Akkor most vége?

Akkor most vége? A magyar focinak biztos, de ez nem most történt, hanem a tésztás Mezey doktor (pályaedző: Egervári) idején, és félek, hogy Détári Lajos majd úgy tér meg földi pályafutásától, hogy még mindig ő lőtte az utolsó gólunkat a világbajnokságon. Aki harminc évnél hosszabb terminusban gondolkodik, az nem normális, tekintve a globális felmelegedést és az energiahiányt. Ez persze nem azt jelenti, hogy 2074-ben nem áll össze egy ütős magyar csapat, aki még a világbajnokságra is kijut, mert ha szorosan is, de mondjuk megnyeri a pótselejtezőt.

Jó volt látni a magyar fiúkat Amszterdamban. A szombathelyi védelem remekelt, csak most Guzmics helyett Devecseri talált a hálóba. Korcsmár helyezkedését tanítani lehetne, ahogy Bödét, a tankcsatárt sem lehetett feltartóztatni, amikor zuhanyozni mentek a fiúk. Emlékeztek Dzsudzsák fantasztikus szabadrúgására, amit kivédett a kapus? Húúúú! Ha nincs kapus, akkor bombagól, kár, hogy a narancsszínűek mindig tartanak egy embert a háló előtt. Valaha tőlünk tanulták a focit, ezt onnan tudom, hogy mondta a Gundel Takács gyerek. De mondott mást is, amitől falfehér lettem.

MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Két gól között, pozitív hírként említette meg, hogy jelentős magyar fociküldöttség kólázik a holland szakemberekkel (köztük a stadionépítéssel megbízott, Felcsúthoz hű biztosokkal is), és hosszú távú együttműködésben gondolkodnak. Ekkor kaptam sírógörcsöt, és még az sem tudott igazán megvigasztalni, hogy Robbenék egy nyolcast lőttek nekünk. Nyolc gól elég sok, de lehet, hogy huszonkettőt kellett volna rúgniuk nekünk, hogy kijózanodjunk. Amatőr egy csapat jött össze, nem tudom, miként fogják bírni Brazíliában.

Akkor most vége Orbán álmának, ami egy nemzet rémálma lett? Valahol, a szívem mélyén, olyan mélyen, hogy már a sztetoszkóp se látja, sajnálom Viktort. Minden sikerült neki, megosztania a magyar társadalmat, új földbirtokos réteget gründolt össze, államosította a nyugdíjmegtakarításomat, kiengedett e börtönből egy baltás gyilkost, sőt, még a trafikmutyit is túlélte, csak ez fránya, cudar focibiznisz nem jött össze neki. Nem szó szerint, mert a házi pénztárba szépen csurog a tehetséges magyar falábúakból, de úgy össznemzeti szinten nem.

Azt mesélik, hogy Antal József betegágyában megátkozta Orbánt. Mindent a kezébe adott, a keresztény magyar középosztályt éppúgy, mint a nemzeti radikálisnak látszó nácikat, de a labda formájú országalmát nem. Eldugta a párnája alá, amivel a takarítónők egy darabig fociztak, majd kidobták az ablakon, amit végül egy cigányfiú ellopott. Azóta nincs meg az ország focilabdája, amely akkora gondot mégsem jelentett, mert például labda nélkül is lehet fejlődni taktikailag.

Egervári (MTI Fotó: Illyés Tibor)
MTI Fotó: Illyés Tibor

Egervári Sándor ennek a labda nélküli stratégiának-taktikának volt a szájkaratés szakértője. Kevesen látták ezt előre (például a hannoveri áruló, Huszti), de felettébb óvatos volt vele Szalai és Gera is. Belepirultam, amikor olvastam, hogy Szalai magas lázzal küszködik, nem tud segíteni nekünk az Ajax stadionjában. Remélem, jól van, az aszpirin mindig segít, ahogy Gera váratlan izomhúzódása is rendbe jöhetett azóta, ha lement az utcára megvenni azokat az újságokat, amik a magyarok történelmi vereségéről írtak. Nem ítélem el őket, bár van olyan nemzeti válogatott a világban, ahol mindenki azon igyekszik, hogy bekerüljön a címeres mezesek közé. Például Brazília, Németország. Magyarország ennél bonyolultabb.

Például most, hogy körberöhögtek minket ebben az undorító Európában, tutira nem adjuk fel. Gundel Takács egy mondatában ott volt Mohács, annak összes következményével, vagyis hallunk még magyar politikust, bankvezért, polgármestert arról szavalni, hogy egész jó kis csapat körvonalazódik a jövőben, ami normális akkor, ha valaki jobban teljesít.

Dzsudzsáknak meg nem kell sírnia ott is, ahol a kamera se látja. Végül is nem ő tehet arról, ha azt hiszi, hogy akkora ász, hogy mérkőzéseket dönthet el. Ő fordulóról fordulóra jobban teljesít, lám, most is csodálatos volt a gólja. Pedig ott állt a kapuban egy játékos, aki még a kezét is használhatta.

Halkan, reménykedve, imádkozva kérdezem: akkor most vége a fertőző stadionláznak? Vagy belepusztulunk mind, focista és szurkoló egyaránt?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra