Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

75 éve hunyt el Pável Ágoston, Szombathely kulturális életének meghatározó személyisége

2021-ben ünnepeljük születésének 135. évfordulóját is, rá emlékezünk.

Ma, azaz 2021. január 2-án van Pável Ágoston halálának 75. évfordulója. Pável Ágoston nem csak Szombathely, hanem egész Vas megye kulturális életének is meghatározó személyisége volt: tanár, muzeológus - néprajzkutató, lapalapító és -szerkesztő, a helyi irodalmi élet szervezője, szlovén nyelvész és fordító. Mindegyik tevékenységében maradandót alkotott - emlékezik meg róla a Berzseny Dániel Könyvtár helytörténeti klubja.

Rá emlékezve osztjuk meg most mi is a Vasi Digitális Könyvtár róla szóló írásait, valamint a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteményének fotóit, Vas megyei kultuszának lenyomatait.

Pável Ágoston
Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteménye

Életéről, munkásságáról számtalan publikáció látott napvilágot, tanulmányok és kötetek születtek tevékenységéről. Az évforduló kapcsán most azokat a Vas megyei helyszíneket, intézményeket, szervezeteket, díjakat vette sorra a könyvtár, amelyek a nevét viselik vagy az emlékét őrzik.

A felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar 1938-ban alakult. Kezdetben egyházi énekkarként, majd női kórusként működött, az 1960-as években alakult vegyes karrá. Fennállásának 80. évfordulója alkalmából az együttes a Rába-vidéki szlovén dalkultúra megőrzése, ápolása és bemutatása terén végzett tevékenységéért Vas Megye Közgyűlése Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült.

Pável Ágoston Vegyeskar - 1986
Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteménye

Pável Ágoston halálának 10. évfordulóján, 1956. március 10-én avatták fel emléktábláját az Úttörő (ma Szent László király) utca 5. sz. ház – amelyben élt – falán. A leleplezési ünnepség délután 16 órakor kezdődött, amelyen a tudós érdemeit dr. Vilko Novak jugoszláv egyetemi tanár és dr. Fodor Henrik kandidátus méltatta. Az eseményen részt vett Dalibor Soldatič jugoszláv nagykövet is.

1956. március 11-től a felsőszölnöki Kultúrház is nevét viseli.

Pável Ágoston emlékhely - 1956
Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteménye

1966-ban épült az egykori főiskola (ma egyetem) Magyar u. 1. sz. alatti kollégiuma, amely 1972-ben vette fel Pável Ágoston nevét.

1983. április 29-én nyílt meg Szentgotthárdon a Helytörténeti és Nemzetiségi Múzeum az egykori „Stájer házban”. Az apropót a város alapításának 800. évfordulója és a városi rang elérése szolgáltatta. Pável Ágoston nevét az intézmény a tudós születésének centenáriumi évében vette fel, az ünnepi eseményre 1986. június 8-án került sor.

Születésének 100. évfordulóján, 1986. október 9-10-én tudományos ülésre került sor a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban, amelynek végén első ízben adták át a honismereti kutatók elismerésére szolgáló Pável Ágoston Emlékplakettet. A kitüntetést Vas Megye Tanácsa V.B. Művelődési Osztálya és a Hazafias Népfront Vas Megyei Bizottsága alapította azzal a céllal, hogy elismerje azok tevékenységét, akik több évtizedes szolgálatukkal méltó folytatói a páveli örökségnek. Első ízben tíz elkötelezett honismereti aktivistának adták át, köztük dr. Kuntár Lajos és Pethő Gyula könyvtárosoknak, illetve dr. Simonné Pável Juditnak, Pável Ágoston lányának a hagyaték gondos ápolásáért. Vas Megye Közgyűlése 1993 óta adja ki hivatalos kitüntető díjként az emlékplakettet évente legfeljebb öt személynek március 15-én.

A kitüntettek névsora a Vasi Digitális Könyvtárban megtalálható elektronikus dokumentumokban olvasható.

1986. október 10-én, emléktáblájának megkoszorúzása után a résztvevők emlékfákat ültetettek a Vasi Múzeumfaluban Pável Ágoston, Tóth János és Bárdosi János néprajzosok tiszteletére, majd a róla elnevezett sétányon (1956 óta viseli a polihisztor nevét) felavatták mellszobrát.

Az Ács József szobrászművész által készített alkotás avatóünnepségén Czinzek Miklós, Szombathely Város Tanácsa elnöke mondott beszédet. Érdekesség, hogy a szobor két példányban készült el. Az első változatot Szombathely városa Pável Ágoston szülőfalujának, Cankovának (Vashidegkút) ajándékozta.

Pável Ágoston szobra Vashidegkúton
Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteménye

1999. január 25-én huszonöt taggal megalakult a Szlovén Kulturális Egyesület, amely szintén a tudós nevét vette fel. A szervezet „fő tevékenysége a szlovén kultúra és anyanyelv (helyi nyelvjárás) ápolása, kulturális kapcsolatok fejlesztése a Rába-vidéken és a Magyarországon szétszórtan élő szlovénekkel, illetve az anyaországgal, Szlovéniával, valamint közvetítés a szlovén és a magyar kultúra között.”

2006. december 13-tól a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ Szlovén Nyelv és Irodalom Tanszékén Pável Emlékszoba mutatta be a tudós filológiai tevékenységét. Az ELTE D épületének kiürítése miatt 2019-ben az emlékszobát az idegen nyelvi könyvtárral együtt a C épületben levő egyetemi könyvtár második emeletén helyezték el. Itt található a Kühár Ferenc által 1943-ban készített Pável-mellszobor is.

A 2006-os Pável-emlékév kapcsán a Savaria Múzeum emléktúrát szervezett az Őrségbe Pável Ágoston 1936-ban megjelent Őrségi képek című tanulmánya nyomán. A túra hagyományosan minden évben megszervezésre kerül virágvasárnap a Vasi Múzeumbarát Egylet jóvoltából.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2007. március 21-én tartott soros ülésén 26/2007. számú határozatával Pável Ágoston szalézi templomban található kriptáját a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

Dr. Pável Ágoston - Szalézi templom kriptája
Mészáros Zsolt

2017. október 13-án Felsőszölnökön avattak mellszobrot a tudós tiszteletére. Az Országos Szlovén Önkormányzat székháza előtt felállított emlékmű avatásán dr. Simonné Pável Judit elevenítette fel édesapja Rába-vidéken folytatott gyűjtőmunkáját.

A Vas megyei értéktár bizottság 2018. október 10-i ülésén elfogadta azt a javaslatot, miszerint a polihisztor életműve szerepeljen a megyei értékek között.

2020 áprilisa óta Pável Ágoston öröksége a szentgotthárdi értéktárnak is része.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző

Tovább az oldalra