Egy stadionavató margójára

Szóval elkészült, és hétfőn ünnepélyesen át is adják az ország legújabb, felcsúti futballstadionját.

Talány, hogy miért nem a Puskás Akadémia húsvét hétvégére kisorsolt hazai bajnoki mérkőzésével, hiszen mégis csak az ő otthonuk lesz. Szó, mi szó, szokatlan építészeti megoldású, látványos és valóban korszerű az építmény, de hát több ezer millió forintból már valamit illik alkotni. Rendhagyónak mondható a felcsúti létesítmény abban is, hogy befogadóképessége a neki otthont adó település lakónépességének több mint a kétszerese.

De, ha már a befogadóképességnél tartunk, különböző számok repkednek a médiában. Egyes médiumok 3500, mások 3900 teljes befogadóképességről adnak hírt, de 3000-ről is szól híradás. (Persze a pár száz nézőhöz még ez is sok.) Ugyanígy olvasható 2,8 és 3,8 milliárd forint is a beruházási összegről. Nonszensz, hogy egy új stadion esetén nem lehet megbízható forrásból, pontosan tudni a beruházási összeget és a befogadóképességet. Úgy tűnik, a világon egyedülállóként egy összemenő és táguló nézőtérről is szó van.

MTI Fotó: Puskás Akadémia/Takács József

Egy biztos, a csaknem négyezres össznézőszám alapján a Pancho stadiont legfeljebb csúfolni lehet arénának. Nemcsak összehasonlítva a 30-50-70 ezres arénákkal, de abban az összefüggésben is, hogy állítólag ilyen kis befogadóképességű stadionnal nem is lehetne nevezni az NB I-be. Semmi gond, majd megváltoztattatják az erre vonatkozó szabályzatot.

S, ha már az elnevezésnél tartunk: a „Száguldó Őrnagynak” már több méltó „emlékművet” is állítottak azzal, hogy létrehozták a Puskás Akadémiát, s – részben politikai indíttatásból – a megszokott és közkedvelt Népstadion nevet Puskás Ferencre változtatták. Most pedig az új stadiont spanyol becenevéről nevezték el, mert mást már bizonyára nem találtak személyéhez kapcsolódóan. Mégsem lehet „Száguldó Őrnagy” vagy „Öcsi” stadion!

Szóval a magyar becenév nem, de a spanyol már illik ide. Éppen manapság, amikor erőteljesen előtérbe került a nemzeti öntudat, büszkeség, magyarkodás. S, akkor egy spanyolos névről nevezünk el egy magyarországi stadiont. Miért nem Spanyolországban neveznek el vagy át egy stadiont Panchóra? Ott elfogadható lenne. Nem tudom elképzelni, hogy a spanyol labdarúgásban is elévülhetetlen érdemeket szerzett Puskás magyar becenevét viselő „Öcsi” stadion lesz majd valaha spanyolhonban.

MTI Fotó: Puskás Akadémia/Takács József

De hát, miért is csodálkozom abban az országban, amelyben – bár több világhírű technikai-műszaki tudóssal, feltalálóval büszkélkedhet –, egy zeneszerző nevére keresztelték a köztudatban már ferihegyiként meghonosodott nemzetközi repülőteret. (A Zeneakadémia meg majd Kandó Kálmán nevét kapja.)

Ami a névadást illeti, nem biztos, hogy jó dolog, ha mindennek valamilyen nevet, főként személynevet adnak. Az utóbbi mindig is vitára, összeütközésre ad okot, alkalmat. Nem véletlen, hogy a vidéki futballklubok nem nevezték el stadionjaikat egykori focistákról, helyette például ETO-park, Sóstói, Nagyerdei, Rohonci úti stadion neveket használnak, de korábban a fővárosi kluboknál is a stadion neve az az utca, hely volt, ahol megtalálható, ami ésszerűnek mondható, s semmilyen vitára sem adhat okot (Fáy utcai, Üllői úti, Hungária körúti, Megyeri úti stadion).

Felvetődött a tervezett új Haladás stadion elnevezése is. Ha a Rohonci úton lesz, talán nem lenne szentségtörés, ha továbbra is a jól megszokott Rohonci úti stadion maradna. De ha már mindenáron el akarják nevezni valamiről vagy valakiről, legalább ókori nevet ne adjanak neki. Azzal a városban már tele van a padlás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény