Kiderült, mennyivel drágul a benzin január elejétől

Valószínűleg jóval a régiós átlag fölé ugrik majd.

Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást – írta meg a Portfolio. A nyáron bejelentett adóemeléssel azonban a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be - de nem így lett.

A NAV oldalán láthatóak a legfrissebb jövedékiadó-módosítások, ami alapján most már biztosra mondható, hogy 2024 január 1-jétől a benzin esetében 152,55 (ha a brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55) a gázolajnál pedig 142,9 (ha a brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9)forint lesz literenként az adó mértéke.

A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog vélhetően ugrani, és bár elméletileg elképzelhető volt, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, azonban november elején már Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak. Az áfát is ide véve összességében 41,3 forintos drágulásra lehet számítani januárt 1-től a hazai benzinkutakon.

A lap azt írja, Magyarország már évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

A forint gyengülése ahhoz vezetett, hogy az Uniós minimumszint alá esett a magyar jövedéki adó.

Jelenleg a benzin literéért 120 forintot, a gázolaj literéért pedig 110,35 forintot kell fizetni Magyarországon jövedéki adó címén, ez az aktuális 381 körüli forintárfolyam mellett a benzin esetében csak 0,314, a gázolajnál pedig 0,289 eurót jelent, ami előbb vagy utóbb tényleg eljárást vont volna maga után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság