Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Akár már jövő hétre elkészülhet Szombathely első okoszebrája

Persze, ha az időjárás is engedi.

Arra lettünk figyelmesek a minap, hogy megjelent egy-két munkagép és elkezdett serénykedni néhány munkás is a szombathelyi 11-es huszár út egyik gyalogátkelőhelyénél. Ráadásul nem is akármelyiknél, hanem annál, amelyikről tavaly októberben kiderült, Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen 2020. October 26. 18:55 hogy okoszebra lesz.

A választás pedig azért erre a helyszínre esett, mert a rendőrségi baleseti statisztikák és a napi látogatószám adatai alapján kiemelten forgalmas és balesetveszélyes ez a rész – tudtuk meg néhány hónappal ezelőtt.

Okos zebra elektromos kábelezése
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

A viszonylag újnak számító okoszebra kiépítése bruttó 3,1 millió forintba kerül, de ennek csak a felét kell fizetnie az önkormányzatnak. A fennmaradó 1,554 millió forintot ugyanis pályázaton meg lehet szerezni.

A lényege egyébként, hogy beépítenek egy érzékelőt az aszfaltba, ami észleli, ha egy gyalogos át akar menni az úton és bekapcsolja a zebracsíkok mellett beépített ledprizmákat, amelyek szépen elkezdenek villogni. Így figyelmeztetve az autósokat arra, hogy ott egy gyalogos, akit át kell engedni.

Mészáros D. Zsolt

Mikor lesz kész?

Februárban aztán Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet képviselője elmondta Március végéig megépül Szombathelyen a 3 milliós okoszebra February 04. 11:23 , hogy a város és a kivitelező aláírta a szerződést, rábólintott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is, tehát papíron már semmi akadálya nem volt annak, hogy elkezdődjenek a munkálatok.

Okos zebra elektromos kábelezése
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Most pedig úgy tűnik, végre kedvezett a természetanya a munkálatoknak, ugyanis elkezdték bekötni az érzékelőszenzorokat és kiépíteni a tápellátást. Bokányi Adrienn kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre minden a tervek szerint halad, a mozgásérzékelők mellett hamarosan következik a ledek telepítése és az elektromos hálózatra való csatlakozás is.

„A munka egyébként úgy tudom, hogy pár nap alatt elvégezhető, de sok függ az időjárástól. Ha minden jól megy, akkor akár már jövő héten kész lehet, de erre persze nem tudok garanciát vállalni. Az viszont biztos, hogy legkésőbb a szerződésben szereplő március 31-ig elkészül Szombathely első okoszebrája” - tudtuk meg.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra