A nem kijárat hangolja a közönséget az Európa Kiadóra pénteken a Végállomásban

Egy kis extra a szombathelyi éjszakában május 17-ére.

Május 17-én, pénteken a nem kijárat lesz a kultikus Európa Kiadó vendége a szombathelyi Végállomás klubban. A nem kijárat a Beat Dis-ből ismert Csigó Tamás és a 2022-ben elhunyt költő, író, Kabai Lóránt közös projektjeként indult.

A nem kijárat legénysége
nem kijárat via Facebook.com

A két alapító tag épp egy Beat Dis koncert után ismerkedett meg, a közös hang és alkotói kémia pedig szinte azonnal beütött. A 10 évvel ezelőtti kósza ötlet 5 évvel ezelőtt kezdett testet ölteni, amikor Lóránt elkezdett szövegeket küldözgetni Tamásnak, ezekből pedig hamar kikristályosodtak az első dalkezdemények.

A Beat Dis leállása után az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez valami új projekt lesz. Nem sokkal később a Neóból és Manoya néven is ismert Hodosi Enikő is csatlakozott a költőhöz és a zenész-producerhez, ekkor vették kölcsön Kabai Lóránt második kötetéből a nem kijárat nevet.

Több zenész is megfordult a formációban, míg végül kialakult a jelenlegi felállás:
Csigó Tamás - ének, gitár, billentyűk
Hodosi Enikõ - ének
Putz Gábor - gitár
Major András - basszusgitár
Nagy Sándor Norbert - dob.

Mivel a tervek szerint Kabai Lóránt is zenekarral maradt volna, a költő tragikus halála egy időre leállította projektet. Végül Csigó Tamás úgy döntött, hogy befejezi a készülő lemezt és Lóránt munkásságát tiszteletben tartva folytatják a munkát.

A zenekar vezetője az új számok szövegeinek megírására Kabai Csabát, Kabai Zoltánt és olyan fiatalokat kért fel, akik Kabai Lóránt keze alól kerültek ki az általa is működtetett, középiskolás diákoknak tartott táborból, a Szöveggyárból.

A nem kijárat okos és érzékeny alter-popot játszik, amit hol elektronikával, hol pedig indie zenei hatásokkal tesznek még izgalmasabbá. A banda, ahogy mondják, "nem fél fülbemászóan slágeres lenni, a táncparkettet sem veti meg, de bátran nyit a melankólia felé is". Zenéjükben három hatás érvényesül: egyfelől a '80-as évek magyar alternatív zenekarai – ezek eleve nagy hatással voltak Csigó Tamás zenei munkásságára –, másfelől pedig az olyan kortárs brit zenekarok, mint a London Grammar vagy a The XX. De Hodosi Enikő és Csigó Tamás egymásra feleselgető énekében egy nagy adag Tricky is benne van.

Az első album már elérhető a Spotifyon, több videóklip is készült a dalokhoz:

A legújabb track szövegét már Lóránt testvére, Kabai Zoltán írta aki maga is költő. "Ez a dal, a terveim szerint a második album első száma lesz, nagyon erős érzelmi töltete van, hiszen egy tesó búcsúja a tesótól. Egyben kapocs a "Lòris" lemez és az új lemez között."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra