A világ egyik leghíresebb szörföse is magyar volt

Meg egy hatalmas seggfej, de ennek ellenére a szörfözés egyik legnagyobb hőseként tartják számon.

Miki Dora úgy vált a hullámlovaglás egyik kulcsfigurájává, hogy igazából utálta, hogy egyre népszerűbbé válik körülötte a sportág. Nem félt az utálatának hangot adni, és akik ismerték, azt mondták, hogy kiállhatatlan személyiség volt. Ennek ellenére a mai szörfösök hősként gondolnak rá, még akkor is, ha Miki valószínűleg mindegyiküket elküldené a fenébe.

Hat évesen került az Egyesült Államokba

Miki Dora 1934-ben született, Budapesten. Hat éves korában elváltak a szülei, ezután az anyja újraházasodott. Egy kaliforniai férfihez ment hozzá, Gard Chopin-hez, aki a maga korában már híres szörfösnek számított. A The Inertia visszaemlékezése szerint Chopin vezette a kaliforniai szörfmozgalmat, és ő volt az, aki deszkát adott Miki alá.

Chopin nem csak a szörfözés iránti szeretetében hasonlított a mostohafiára, haragos férfiként emlékeznek rá, aki iszonyú hamar tudott dühbe gurulni. Ez később jól jellemezte Mikit is, lehet, hogy pont a nevelőapjától "tanulta el".

Utálta, hogy egyre népszerűbb a szörfözés

Az '50-es években Miki Malibuban telepedett le, ahol akkor már egy egész nagy közösség alakult a szörfözés köré. De a magyar származású szörfös igencsak antiszociális volt, nem mélyedt el ezekben a körökben, pedig az akkori leghíresebb szörfösök mind itt lovagolták a hullámokat. Azért nem is vágta el magát teljesen ettől a szubkultúrától, többjükkel is tartotta a kapcsolatot, és együtt egy újfajta szörfözési stílust hoztak létre.

Az ember nem élhet a parton, mert teljesen szétázna

- mondta Miki ekkoriban.

Csak a hullámokért vagyok itt, semmi másért.

Ahogyan nőtt a malibui és a kaliforniai tömeg, Miki úgy vált egyre mérgesebbé. A média meg is bélyegezte emiatt, hirtelen ő lett a fiatal, dühös szörfös etalonja. Miki pedig adta is alájuk a lovat, a '60-as években megjelentetett egy publicisztikát, amiben elküldött a fenébe mindent és mindenkit, aki élt és mozgott.

De ennek ellenére nem volt ő mindig ilyen utálatos ember, aki szembe ment a hullámlovaglás eliparosodásával és a hírnévvel. Olyannyira nem, hogy nekiállt szerepeket vállalni a szörfösökről szóló hollywoodi filmekben. Miki mindeközben azt akarta, hogy a sportág maradjon privát, az emberek csak egy kis csoportját érintő dolog, de pont a filmes munkái miatt lett egyre népszerűbb a szörfözés.

Hirtelen filmsztár lett, miközben egyfolytában Hollywoodot szapulta

Úgy becézték, hogy a Macska

Az első filmjében, a Gidgetben mondhatni kaszkadőr volt. A film a Moondoggie nevű szörfösről szólt, azonban a főszereplő, James Darren nem tudott szörfözni, helyette Miki végezte el a mutatványokat. A film hatalmas siker lett, több folytatás, és még egy tévésorozat is született belőle. Hollywood ezután nekiállta gyártósoron szállítani a szörfös mozikat, Miki szinte az összes nagyobban szerepelt. De nem csak a vásznakon lehetett látni, több reklámban is megjelent, és még egy szörfmárkához is a nevét adta. Mindeközben pedig az összes lehető alkalommal szidta szórakoztatóipart, hiába dolgozott ő is benne.

Eközben már szörfös versenyek is születtek. Szigorú szabályok szerint pontozták az indulókat, aminek Miki rettentően nem örült. Ezért benevezett egy malibui megmérettetésre, aztán amikor rá került a sor, letolta a gatyáját, a fenekét mutogatta a zsűrinek, majd a parton elszaladt.

Csak élvezetből lovaglom a hullámokat

- mondta egy interjúban.

A szakmaiság teljesen el fog rontani minden jelenlegi sportágat, és elveszi az emberektől a sportok irányításának lehetőségét... Egy szörfösnek mindig alaposan meg kell gondolnia, hogy kinek adja el magát, hiszen ekkor a saját lényének a halálos ítéletét írja alá.

Végül meggyült a baja a hatóságokkal

A '60-as évek végére már kezdett leáldozni Miki csillaga. A férfi kifejezetten a hosszabb szörfdeszkákat kedvelte, de mivel egyre kisebb fajták, és velük együtt egy fiatalabb generáció jelent meg, Miki egyre jobban a háttérbe került. Azért nem kellett félteni, még a '80-as években is 10 ezer dollárt keresett egy esszével, ami akkoriban hatalmas fizetésnek számított. Habár Mikit még a '60-as évek végén is Malibu királyának tartották, magába szívta az illegális világ.

1973-ban pénzügyi csalás miatt körözést adtak ki ellene, igaz, ezt még megúszta próbaidővel. '75-ben azonban már több vádat hoztak ellene, Miki ekkor menekülni kezdett. Egészen 1981-ig sikeresen bujkált, de végül Franciaországban letartóztatták. Majdnem három hónapig volt előzetesben, mire Kaliforniában bíróság elé állt. Ezután egy év börtönre ítélték.

Azzal, hogy Miki ilyen sokáig menekült a törvény elől, eléggé romantikus fényben tüntette fel a saját életét. Pedig nem volt az, magányosan élt, folyton dühös volt valakire, miközben pont azokat segítette, akiket szívből gyűlölt. Miki végül 2002-ben halt meg, hasnyálmirigyrákban. A halála utána a nyugati part antihősének és a nonkonformista szörfös életvitel hírnökének titulálták, akire még a mai szörfösök is példaképként tekintenek.

(Forrás: The Inertia )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző