Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Túraajánlat - Fedezd fel az öt elfeledett kőszegi forrást!

Mutatjuk, merre indulj a hétvégén, ha el akarod kerülni a tömeget!

Most azok számára mutatunk egy jó kis alternatív túraútvonalat, akik egy könnyű délutáni sétára vágynak. Távol az emberektől, messze a tömegtől.

Az általunk javasolt útvonal távja 9 kilométer, a szintemelkedés csupán 290 méter, amit nagyon kényelmes tempóban két és fél óra alatt lesétálhatunk.

Mit láthatunk?

Öt alig ismert forrást nézhetünk meg: a Vasa-kút, a Szent-kút, a Gyertyán-kút, a Jávor-kút és a Borha-kút kerül majd az utunkba.

Honnét és hogyan induljunk?

Túránk Velemből indul. Azt javasoljuk, hogy autónkat tegyük le minél hamarabb, lehetőleg a falu elején lévő parkolóban. Ahogy kiszálltunk az autóból, vegyünk maszkot, amit mindannyiunk biztonsága érdekében, amíg áthaladunk a falun szabályosan viseljünk.

Miképp tájékozódjunk?

Túránkat a Források útja tanösvény táblánál kezdjük, amit a velemi autóbusz fordulónál találunk. Innentől kezdve nagyon egyszerű a dolgunk, végig a kék jelzést kell követnünk. A táblák is több elágazásnál is segítik az utunk. A biztonság érdekében az OsmAndMaps vagy a LocusMaps navigációt is letölthetjük.
Velem
Garai Antal Atom

Merre menjünk?

Utunk során először a Vasa-kutat érintjük. A kútból csordogáló patak mellett haladva elérkezünk a Szent-kútig, egészen eddig nagyjából sík terepen mozgunk. A Szent-kúttól továbbra is kék jelzést követve felkapaszkodunk a Szent Vid kápolnához. Itt tesszük meg a szintemelkedés legnagyobb részét. A kápolna mellett elhaladva végigsétálunk a parkolóig, rá az aszfaltútra.

Szent Vid kápolna
Garai Antal Atom

Az aszfaltúton elkezdünk lefelé ereszkedni, alig kell mennünk egy pár száz métert, amikor balra meglátjuk a Gyertyán-kutat. Miután ezt megnéztük, tovább haladunk az aszfaltúton lefelé, egészen a következő elágazásig, ahol ismét visszatérünk a földútra. Itt már a piros jelzést követjük. A földúton haladva egy könnyű séta után a Jávor-kútnál találjuk magunkat. Innen szintén a piros jelzést követve tovább folytatjuk utunkat, egészen túránk utolsó állomásáig a Borha-forrásig. Innen nem Kőszeg felé indulunk tovább, hanem a piros+ jelzésen a Borha-völgyi tároló felé végig a piros+ jelzést követve visszaereszkedünk a faluba.

Velemi erdő
Garai Antal Atom

Miért szuper ez az útvonal?

Fizikailag nem megterhelő. Végig tudunk beszélgetni, kisgyerekekkel is ideális lehet. A Szent-Vid kápolna környékét leszámítva kevésbé frekventált útvonalon halad, így elkerülhetjük a tömeget. Változatos, de mégis könnyű terepen sétálhatunk.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra