A varázsgomba lehet az egyik leghatékonyabb szer depresszió ellen

Egyre kevesebb a napos órák száma, egyre szigorúbbak a kijárási korlátozások, és még a gomba sem legális. Isten óvjon minket!

Tavasszal már tapasztalható volt, hogy a járványhelyzet miatti bezártság következtében megemelkedett a depressziós és szorongásos tünetekkel jelentkezők száma. Márciusban mi is készítettünk interjút Nem a világ dőlt össze, csak fel kell készülnünk a megváltozó élethelyzetekre 2020. March 21. 14:23 Dr. Buda Botond ideggyógyásszal, aki a bezártság, összezártság és az általános félelem esetleges következményeire hívta fel a figyelmet.

A most életbe lépett szigorítások nagy valószínűséggel hasonló egészségügyi következményekkel járnak majd, mint a tavasziak, azzal a ténnyel megfejelve, hogy már délután négykor sötét van.

Már számos erre irányuló kutatás eredményét ismerhetjük

A Qbit.hu cikkében alaposan összegyűjtötték és csokorba fogták azokat a kutatásokat, melyek a katasztrófák, különböző világjárványok és karanténok után tapasztalható mentálhigiénés változásokra irányultak.

A kínai Északnyugati Általános Egyetem kutatói például már áprilisban felmérést készítettek a Hupej tartományban megjelenő, szociális izoláció következményeként fellépő depresszióról és alkoholfogyasztásról. Depresszió a vizsgált személyek 37,5 százalékánál jelentkezett, a kockázati ivás 29,1 százalékot ért el, az ártalmas ivás 9,5 százalékot, míg az alkoholfüggőség 1,6 százalékot.

Világos tehát, hogy a koronavírus, és az az elleni védekezés rossz hatással van mentális egészségünkre. De mit lehet tenni?

Erre a kérdésre kerestük a választ mi is Buda Botonddal, aki több hasznos tanáccsal is szolgált. Sokaknak biztosan segítettek a sötét felhők elkergetésében ezek a praktikák, de biztos akadnak olyanok is, akiket már nem ilyen egyszerű megóvni a depressziótól.

És mintha a baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói is ráéreztek volna a téma aktualitására, november 4-én publikálták a varázsgomba hatásáról szóló tanulmányukat a depresszió kezelésében.

Mexikói pszilocibin gomba
Wikipédia

Az egyetem egyébként tavaly hozta létre a tudatmódosító szerek lehetséges terápiás alkalmazásaival foglalkozó intézetét. Legújabb kutatásukban arra keresték a választ, hogy a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin alkalmazható-e depresszió kezelésére.


Az eredmények megdöbbentőek

24 súlyos depressziós zavarban szenvedő önkéntesnél a pszilocibin terápia legalább kétszer olyan hatékony volt, mint a pszichoterápia, és négyszer olyan hatékony, mint a ma kapható antidepresszáns gyógyszerek bármelyike.

A vizsgálatok negyedik hetében az önkéntesek 71 százalékánál mutattak ki javulást, a nyolcadik héten pedig már a fél csapatot gyógyulófélben lévőnek lehetett tekinteni.

A kutatásban talán az a legérdekesebb, hogy ez a hatóanyag bár ugyanott fejti ki hatását, mint az antidepresszánsok, épp ellenkezőleg működik: míg a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló gyógyszerek tompítják az érzelmeket, a pszilocibin felélénkíti azokat.

Az érzelmekben gazdag spirituális belső utazás valamiért hatékonyabb, mint a ma kapható antidepresszánsok
pixabay.com

A kutatás eredményei szép lassan a törvényhozásban is kimutathatók lesznek

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal 2019-ben áttörést hozó terápiaként ismerte el a pszilocibin-kezelést, így egyre több klinikai vizsgálat folyik a területen, míg a napokban Oregon államban és Washington fővárosban is dekriminalizálták a varázsgomba birtoklását és fogyasztását.

Via Qbit.hu


Az eredmények ugyan magukért beszélnek, arra még biztos sokat kell várnunk, hogy a varázsgombát itthon is dekriminalizálják, és elkezdjék alkalmazni a mindennapi kezelések során.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem a világ dőlt össze, csak fel kell készülnünk a megváltozó élethelyzetekre

Tudnunk kell a helyén kezelni a bezártságot – Jó, ha van a tarsolyban pár új hobbi és megvalósítatlan ötlet

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?