A lúggal csonkító orvos riportjával elérte a mocsár alját a köztévé

Legyél keresztény, öt gyermekes, egy kormánypárti politikus rokona, és máris a nagy nyilvánosság előtt magyarázkodhatsz.

Igazán ambivalens viszonyt ápolok a köztévé csatornáival. A hírcsatornájuktól hol agyér-, hol röhögőgörcsöt kapok, a sporttévének sportrajongóként nagyon örülök, és jó ötletnek tartom, hogy a többi csatornán adnak színházi felvételeket, filmeket reklámok nélkül.

Arra azért felhúztam már a szemöldököm, hogy a Kékfény megszólaltatta a kilenc évre elítélt "lúgos orvost", Bene Krisztiánt - vagy is inkább lehetőséget adott neki a magyarázkodásra. Azt viszont még mindig nem tudom, hogy mitől fordul fel jobban a gyomrom: a műsorvezető mentegetőzésétől, az öt gyerek és a kereszténység emlegetésétől, vagy attól, hogy olyan hangnemben írnak Renner Erika talpon maradásáról, mintha oda nem illőt cselekedett volna azzal, hogy igenis harcolt azért, hogy méltó büntetést kapjon, aki tönkretette az életét.

Nyugat.hu

Sajnos ilyenkor nem igazán tud másra gondolni az ember, minthogy a köztévé teret ad egy kormánypárti politikus unokaöccsének a mentegetőzésre, ahol el lehet mondani, amire a magyar néplélek nagy része - szeretném azt hinni, hogy egyre kisebb része - meglágyul: keresztény, igazgató, ötgyerekes, míg Renner Erika egy kétgyermekes elvált nő.

Ennek ellenére Bene Krisztián azzal mentegetőzött, hogy számára inkább hátrányt jelentett a Mikola István és közte fent álló rokoni kapcsolat, mert mindenki rögtön arra gondolt, hogy emiatt lett eltussolva első körben az ítélet. Azért tegyük fel magunknak a kérdést: abban az országban, ahol hangfelvétel van arról, hogy haver kapja a milliárdos beruházást,

lehet-e ott hibáztatni bárkit is, hogy rögtön erre gondol?

Ha ezt elakarja kerülni, akkor jó ötlet volt a köztévé egyik csatornájának kamerái elé leülni? Azt már meg sem említve, hogy Bene a sértett korábbi szeretőit és partnereit emlegeti. Mert hát ez ugye a másik, amire ugrik a magyar: ha több férfi van emlegetve, már biztos, hogy ribanc volt, és ilyenkor ugye mindenki mossa kezeit.

Adott tehát egy rezzenéstelen arccal beszélő, keresztény, több gyermekes kórházigazgató, aki az ártatlanságát bizonygatta - nehéz megállnom, hogy ne kiáltsak pszichopatát -, és egy megcsonkított nő, aki majdnem belehalt abba, hogy elkábították és lúggal leégették a húst a nemiszervéről. Magyarországon pedig lehetőséget kapott az ügyben elítélt férfi arra, hogy mindenki előtt magyarázkodhasson.

És hogy ez miért probléma? Hát azért, mert egy ember, aki ezt elkövette kiállhat a kamerák elé, és az amúgy is sokszor szidalmazott igazságszolgáltatást vádolhatja. Azért, mert belemosolyog a kamerába, és rengetegen hiszik majd azt, hogy nincs probléma azzal, ha ilyet tesznek, mert viszonylag könnyen megússzák. Azért, mert azt sugallja,

hogy ne, te bántalmazott nő, a vak komondorok országában eszedbe se jusson kiállni erőn felül az igazadért, mert nem fog mindenki beállni mögéd!

Az már világos, hogy azt remekül felmérték odafent, hogy a különböző eszközökkel hogyan lehet a közhangulatot befolyásolni - az a tisztelni való magyar kultúra ugye -, arra viszont úgy tűnik még rengeteget kell várnunk, hogy a műsorkészítők is kimondják, hogy van, amit nem csinálnak meg, mert az már vállalhatatlanul szemben áll az ő értékrendjükkel is.

És hogy mikor jön majd el ez az idő? Majd ha a közmédia munkatársainak nem kell választania a kenyér és az erkölcs között. Majd ha olyan emberek dirigálnak nekik fentről, akiknek az erkölcsi normái nem torzultak el a hatalom birtoklásától. És majd ha nem kell attól tartani, hogy előkerül a szekrényből egy újabb csontváz és egy újabb vak komondor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény