Március végéig megépül Szombathelyen a 3 milliós okoszebra

Ősszel bejelentették, aztán nagy volt a csend, így rákérdeztünk.

Tavaly októberben Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen 2020. October 26. 18:55 írtuk, hogy Szombathely önkormányzata pályázatot nyújtott be a Generali a Biztonságért Alapítványhoz egy okos zebra építésére. A pályázat keretében a költségek felét lehetett elnyerni, a másik felét az önkormányzatoknak önerőből kell kifizetni. Egy okos zebra kiépítésének becsült költsége bruttó 3,1 millió forint.

Korábbi cikkünkben azt is elárultuk, hogy ha nyer a város pályázaton, akkor Szombathely első okos zebráját a 11-es huszár út 116. számú épület előtti gyalogátkelőhelyen építik ki. Azért ezt a helyszínt választották ki, mert a rendőrségi baleseti statisztikák és a gyalogátkelőhely vonzáskörzetében elhelyezkedő közintézmények napi látogatószám adatai alapján ez az átkelő kiemelten forgalmas és balesetveszélyes.

Az okos zebra tervezett helye a 11-es huszár úton
Mészáros D. Zsolt

Mitől lesz okos egy zebra?

Az okoszebra újdonságnak számít, habár az országban már jó néhány városban, többek között Budapesten, Zalaegerszegen, Debrecenben, Nyíregyházán, Hódmezővásárhelyen is működik ilyen.

A lényege, hogy a gyalogátkelőhely aszfaltjába beépítenek egy érzékelőt, ami észleli, ha egy gyalogos át akar menni az úton. Ekkor bekapcsolódnak a zebracsíkok mellett beépített ledprizmák, amelyek villogó fénnyel figyelmeztetik az autósokat.

A debreceni okos zebráról készült egy bemutató videó is, szóval megnézhetjük, hogy működik:

Való igaz, látványos megoldás ez arra, hogy felhívjuk az autósok figyelmét az úttesten átkelő gyalogosokra. Csak az a baj, hogy nagyon gyakran nem a "láthatatlan" gyalogosok miatt történik meg a baj, hanem az egyre romló vezetési morál miatt.

Ahogy annak idején A veszélyre figyelmeztető piktogramokat festenek fel Szombathely kritikus helyzetű zebráinál 2020. August 24. 11:40 a szombathelyi zebrákhoz felfestett figyelemfelhívó piktogramokról is elmondtuk, most erről is elmondjuk, hogy statisztikailag biztos van némi haszna, csak mégis van némi tűzoltás mellékíze.

Szóval lesz Szombathelyen okos zebra?

Október óta eltelt három hónap, a 11-es huszár úton viszont még mindig nem villognak a ledprizmák, úgyhogy megkérdeztük az önkormányzatot, sikerült-e egyáltalán nyerni a pályázaton, és ha igen, hogy áll a projekt.

Bokányi Adrienn városi tanácsnok elmondta, hogy Szombathely elnyerte a támogatást, a 3 millió 109 ezer forint felét.

A fotó csalóka, Szombathely egyik legforgalmasabb útjáról beszélünk
Mészáros D. Zsolt

A kivitelező december 8-án írta alá a szerződést, azóta pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hozzájárulása is megtörtént - tudtuk meg, tehát papíron semmi akadálya, hogy elkezdődjön az építés.

"Az útburkolatbontás és visszajavítás miatt az időjárás változásának függvényében a kivitelező haladéktalanul megkezdi a gyalogos átkelőhely fejlesztését, a munkálatokat – szerződés szerint - legkésőbb 2021. március 31-ig befejezi" - tette hozzá Bokányi Adrienn.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A veszélyre figyelmeztető piktogramokat festenek fel Szombathely kritikus helyzetű zebráinál

Mivel közeledik az iskolakezdés, az akció különösen aktuális.

Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen

Az „okos zebra” kiépítése 3,1 millió forintba kerül, ennek felét el lehet nyerni egy pályázaton.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság