78 éve halt meg József Attila

Az egyetlen volt Adyék generációja után, akinek megadatott a tökéletesség képessége, s akinek nem néhány verse, hanem egész műve megérdemli az örökkévalóságot.

78 éve, 1937. december 3-án, Balatonszárszón halt meg József Attila, a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. A költő kivételes zseniként, a nyomor, a fizikai és lelki szenvedés poklait megjárva páratlan életművet hozott létre.

Mindent tudott a poézisről, csodálatos kreativitással és biztos kézzel bánt a műfajokkal és a versformákkal, az ősi lírai hagyományokat mesterien ötvözte a modern törekvésekkel. Fejtő Ferenc értékelése szerint:

Az egyetlen volt Adyék generációja után, akinek megadatott a tökéletesség képessége, s akinek nem néhány verse, hanem egész műve megérdemli az örökkévalóságot.

József Attila
wikipedia

József Attila életének utolsó éveiben elmezavarral küszködött. De a pszichoanalitikus kezelések, az orvosi és a szanatóriumi ápolás dacára, egyre elviselhetetlenebbnek érezte az életet. A tragikus téli napon, a balatonszárszói vasútállomáson, a sorompón átugorva tehervagonok között lelte halálát. A vizsgálat szerint egy kocsikat összekötő csavar-kapocs bezúzta a koponyáját, jobb karját a kerekek leszakították. A tragédiát, életének ismerői öngyilkosságnak, mások balesetnek tartják.

A 20. századi magyar költészet reprezentánsát halála után egy évvel posztumusz Baumgarten-díjjal, 1948-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. Születésnapját „A költészet napja”-ként ünneplik Magyarországon és emlékét az évente kiosztott, kiemelkedő irodalmi teljesítményért adományozott róla elnevezett díj is őrzi.

forrás: Feiszt György facebook-oldala

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző