Megrogyott a kiskereskedelem Vas megyében: 200 bolt szűnt meg egy év alatt

A magyar kiskereskedelem mélyen az átlag alatt teljesít.

Összesen 2646 kiskereskedelmi üzlet működött az idei nyáron Vas megyében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal féléves jelentéséből. Egyértelmű a számsorokból: egyre kevesebb a bolt Vasban.

A nyáron üzemelt 2646 kiskereskedelmi üzlet ugyanis 208 bolttal kevesebb, mint ahányban tavaly nyáron vásárolhattunk a megyében és a tavaly év végitől is elmarad 106-tal. Így a 2022-es év (és az idei év első fele) a kiskereskedelmi egységek bezárásának időszaka lett Vasban is, mert bár a 2019-ig visszanézhető számsorok is már folyamatos csökkenést mutatnak, ennél azért jóval kisebb ütemű fogyatkozás látszik.

2019 nyarán még 3022 kiskereskedelmi üzletet számolt Vasban a KSH, abban az évben fél év alatt sem csökkent 3 ezer alá a számuk (a 2019. decemberi jelentés 3009 üzletet ír). Fél évvel később már mintegy harminccal volt kevesebb bolt, aztán félévenként 10-50 egységgel lett kevesebb – a mostani, ezekhez képest jelentős csökkenésig.

Bezárt üzletek az Uránia udvarban Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Ami az országos adatokat illeti, a tavalyi év közepétől (tehát egy év alatt) több mint 7000 bolt szűnt meg, ilyen drasztikus, 7 százalék feletti bezárási rátát még sosem láthattunk.

Az infláció az üzleteknek és a vásárlóerőnek sem kedvezett, de a kisboltok fennmaradását az árstopok is nehezítették. Korábban többen panaszkodtak arra, hogy néha még a beszerzési árnál is jóval alacsonyabban kell értékesíteniük a termékeket, és ez a vásárlóknak ugyan jó volt, de a kiskereskedők egyre nagyobb csapdában érezték magukat.

A Portfolio szerint emellett a bérminimum és a minimálbér növekedését is be kellett építeni az árakba, de nem tett jót a gyenge forint és az energiaárak globális emelkedése sem.

Egyébként szinte mindenféle kisboltból sok zárt be az idei év első felében.

Érdekesség, hogy a KSH összesítése alapján, egy lakosra napi átlagban 4700 forint bolti forgalom jutott 2023. január–júniusban, az országos átlagnál 2,3%-kal több.

Az Eurostat a napokban összegezte, hogyan alakult az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom az elmúlt hónapokban. Mint kiderült, az elmúlt egy évben az Európai Unióban 2,7 százalékkal csökkent.

Magyarországon ehhez képest sokkal rosszabb volt a helyzet: 7,3 százalékkal vásároltak kevesebbet az emberek. Ennél gyengébb eredményt csak két ország ért el az Unión belül: Szlovénia (-17 százalék) és Belgium (-8,4).

Ugyanakkor számos országban már megfordult az eddig lefelé tartó trend. Spanyolországban 7,5, Cipruson 4,1, Luxemburgban 2,6 százalékkal lett magasabb a kiskereskedelmi forgalom, mint tavaly szeptember végén.

Lapunk is többször foglalkozott az üzletbezárásokkal az elmúlt időszakban. Legutóbb például arról írtunk, hogy sorban zárnak be a helyek a szombathelyi Uránia udvarban.

Hogy a tendencia folytatódik-e, vagy megáll végre a csökkenés, az jövő májusban derül ki, hiszen legközelebb az év végén, december 31-én számol újra kiskereskedelmi egységeket a KSH – Vasban is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság