna, hogy kilépett-e a szlovák versenyző vagy sem. Én még azt is hallottam ahogy a cipője csattant a kör peremén, de mint ismert a verseny bizottság azt mondta érvényes volt a dobás. Nem láttam a felvételt, így 100 %-osan nem tudom megmondani, hogyan is volt pontosan.

- Új technikával dobtál, ez volt a debütálása. Az eredmény tükrében bevált?

- Én azt gondolom, hogy kell még rajta csiszolni, de igen. Mint mondtam a fizikai felkészülést semmi sem válthatja ki, úgyhogy egy jó alapozás és jöhetnek a nyolcvan méter fölötti eredmények.

A másik szombathelyi színeket képviselő kalapácsvető Németh Kristóf a kilencedik helyen zárt, de mint mondta a kontinens viadal hangulata nemhogy blokkolta, még inkább segítette a dobások alatt.

- A selejtezőben elért eredményemmel elégedett vagyok. Két viszonylag rontott dobás után sikerült javítanom és ezzel bekerültem a döntőbe. Ott aztán hat centivel kicsúsztam a legjobb nyolc közül, ezt nagyon sajnálom. Leginkább egyébként azért, mert úgy érzem, hogy maradt még bennem, amit nem tudtam kihozni.

- Ez volt az első felnőtt világversenyed. Mennyire volt szokatlan a közeg?

- Minden tekintetben más volt, mint egy ifi verseny. Tele volt a stadion, alig voltak üres helyek. De ez engem nagyon spannolt, ahogy a tömeg tapsolt és biztatta a versenyzőket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport