Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így kerüld el a 2021-től igényelhető lakásfelújítási támogatás buktatóit!

A feltételek némelyikének lehet, hogy nem felelünk meg, de még két évünk van rá, hogy pótoljuk a hiányokat.

2021 január elsejétől igényelhető a magyar állam lakásfelújítási támogatása, ami biztosan sok családnak jelent majd segítséget, feltéve, ha megfelelnek minden feltételnek. Ha mégsem, akkor sem kell elkeseredni, mert 2022 december 31-ig beadhatjuk igényünket, szóval van két évünk összehozni a feltételeket.

A bankmonitor.hu összeszedte azt a hét feltételt, aminek ha most nem is felelünk meg, a következő két évben tehetünk érte, hogy igényelhessük a támogatást.

Legalább egy éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznünk

Ha most nincs is ilyenünk, még van egy évünk rendezni társadalombiztosításunkat. Házaspárok előnyben, ugyanis az ő esetükben elég, ha csak az egyikük fizeti a Tb-t.

A támogatáshoz kell, hogy legyen gyerek a háznál, vagy legalább a gyerekvárás kilenc hónapjában kell lenni

A támogatást nem kötik családi állapothoz, de kell, hogy legyen gyerekünk. Akik nem terveznek gyereket, azok számára a támogatás elúszott, viszont akik terveznek, határozottan tervezzék, hogy a következő két évben össze is jöjjön.

Jó hír, hogy a támogatás igényléséhez elég, ha csak gyereket várunk és a terhesség legalább tizenkét hete tart.

Legalább egy éve a felújítandó ingatlanban kell laknunk

Házastársak, bejegyzett élettársak és gyerekek esetén legalább egy éve mindenkinek a felújítandó ingatlan kell, hogy legyen a bejelentett lakcíme. A feltétel azonban nem érvényes azokra nézve, akik az igénylés évében vásárolták az ingatlant.

Ezt a bukkanót is könnyű kikerülni, ugyanis van még két évünk, hogy átjelentkezzünk új lakcímünkre.

Legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznünk

Két év alatt még ez a hiba is kiküszöbölhető.

Félő, hogy nem lesz elég önerőnk a felújításra

Az állam a felújítás költségének felét, és maximum 3 millió forintot áll, de a támogatásról tudni kell, hogy utólagos. Tehát először nekünk kell kifizetnünk a teljes összeget, ami a maximális támogatás esetén 6 millió forint, és ha kész vagyunk, a számlákat benyújtva kaphatjuk vissza az összeg felét.

Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, és talán nem is áll a házhoz ennyi pénz a következő két évben, de a Bankmonitor szerint ebben az esetben egyszerűen vegyünk fel banki hitelt. A támogatásból akár elő is törleszthetjük – részben, vagy teljes egészében – a felvett hitelt, ezzel csökkentve a havi fizetnivaló összegét.

Az utolsó számla kifizetését követő 60 napban be kell nyújtani az igénylést

Fontos, hogy a 60 napos határidő az utolsó számla kifizetése után indul, és nem érdemes megfeledkezni róla. A másik fontos dolog, amire figyelnünk kell, hogy hiába vagyunk a 60 napon belül, ha 2022 december 31-e után próbáljuk beadni az igényt, már késő lesz.

Nem kell minden feltételnek megfelelni ahhoz, hogy belekezdjünk a felújításba

Ha még nem felelünk meg minden feltételnek, és elkezdünk fejben számolni, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy kár vesződni az egésszel. Mire összeszedjük a szükséges papírokat és pénzt, már nem lesz idő magára a felújításra.

A munkát ugyan tényleg érdemes minél hamarabb elkezdeni, hogy beleférjünk a két évbe, de a feltételeket ráérünk közben is teljesíteni. Mivel a támogatás utólagos, akár már holnap megvásárolhatjuk az első zsák cementet, a számlákat szépen összegyűjtjük, és majd akkor adjuk be igényünket, ha a feltételeknek is eleget tettünk.

( Bankmonitor.hu )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra