A háború: rakétatámadás érte Lviv városát, Mariupolban éheznek

Mindent lerombolnak az oroszok, amit érnek.

5208 embert sikerült kimenekíteni szombaton az ostromlott ukrán városokból a humanitárius folyosókon keresztül, közülük is a legtöbben, 4331-en a dél-ukrajnai Mariupolból jutottak ki. A városban az emberek kezdenek éhenhalni és kiszáradni – mondta Mariupol alpolgármestere, Szergej Orlov. Vészesen fogynak a víz- és élelmiszerkészletek mellett a gyógyszerek is, és szerinte a városban nincs élelem már sem csecsemők, sem a gyerekek számára.

A britek jelentése szerint továbbra is támadják az oroszok a sűrűn lakott településeket, ukrán becslések szerint pedig a háború kitörése óta 4500 lakóépületet, 100 üzletet, 400 oktatási intézményt és 150 egészségügyi intézményt semmisítettek meg. Egy ukrajnai kutatóintézet szerint az oroszok eddig 148 alkalommal támadták meg az újságírókat és a médiát, a támadásoknak pedig áldozataik is vannak: eddig öt újságíró vesztette életét, hat médiamunkást elfogtak vagy elraboltak. Öt újságíróra lőttek rá, heten megsebesültek, tizenegy tudósítót megfenyegettek, egy riportert pedig eltűntként tartanak számon.

Közben keleten és nyugaton is támadtak az oroszok, akik megint eltalálták a harkivi Fizikai és Technológiai Intézet kísérleti reaktorát. Legutóbb három hete robbant fel egy másik kísérleti reaktor ugyanitt. Lvivet szintén rakétatámadás érte, a város polgármestere szerint egyenesen az orosz ellenőrzés alatt álló Krím-félszigetről, Szevasztopol városából. Andrij Szadovij szerint egyébként a bombázás Joe Biden amerikai elnöknek szólt, aki Lengyelországba látogatott – Lvivtől pedig mindössze 70 kilométerre fekszik a lengyel határ – írja a Telex .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Terror