A szombathelyi DJ páros, akik hónapról hónapra egyre több embert mozgatnak meg

Szombathelyről indultak, jövő hónapban Bécsben zenélnek. Ők Saloky és Francis Horys azaz Szalóki János és Horváth Ferenc.

Egy tíz éve tartó barátság és munkakapcsolat gyümölcse érik be a szemünk előtt. A szombathelyi éjszakai élet és az elektronikus zene kedvelőinek nem kell bemutatni azt a DJ-párost, akik szép lassan a műfaj és ezen rendezvények meghatározó alakjai lettek városunkban. Sőt ma már Pápától Győrig megindulnak az eseményeikre. Az éjszakai élet rögös útján azért mérföldkövek is vannak. Tavaly kipipálták az A38 hajót, ami presztízsértékű, idén pedig nemzetközi vizekre eveznek. Tervek, célok, álmok, ezekről beszélgettem a srácokkal.

Ketten a DJ-pult mögött
Lutor Katalin

Egy évtizedes sztori már a Tiétek. Emlékeztek arra, hol zenéltetek először együtt?

Valóban, 10 éves barátságról és munkakapcsolatról van szó. De előtte is ismertük egymást. 2014-ben egy születésnapi mókán, Sopronban találkoztunk először. Egy Egotrippin bulin zenéltünk együtt. A közös sorozatunknak ez pedig már a hetedik évada. Nincs könnyű helyzetünk ebben a szcénában itt Szombathelyen. Rajtunk kivül az Illegal Control és a ProgreCinema csapata az, akik ebben a műfajban helyiként szerveznek bulikat. De ők egy másik irányzat, hiszen techno és progressive ütemekben utaznak. Mi azért szélesebb palettán mozgunk, a house zenétől indulva. De néha akár technót is játszunk. Talán egy kicsivel lágyabb verziót . A hitünk és a kitartásunk nélkül nem is működne. El kellett érnünk és még mindig dolgozunk ezen, hogy ha egy flyeren azt látják az emberek, hogy Saloky & Francis Horys, akkor ott lesz valami.

Saloky
Lutor Katalin
Francis Horys
Lutor Katalin

Jól sejtem, hogy akkor a megfelelő bázist megtalálni sem volt könnyű? Hisz rengeteg szempontot is figyelembe kellett vennetek gondolom.

Barátságot kellett felkutatni a megfelelő helyszín megtalálásához. A Napközis fiúk nagyon sokat segítettek ebben. Kovács Ákostól kaptuk az infót, hogy hol és kit kell keresnünk. Felkerestük és elmondtuk az üzemeltetőnek, hogy mit szeretnék, mik az elképzeléseink. Aztán meg is csináltuk az első bulit, ami jól sikerült. Így lett a Premier Klub a jelenlegi "otthonunk". Februárban folytatódik itt a sorozatunk és májusban ér véget. Ahogy indul a Napközi, mi úgy zárjuk a klubszezont. Vendég DJ-ket is szeretnénk meghívni, van is tervünk például az évadzáróra , de még korai lenne erről beszélni. Annyit elmondhatunk, hogy ők még nem zenéltek itt és szeretnénk megmutatni nekik, hogy itt is van rájuk igény. Emellett idén ahogy tavaly is, amolyan hagyományteremtésként, húsvét vasárnap Peter MAKTO-val állunk a pult mögé. Viszont nem csak itthon, Szombathelyen találkozhat velünk a közönségünk. Például Győrött. Ott már nem egyszer zenéltünk és várhatóan újra lesz lehetőségünk fellépni. Új helyszínként pedig úgy tűnik épp Sárvár kerül fel a térképünkre. Nagyon örülünk ennek az új lehetőségnek. Innen rohanunk is tovább egy helyszíni szemlére. Ami még biztos, hogy idén is lesz több rendezvényünk Szentgotthárdon és Körmenden is.

Ma már egyre népszerűbbek a nappali partik
Lutor Katalin

Ahogy sok minden más is, Budapesten centralizálódik a buliélet is. Tavaly Ti nem máshol, mint az A38 hajón zenéltetek. Ez nem kis dolog, presztízsértékű. Ti is így éltétek meg?

Az A38-on nem mindenki zenél. Valóban presztízs ott a DJ-pult mögé állni, hisz olyan fellépők és zenekarok zenélnek, akik világsztárok. Hatalmas visszaigazolás számunkra, hogy jó úton haladunk, és itt szeretnénk megköszönni a Truesounds Music csapatának a bizalmat.

A másik nagy állomás tavaly számotokra a Visszhang sorozat elindítása volt. Egy közös szülinappal indult a sorozat, majd egy előszilveszteri bulit is csináltatok. Ennek helyszíne nem más volt, mint városunk, Szombathely egyik legikonikusabb építménye a Víztorony. Viszont sajnos nem jó híreket hallani onnan az üzemeltetéssel kapcsolatban. Lehet, hogy egy sikersztorinak vége?

Az eddigi üzemeltető visszaadta a helyet az önkormányzatnak. A közgyűlésen sajnos nem született még megállapodás a továbbiakról. Márciusra volt tervben egy eseményünk erre a helyszínre, de az biztosan elmarad. Azt viszont állíthatjuk,hogy ez még nem a sztori vége. A Visszhang-sorozat amúgy a győri srácokkal közös szívügyünk. KOLGA és MRSFLV barátunk is benne van a projektben.

10 év a korkülönbség köztetek. Nagyjából mondhatjuk egy generációnyi az ugrás. Ez a közönségeteken mennyire látszódik/érződik?

Valóban, nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályból tevődik össze a közönségünk. Leginkább a 25 éves korosztálytól indul, de akár 50 felettiek is rendszeresen ott vannak a bulijainkon. Próbáltuk tudatosan építeni ezt is, és nem titkolt célunk volt az igényesebb, akár idősebb korosztályt is megszólítani, hiszen az ő szórakozási lehetőségeik még jobban korlátozva vannak. Persze mindenkit szívesen látunk kortól függetlenül. A zene és tánc szeretete nincs korhoz kötve.

Francis Horysszal a nyári Napközi bulikon is találkozhatunk
Lutor Katalin

Beszéljünk kicsit a jövőről. Kezdjük talán a közeljövővel, hisz nem titok nemzetközi vizekre eveztek. Márciusban az osztrák fővárost, Bécset tervezitek meghódítani. Meséltek erről?

Ebben a szezonban volt vendégünk a Heaven Inc. páros. Bogi keresett meg minket, hogy nincs e kedvünk részt venni vendég DJ-ként egy bécsi eseményen. Nagy örömmel, kérdés nélkül mondtunk igent. Ráadásul egyből két buliról van szó, hiszen nem csak az esti eseményre kaptunk felkérést, hanem a buli afterján is zenélhetünk. Talán egy kicsit nagyobb a lámpaláz ilyenkor, de ez csak addig tart, míg be nem állunk a DJ-pult mögé. Ennyi kell is, amikor az ember közönség előtt lép fel, legyen szó akár Szombathelyről, akár Bécsről

A VasMűvek projekt logója
Saloky & Francis Horys

A kicsit távolabbi jővőbe tekintve pedig egy igazán nagy dologra is készültök az idén. VasMűvek projekt néven egy tábort szerveztek. Mesélnétek erről?

A VasMűvek alapötlete, hogy megpróbáljuk összehozni a meglévő csapatokat, és felkarolni a fiatal Vas megyei előadókat, DJ-barátokat. Éves szinten 3 esemény lesz kezdésként. Szeretnénk visszaadni valamit mi is a fiatalabb generációnak. Valamikor mi is csak kezdő DJ-k voltunk. Első alkalommal Lengyeltótiban szervezünk egy többnapos eseményt. Amolyan sátoros buli lesz. Mi nagyon várjuk. Jó kis beszélgetések, közös zenélések, a tudás átadása a cél. De a legjobb az egészben, hogy támogatást kaptunk a Napközis csapattól, valamint jelenleg kontaktban vagyunk más szervezőcsapatokkal is, így jó eséllyel az összes Vas megyei csapat együtt, közösen részt vesz ezen, mindenféle ellentét nélkül. Ez is nagyon fontos dolog ebben a szcénában és szerencsére a régi rivalizálások kora már a múlté.

Talán az egyik legfontosabb kérdés maradt a végére. Saját zenét írtok, vagy a tervek között szerepel ez?

Egyikünk a technikai részéhez ért jobban, másikunk pedig a bulik szervezése és az azok körüli teendőkben van igazán otthon. Ez a jelenlegi felosztás, de mindenképp tervezzük igen. Régebben voltak megjelenések, de az kicsit más vonal volt. De még az idén szeretnénk kijönni saját zenével.

A DJ-páros. Hamarosan nemzetközi közönség előtt állnak a keverők mögé.
Saloky & Francis Horys
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra