70 millió év múlva eltűnik az Adria és a Földközi-tenger

Aztán már csak 230 millió év, és újra egyetlen szuperkontinens lesz a Földön.

Több mint száz éve már a német Alfred Wegener megfogalmazta elméletét, miszerint a kontinensek vándorlása folyamatos. A jelenlegi állapot a Pangea őskontinens szétszakadása után alakult ki, a folyamat többszáz millió évvel ezelőtt kezdődött, és a mai napig sem állt meg.

Az ausztrál New Curtin Egyetem kutatóinak a National Science Reviewban megjelent tanulmánya szerint 200-300 millió év múlva ismét összeütköznek a kontinensek, bezárul az Atlanti-óceán, és létrejön az új szuperkontinens, az Amasia.

A kutatók szerint az elmúlt 2 milliárd évben többször előfordult, hogy szuperkontinens jött létre, átlagosan 600 millió évente van erre példa. És, persze, sok-sok millió év múlva az Amasia is darabokra hullik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech