Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyi '56-os helyszínek, ahová érdemes október 23-án elzarándokolni

Tettünk egy sétát a városban, felkerestük helyszíneket, hogy megidézzük a 62 évvel ezelőtti eseményeket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1956. október 23-án Szombathelyen napközben, a korabeli visszaemlékezések szerint 18–20 fokos meleg volt. Az első hírek a budapesti forradalomról az esti vonattal érkeztek, az utasok és a vasutasok suttogták, hogy a fővárosban mi a helyzet, hogy felvonulást tartottak a diákok, és a lakosság is melléjük állt. Állítólag a hajnali négyes vonattal jött aztán Szombathelyre a ledöntött Sztálin szobor valamelyik kézfeje is, merthogy idehozták.

Erzsébet (Lenin) körút a Király (Majakovszkíj) utca felől nézve, 1956.
Fortepan/Pesti Srác

A munkahelyeken 23-tól kezdve már nem igazán dolgoztak, bejártak ugyan, de inkább politizáltak. Október 27-ig Szombathelyen nem történt semmi jelentős, a vasi falvakban 25-26-án kezdtek mozgolódni az emberek. Hiányzott az az egyetemista, főiskolás réteg is, akik a nagyobb vidéki városokban is az események motorjai voltak. Szombathelyen akkor három gimnázium működött, állítólag október 22-én figyelmeztették a diákokat, hogy ne menjenek tüntetni.

Október 27-én az országos trendnek megfelelően Szombathelyen is megalakult a Nemzeti Bizottság, amelyben még túlreprezentáltak voltak a régi hatalom képviselői. Elnöke is J. Kiss volt. Aztán két nap múlva bizottságot választottak, vezetője Welther Károly ügyvéd lett. Október 29-én a megyeházán is megalakult a munkástanács, sorra a munkahelyeken is létrejöttek ezek a dolgozók által választott szervezetek.

1. Bagolyvár

Szombathelyen Bagolyvárként ismert épület a forradalmi napokban közvetlenül nem játszott szerepet - de az '50-es évek diktatúrájának egyik rettegett helyszíne volt. A második világháború után ugyanis, az ötvenes évek első felében, az ÁVH egyik központja itt működött. A forradalom leverése után pedig a fénykorában 5-7 ezer (!) fős, székesfehérvári parancsnokságú gépesített gárdahadosztály katonai elhárítása parancsnoksága is ebben a romantikus kastélyban húzta meg magát.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Múltbanéző

Hirdetés