Mesterséges intelligencia figyeli majd, mennyit dolgozunk, aztán levon a fizetésünkből, esetleg ki is rúg?

Félelmetes jövőt jelez egy interneten terjedő videó.

Az utóbbi hetekben több közösségi médiafelületen is felbukkant az a videó, amely egy – valószínűleg kínai - irodát mutat, amelyben kamerák és mesterséges intelligencia segítségével követik a dolgozók munkáját.

Amikor egy fiatal hölgy felkelt a székéről, hogy másik alkalmazottal beszélgessen – vagy beszéljen – a zöld keret pirosra vált, és megkezdődik visszaszámlálás, azaz állítólag ezt az időt levonják a hölgy fizetéséből.

Később ugyanez történik egy férfival is, akik hátradőlt a székén.

A videó valódinak tűnik, és az sem kétséges, hogy a technológia ezt bőven lehetővé teszi.

A felvétel meglehetősen nagy felháborodást váltott ki világszerte, van, aki a technológiát kérdőjelezi meg, mondván, nem feltétlen az a hatékony alkalmazott, aki a legtöbb időt tölti a monitor előtt, mások a módszer emberi vetületét kritizálják.

„Sz*r lehet ilyen munkahelyen dolgozni” – foglalja össze ezt a nézőpontot az egyik legnagyobb indiai gazdasági portál.

A téma egyébként egyáltalán nem új, és a videón látott kínai iroda csak a jéghegy csúcsa.

A Guardian kapcsolódó írásából kiderül, hogy a munkavállalók mesterséges intelligenciával való megfigyelése már elterjedt gyakorlat, a vécére járástól kezdve odáig, hogy nem a főnök, hanem az algoritmus rúgja ki a kevésbé jól teljesítő kollégákat.

Európában – többek között a szakszervezeteknek köszönhetően – még élveznek valamennyi védelmet az alkalmazottak, az USA-ban és Kanadában azonban nem ritkák az olyan megoldások, mit amilyen például az Amazonnál is működik, ahol a munkások érzékelőket hordanak a ruhájukon, és minden mozgásuk, mozdulatok visszakövethető.

Tényleg félelmetes az egész, főleg, ha tudjuk, hogy ez még csak kezdet.

Rossz előérzetünket alig tompítja, hogy a mesterséges intelligenciával nyomon követett munkavégzésnek vannak előnyei is: minimálisra szorítható a munkahelyi balesetek száma és valóban alkalmas a hatékonyabb munkakörnyezet kialakítására. De egyelőre több a kérdés, mint a válasz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech