Élő közvetítés: A NASA és a SpaceX embert küld az űrbe

A Demo-2 küldetést a NASA élőben közvetíti, melyet itt is követhetnek.

Május 27-én szerdán, magyar idő szerint 22:33-kor szállított volna a történelem során először magáncég által gyártott rakéta embereket az űrbe.

Elon Musk cége, a SpaceX korábban már lőtt fel rakétákat, ám most először lett volna a fedélzeten személyzet is.

A kilövést azonban időjárási tényezők miatt el kellett halasztani.

Utoljára az Apollo12-t lőtték fel úgy, hogy nem figyelték az időjárást, két villám a kilövés után kicsivel bele is csapott a rakétába. A fedélzeten két asztronauta is tartózkodott, akik később arról számoltak be, hogy kis időre a teljes elektronika elszállt a kabinban. Akkor biztosan nem sokon múlt a küldetés sikere, azóta pedig nem kockáztatnak.

Nem csak a kilövést nem veszélyeztetheti az időjárás, de a rakéta lecsatlakozó egységeinek tervezett landolási területén és egy esetleges vészhelyzeti katapultálás során az asztronauták mentési területén sem lehet semmilyen zavaró tényező.

A SpaceX és a NASA a kilövést a szerdai időjárás miatt a mai napra elhalasztotta, vagyis május 30-ára. Ha minden jól megy, magyar idő szerint 21:22-kor egy Falcon 9-es rakétával, a Crew Dragon fedélzetén Bob Behnken és Doug Hurley megkezdi útját a világűr felé.

A kilövést élőben közvetíti a NASA, melyet itt is követhetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech