Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Vidámparkban felnőtt fejjel

Több mint hatvan év után várhatóan 2014-ben új helyre költözik a budapesti Vidámpark, ezzel teret adva a szomszédos állatkert terjeszkedésének. Megnéztük, hogy min és mennyiért sikíthat 2012-ben egy látogató.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elmegyünk egy kicsit a Vidámparkba - mondta nagyapám sokszor s emlékszem, hogy ekkor bátyámmal egyfajta euforikus állapotba kerültünk, a mondat hallatán mindig felelevenedett bennünk az a sok élmény, a rengeteg sikítozás, bátyám dodzsemnél kitört első foga s miegymás. Titkon reméltük, hogy most végre a benzines gokartot is kipróbálhatjuk majd, persze nem tehettük, hiszen törpék voltunk, még a zebrán sem mehettünk át egyedül.

Mint a nagymama hokedlije

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Legutóbb úgy 10 évvel ezelőtt jártam utoljára a városligeti élményparkban, legnagyobb örömöm a Looping Starban, az átfordulós hullámvasútban leltem, csak úgy csattantak a százasok a jegyárusító bódé réztálcáján, mert nem nagyon akartam leszállni róla. Másra nem is emlékszem, csak arra, hogy a régi hullámvasút faszerkezete annyira nyikorgott, mint a nagymamám hokedlije a konyhában, aminek illesztései az évek során merészen eltávolodtak egymástól.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
A főbejárat
Garai Antal Atom

Eltelt egy újabb évtized, a Vidámpark úgy néz ki, költözik, illetve még a privatizálás lehetőségét is felvetette Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Így megérett az elhatározás, hogy körbejárjam újra a parkot, amíg ott van, ahol már régóta megszoktuk, a Városligetben, a cirkusz mellett.

A kalózhajó más vizekre evezett

Már messziről kiszúrtam, hogy utolsó látogatásomhoz képest újabb tornyok ékesítik a park látképét, viszont a Pirat már más vizeken evez (kalózhajó-hinta) és a Looping Star-t is hiába kerestem, ugyanis ez utóbbiakat kivették a repertoárból, a vadvízitúrás pályával együtt, amit szintén sokan szerettek. No de menjünk csak sorjában, álljunk be a pénztárba és vegyük meg a napi belépőt, ami felnőttnek 4900, míg diákoknak 4000 forintba kerül (a tovább kombinációkat nagycsaládos osztálykirándulással, kutyával, postással, nagymama befőttjével és kísérővel most hagyjuk). A belépőjegyért karszalagot adnak ránk, amivel sok mindenre felülhetünk, de azért nem az összes játékra.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Az antik, fából készült hullámvasút
Garai Antal Atom

Elsőként célba vettem a klasszikus hullámvasutat. A közbeszéddel ellentétben, korhadó lécek nyomát sem láttam, a fa pedig nyekereg, ha öreg, ha új. Nem sikítottam, viszont mögöttem tinilányok hada visongott, őket még meglepte ez a pár hullám, én pedig nyugtáztam két nyekergő kanyar közt, hogy a nagyobb lejtőket leszámítva már kinőttem kicsit a vasutat. A MÁV vasútvonalán jobban megdől a kocsi Nagysimonyinál, mint itt bármelyik fordulóban. De ugye ez klasszikus darab a parkban, szóval kihagyhatatlan.

Fényvadászat a Star Wars-zenére

Hullámvasút után Tükörútvesztő, még emlékszem mekkorákat koppant anno a fejem, mikor bátyámmal kergetőztünk. Most koppanásmentesen tettem meg alig egy-két perc alatt a távot és nem vesztettem el az utat, ez leginkább annak tudható be, hogy előttem már mindenki végigtapogatta a plexilapokat, így a mellmagasságban "lebegő" ujj- és tenyérnyomatok jelezték, hogy bizony itt fal van. Persze izgalmasabb lehet ugyanez a túra közvetlenül takarítás után.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Itt nem csak szabad, de kötelező a kontakt
Garai Antal Atom

Jöjjön inkább a Lézer Dodzsem, sorban állás közben elolvastam a kiragasztott eszközleírást: Név: Fényvadász Dodgem - gyártási szám: 2021, gyártás időpontja: 1972 - 40 éves, régi darab, ez a kocsikon meg is látszott. Kicsit kopott, kicsit kényelmetlen és fapados, de egy dodzsem nem Jaguar.

A teremben sötétség honol, a Star Wars főcímzenéjére elmondják röviden a játékszabályt - a plafonról a pályára világított fénykörökön kell áthajtani. A dodzsem lassú, s amikor a terem másik felében felvillanó fényre nyolcan megindulunk, tudjuk, hogy esélyünk sincs a velünk egy vonalban, de 20 centiméterrel előrébb járó nagymama-kisunoka párossal szemben, így hamar felrúgva a szabályokat, dodzsemezésbe kezdtem. Mély hörgő röhögéssel ütköztünk többször is frontálisan, ha már egyszer dodzsem, akkor adjuk meg a módját.

Ez nem a Tanú

Persze pár dolog kimaradt, a karszalagosokra hajtottam, így az UV Panoptikum (belépőjegy 300 forint), a Túlvilág kapuja (ez az átalakított Szellemvasút, de nem a Tanú című film alapján, itt Bástya elvtárs nem sikít ránk) szintén belépős, a benzines gokart (500 forint), a Spinning Coaster hullámvasút (zárva volt), a Hip Hop (javítás miatt zárva), Gyroscope (zárva), Bika (zárva) és még pár üzemen kívül helyezett játék is.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
8-10 hurkapálcáért plüssmaci jár
Garai Antal Atom

A Toronynál viszont kétszer is sorba álltam, 11-en gyorsulhatnak hirtelen az ég felé, majd zuhanhatnak hirtelen alá. Le sem szálltam volna, csak a szabályok szerint mindig újra sorba kell állni az újabb menetért. Megérte, jó a kilátás és a gyorsulás-zuhanás páros is kedvemre tett.

A torony közelében céllövölde és horgászat, amelyek fizetősek, de amennyiből egy rosszul kalibrált légpuskával kiírtunk három hurkapálcát, annyiból inkább jégkását, üdítőt, lángost, s egyéb ételt-italt vehetünk. Az árakat ha be akarom pozícionálni, akkor leginkább a Balaton-parti strandbüfék tarifáihoz hasonlítanám.

Változatlan tempó

Az óriáskerék változatlan tempóban rója köreit, tetejéről Pest egy szeletének látképe tárul elénk, illetve a park azon szeglete, amely leginkább az apróságoknak nyújt felhőtlen szórakozást.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Egy igazi óriás
Garai Antal Atom

Az Elvarázsolt kastély is változatlan, a székek pattognak, ledobnak és pörgetnek, a padló mozog, a lépcső fokai eltűnnek. Direkt egy szoknyás hölgy mögött haladtam exponáló-gombra készített mutatóujjal, de az alsó légfúvó nem működött, így lemaradtam a Marilyn Monroe-s jelenetről. Akadt olyan rész is, ahol annak idején nevetve estünk-keltünk, most pedig azon járt az eszem, hogy ha valaki nem fogja a korlátot, akkor vajon hány foga bánná az esést és vajon az orra megúszná-e a hirtelen padlópuszit. Az ember komolyodik, másképp látja a világot, mint kölyökként.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Az elvarázsolt kastély
Garai Antal Atom

A Kanyargóban ülve a hullámos alumíniumlemezek és klasszikus, nyolcvanas évek játszótereit idéző fémhasználatot eszembe juttató pörgésem nosztalgikusra sikeredett, a Barlangvasútnál nagy volt a sor, mint ahogy a Mesecsónaknál is, így e kettő kimaradt, mint ahogy a focis rész is, ez utóbbi falábak birtoklása miatt. Viszont a körhintán ugyanúgy nyargaltam, mint egykoron és a normál dodzsemben is jókat nevetve karamboloztam, a maga biztonságos lassúságával. A szédítő játékok maradtak a végére, kezdvén az Ikarusszal.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
A klasszikus körhinta
Garai Antal Atom

Az Ikaruson kezdve rögtön beadta a kulcsot a gyomor, ha nem bírja valaki a pörgést, akkor ne akarjon az Ikarusra ülni (és most nem a budai hegyről lefelé vágtató buszra gondolunk). Az Ikarus pörög a földön, pörög fejmagasságban, pörög pár méteren, pörög a magasban, és csak az a baj vele, hogy mindig pörög. Kiszállva a kis fülkékből tovább pörög az ember is, meg a kép is, még jó, hogy van korlát, amibe lehet kapaszkodni.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Garai Antal Atom

Így már csak nézőként szédültem bele a Break Dance pörgésébe, mint ahogy a T-REX-ébe is, ami egyfajta Break Dance, plusz egy csavarral. A dínó karjairól eléggé tántorogva szálltak le többen is.

Csak a lányok ne

Meg kell még említeni a pörgettyűk közt a Repülő Cirkuszt, amely szintén megmozgatja az ember rekeszizmait, viszont érdemes felülni rá, mert fejjel lefelé pörögni egy tálcán, ami egy kistengelyen forog, ami egy nagyobb tengelyen átfordul felemelő érzés. A Top Spin pedig csak amolyan levezetés hazamenetel előtt, a hatalmas gondolán pörög párat az ember, ijesztegetnek pár vízsugárral, felettébb mókás eszköz, előírás, hogy lányok ne üljenek mellettünk, mert megsüketülhetünk a sikításoktól.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Szédítő dínó
Garai Antal Atom

Egyetlen negatív élmény a Skyflyer-hez (kalapács) köthető, amely játék pár lendületvétel után többször is fejjel lefelé megállva csalogatja elő a sikolyokat, miközben a zsebből kipotyogó aprópénz és mobiltelefon után kapkod az ember. Beszálláskor a fényképezőgép ottmaradt a nyakban, egy fiatal gépkezelő jelezte, hogy összetörhet, inkább hagyjam lent, tegyem le a földre. Ahova mutatott, az a kiszállási zóna, ott azért nem hagyja az ember a kameráját, nehogy rálépjenek, ne adj Isten valaki felkapja, így vállon átvetve, övtáska alá beszorítva jeleztem, hogy könyékkel leszorítva, saját felelősségre nálam marad.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Flying Circus
Garai Antal Atom

Már egy ideje vártuk az indulást, amikor egy idősebb gépkezelő megjelent, és olyan agresszív hangsúllyal ordított rám mindenki előtt (

Kamerával nem mész fel!

), hogy inkább kiszálltam. Bocsánat, hogy én vagyok a vendég. Egyébként ha még egyszer megkérnek, hogy tegyem le, addig vigyáznak rá, akkor nem lett volna ellenvetésem. Az Ikarusnál is illedelmesen szóltak, hogy tegyem le a fülkéjükbe, meg is tettem. Minden csak intelligens hozzáállás kérdése.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Madártávlatból
Garai Antal Atom

Nem tudom, mit hoz a költözés, milyen lesz a privatizáció. Ha normális pályázaton, normális befektetők jelentkeznek, akkor mindenképp fejlődés lesz, kétségen kívül, a szórakoztatásban sok pénz van, és egy-egy újabb hullámvasút vagy katapult sokat lendíthet az üzleten. Azt persze nem tudom, hogy költözéskor megy-e a régi óriáskerék, vagy már egy magasabb gurul a helyébe, illetve mi lesz az antik hullámvasúttal.

A Budapesti Vidámpark 2012-ben
Garai Antal Atom

Kicsit azért hiányozni fognak a hullámlemezes bódék, a nyikorgó faszerkezet, a kopottas játékok, de a jövő nemzedékeinek ezek már úgysem jelentenek semmit sem, vélhetően csillogás, ragyogás és vadonatúj eszközök várnak ránk majd az új Vidámparkban, és csak mesélhetek arról, hogy sosem próbáltam ki a gokartot, hogy dobott le a kastélyban a szék, hogy estem-keltem a hordóban és milyen lassú volt a lézer dodzsem...

És a végére egy videó:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés