Élő közvetítés: A NASA és a SpaceX embert küld az űrbe

A Demo-2 küldetést a NASA élőben közvetíti, melyet itt is követhetnek.

Május 27-én szerdán, magyar idő szerint 22:33-kor szállított volna a történelem során először magáncég által gyártott rakéta embereket az űrbe.

Elon Musk cége, a SpaceX korábban már lőtt fel rakétákat, ám most először lett volna a fedélzeten személyzet is.

A kilövést azonban időjárási tényezők miatt el kellett halasztani.

Utoljára az Apollo12-t lőtték fel úgy, hogy nem figyelték az időjárást, két villám a kilövés után kicsivel bele is csapott a rakétába. A fedélzeten két asztronauta is tartózkodott, akik később arról számoltak be, hogy kis időre a teljes elektronika elszállt a kabinban. Akkor biztosan nem sokon múlt a küldetés sikere, azóta pedig nem kockáztatnak.

Nem csak a kilövést nem veszélyeztetheti az időjárás, de a rakéta lecsatlakozó egységeinek tervezett landolási területén és egy esetleges vészhelyzeti katapultálás során az asztronauták mentési területén sem lehet semmilyen zavaró tényező.

A SpaceX és a NASA a kilövést a szerdai időjárás miatt a mai napra elhalasztotta, vagyis május 30-ára. Ha minden jól megy, magyar idő szerint 21:22-kor egy Falcon 9-es rakétával, a Crew Dragon fedélzetén Bob Behnken és Doug Hurley megkezdi útját a világűr felé.

A kilövést élőben közvetíti a NASA, melyet itt is követhetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra