Kedves Forradalmárok, jó étvágyat! Lángoljon a palacsinta, égjen a gyomor! Szeretett miniszterelnökünk a Gundelben gyűjtötte össze (reá) éhező híveit, és bár a menü titokban maradt, azt bizton tudjuk, hogy magyaros volt, és laktató. És bőven megérte a pénzt. Legalábbis neki.
Az Ember, Aki Nem Hazudik Soha, ezúttal is másra bízta ezt a számára tökéletesen ismeretlen műfajt: a hvg.hu szerint ugyanis Alföldi Tádé, a Gundel igazgatója kijelentette a kíváncsiskodó újságíróknak: nem igaz, hogy a legolcsóbb menüjük 35 ezer forintba kerül, mert akár már 1500-3500 forintért is jól lehet lakni náluk. Így van. Unortodox bizonyítékul íme, a Gundel aktuális étlapja, valamint a kóstoló menü-választéka amelyet cikkünk alján is olvashatnak, s amely fényesen igazolja a fenti állítást.
Megpróbáltam utánaszámolni, és biztosíthatom Önöket, hogy a Matolcsy-féle mindenhatóval osztva az állítás simán megállja helyét, főleg némi Erzsébet-utalvánnyal megszorozva a projektet. Egy Palócleves és egy Paprikás csirkemell galuskával mindössze 10 100 forint, amihez ha hozzáveszünk még egy sütit meg egy kólát, simán kijövünk kétezerből - vagy mégse jól számolom?
Mi azonban tudjuk, hogy a Gundel és ételválasztéka csak ürügy volt, hiszen egy valamirevaló Kisgömböc nem éri be egy sima magyaros menüvel. A miniszterelnök étlapján valójában mintegy 60 fogás szerepelt. Neveket nem említünk, de ott van köztük a Legfőbb Ügyész, a Főpolgármester, a Bukottköztársaságielnök, a Bíboros, sőt a nemzetközi konyha is képviseltette magát, például Suszter, aki nem maradt a kaptafánál. És ez az icipici mindmegette őket, együltő helyében, ami nem kis teljesítmény, mondjuk pocakméretén meglátszik azért a farkasétvágy.
Ja, és ki is fizette a cechet. Négy évre, előre-hátra. Értünk, helyettünk.
Most rajtunk a sor. Hogy megmutassuk: mi is jóllakhatunk a Gundelben 1500-3500 forintért. Csak a menüt kellene megváltoztatni. Meg az árakat, amiket egy ilyen menüért fizetnünk kell. De úgy tűnik, legalábbis az idei választás alapján, hogy elégedettek vagyunk a jelenlegi fogásokkal. Ha pedig így van, akkor további jó étvágyat mindenkinek – én már rég átszoktam a szomszéd étterembe.
A legolcsóbb Kóstoló menü
SÉF ASZTAL
Pácolt lazac Gundel lazackaviárral és melba toast-tal
VILLÁNYI ROZÉ CUVÉE, 2013 Vylyan Pincészet – Gundel Válogatás
Borjúesszencia szarvasgombás fásgaluskával
Spárga hollandi mártással
BALATONSZŐLŐSI SAUVIGNON BLANC, 2012
Figula Pincészet – Gundel Válogatás
Lassan sült kacsamell ropogós bőrében forgatva, fokhagymás törtburgonyával és cseresznyeraguval
SZEKSZÁRDI KÉKFRANKOS, 2012
Vida Pincészet – Gundel Válogatás
Gundel palacsinta
TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS, 2001
Hétfürtös – Gundel Válogatás
A menü ára italokkal: 35 000 Ft A menü ára italok nélkül: 25 000 Ft
A legdrágább Kóstoló menü
MENU DE LUXEGundel Osetra kaviár klasszikus körítéssel RUSSIAN STANDARD VODKA „PLATINUM”
Házilag füstölt libamáj
friss, ropogós almás rétessel
SOMLÓI SZÜRKEBARÁT, 2011
Tornai Pincészet
Borjú tea szarvasgombás fásgaluskával
Vajban sült languszta
François VOYER XO konyakkal flambírozva
EGRI VIOGNIER, 2012
Gróf Buttler Pincészet
Gundel pezsgő granita
Meleg Angus bélszín carpaccio
VILLÁNYI GRAND RESERVE, 2006
Vylyan Pincészet – Gundel Válogatás
Sajtválogatás
Aranyozott fehércsokoládé trüffel
Tokaji Aszúval,
Fekete macaron meggyel töltve, madagaszkári vanília tükrön
TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS, 2001
Hétfürtös – Gundel Válogatás
A menü ára italokkal: 95 000 Ft A menü ára italok nélkül: 82 000 Ft