Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Akár 275 ezer forintba is kerülhet egy félév

Kiderült mennyit kell fizetni a felsőoktatásért.

Több százezer forintot is fizethetnek félévente a hallgatók az államilag nem támogatott szakokon - derül ki a felvi.hu-n elérhető felsőoktatási felvételi tájékoztatókból.

Megmutatjuk, ami fontos.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az államilag többé nem támogatott 16 szak közül a gazdálkodási és menedzsmentképzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen lesz a legdrágább. Ott 300 ezer forintba kerül majd egy félév, míg a Nyugat Magyarországi egyetem Savaria egyetemi központjában ezen a szakon 150 ezer forintot kell fizetni szemeszterenként. A pénzügy és számvitel szak magyar nyelven szintén a Corvinus Egyetemen a legdrágább, Szombathelyen pedig 150 ezer forintba kerül.

Legolcsóbb ezen a szakon a Tomori Pál Főiskolán lehet tanulni, Budapesten és Kalocsán is 130 ezer forintba kerül egy félév.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi központjában, akinek nem sikerül támogatott képzésre bekerülnie, azok közül a legborsosabb tandíjat az ének-zene, kézműves vagy képi ábrázolás szakosoknak kell majd fizetni: 275 ezer forintot félévente.

Hasznos tudnivalók felvételizőknek

A 2013 szeptemberében induló képzésekre 2013. február 1-jétől március 1-jéig lehet majd jelentkezni. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (4) bekezdése alapján egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor. (Nem szükséges azonban egymás után szerepelniük a listában. Pl. lehet az ösztöndíjas képzés az első, míg az önköltséges az utolsó, ekkor is egy jelentkezési helynek kell számolni őket, ha a két jelentkezés csak finanszírozási formájában tér el egymástól).

A jelentkezés menete

A jelentkezési időszak a Tájékoztatók január végén megjelenő hivatalos kiegészítését követően, február 1-jével indul és március 1-jéig tart. Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata a jelentkezési időszak kezdetétől a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. március 1-jéig kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni azt Ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postázásával. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a nyomtatott formában megjelenő Tájékoztatókhoz mellékelve. A kitöltött és aláírt jelentkezési lapokat 2013. március 1-jéig kell postára adni az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.

Eljárási díjak

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

Pontszámítás a különböző képzéseken

A pontszámítás alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Miniszterelnök úr, nem ezt kértük! Fórumoztak a SEK-en

Tovább demonstrálnak a hallgatók a jogaikért. Kettős beszéd és terelés a kormány kommunikációja.

Orbán üzeni a romkocsmából: nem lesznek keretszámok

A kormányfő videót töltött fel a Facebookra, amiben közölte: egyszerűbb, átláthatóbb szabályozásra lesz szükség, ami a felsőoktatást illeti.

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra