A nyuszi hozza: brutális kenyér-, és húsdrágulás

A kenyér 28 százalékkal drágább mint egy éve.

Hétfőtől további drágulás várható a pékségekben azután, hogy márciusban átlagosan közel 520 forintra nőtt a kilós kenyér ára Magyarországon. Ez a KSH szerint majdnem 28 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban, írja az rtl.hu .

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete két napja jelentette, hogy történelmi csúcsra drágultak az élelmiszerek a világpiacon, nagyban az orosz-ukrán háború miatt. A gabonafélék ára 17 százalékkal drágult átlagosan, míg a növényi olajoké 23 százalékkal nőtt egyetlen hónap alatt. 

„Amint megszűnik az árstop az étolajon, legalább 30 százalékos drágulás várható, és a margarin is drágulni fog ”  – jelentette ki Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak. A kenyér ára már annyira drága, hogy sokat már nem emelhetnek rajta az árusok, a nem árstopos húsok ára viszont jelentősen emelkedhet. Júniusra akár már 20 százalék feletti is lehet a drágulás ezen termékek esetében.

A feldolgozóüzemek már most sokkal drágábban szerzik be a húsokat. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint 5-6 hét alatt több mint 60 százalékkal emelkedett a vágóhidak számára az élő sertés ára, amelyet termelőktől vásárolnak. Ez elkerülhetetlenül be fog kerülni az eladási árba is. Márciusban a KSH adatai szerint az élelmiszerek drágultak a leginkább Magyarországon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság