Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nincs még egy drog, ami ilyen gyakran gyilkolna Európában

Magyarország az abszolút első helyen végzett, ami az alkohollal kapcsolatos rákos megbetegedésekből eredő haláleseteket illeti.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az olyan esetek, mint a goafesztiválokon való látványos és diszkriminatív rendőri rajtaütések , a gyakran nevetségesen ártalmatlan volumenű illegálisdrog-fogások hangsúlyozása semmit nem segít azon, hogy tudatosodjon a tömegekben: hiába a törvényi szabályozás, a legálisan fogyasztható alkohol még mindig a legveszélyesebb tudatmódosító a világon. Tudjuk, hihetetlenül hangzik, de - legalábbis David Nutt, a bristoli egyetem pszichofarmakológiai tanszékének vezetője és a brit kormány korábbi szakértőjének irányítása alatt zajló kutatás szerint - veszélyesebb még a heroinnél és a cracknél is .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az Egészségügyi Világszervezet 2013-ra is elkészített egy helyzetjelentést , ami szintén olyan számokat emleget, hogy utána minimum hangosakat fogunk nyelni, de nem házipálinkát. Tanulmányuk szerint Európában a harmadik legfontosabb egészségkárosító tényező az alkohol, amiből viszont kétszer annyit iszunk az öreg kontinensen, mint amennyi a világ átlagfogyasztása. És ez még csak a felütés (amit egyébként a szervezet regionális vezetője, Jakab Zsuzsanna írt), a java - ami Magyarországra nézve a legkevésbé sem reménykeltő - még csak ezután jön.

Fotó: Pedro Monteiro
Pedro Monteiro

Az biztos, hogy 2004-ben az Unióban hét, férfit sújtó halálesetből egyért az alkohol volt felelős, és minden tizenharmadik nő is emiatt írta ki magát az élők közül, ami a 15-64 év közöttieket illeti. Hogy egyértelműbb legyen: ebben az évben 120 ezren haltak meg idő előtt, vagyis élhettek még volna, ha nem italoznak annyit, amennyit. És egy frissebb adat: 2010-ben az EU felnőttjei átlagosan 10,2 liter tiszta alkoholt vittek be a szervezetükbe.

Magyarország: negatív aranyérem

Ez még úgy is irdatlan mennyiség, hogy 2010-ben a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest 12,4 százalékkal kevesebbet vedel Európa. Meglepő módon különösen a déli, mediterrán népek (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus és Málta) mutattak ebben előrelépést, ők 28 százalékkal csökkentették szeszfogyasztásukat, őket 12 és fél százalékkal követik a nyugat-európaiak, németektől a Benelux-államokon át az angolokig. A skandináv országokban ebben az 1990-2010-es periódusban először kis csökkenés volt, majd növekedés.

És a fekete bárány sajnos a mi térségünk: a közép-kelet-európai volt szocialista országok is eleinte kevesebbszer néztek a pohár fenekére, ám a kilencvenes évek végén megindult a vonal felfelé, ahogy az ábra is mutatja - és 7,3 százalékkal magasabb lett végül a fogyasztás 2010-ben, mint amekkora 1990-ben volt.

(Forrás: WHO)
WHO

Vannak azonban ennél sokkal lesújtóbb ábrák: azok, amik azt mutatják, mely országok szívnak a legjobban az egészségügyi következményekkel. Ebben ugyanis élen járunk. A három legjelentősebb, alkohollal összefüggésbe hozható halálozási tényezőt, vagyis a rákot, a májzsugort és a különféle sérüléseket tekintve ugyanis százezer emberre lebontva így állunk - bizony, a dobogón integetünk szemlesütve Románia és Litvánia mellett:

(Forrás: WHO)
WHO

Ha viszont csak a szeszfogyasztásban eredeztethető daganatos megbetegedéseket, és az azokból származó haláleseteket nézzük, akkor már senki nem előz meg minket - bizony, nálunk lesznek a legtöbben rákosak a túl sok pohár fenekére nézegetéstől, és halnak ebbe bele végül:

(Forrás: WHO)
WHO

A szakértők sem festenek elénk kecsegtető képet: bár az Orbán-kabinet tíz évvel ezelőtt meghirdette a Johan Béla programot az alkoholizmus visszaszorítására, Zacher Gábor toxikológus tavaly úgy 800 ezerre becsülte a magyarországi alkoholisták számát - ha ez igaz, akkor minden tizenkettedik ember, aki szembejön velünk az utcán, kénytelen napi rendszerességgel az üveghez nyúlni.

Ráadásul a kormány sem nagyon ad a látszatra, elég csak az otthoni pálinkafőzés legalizálásra gondolni, ami valahogy tényleg morbid annak tükrében, hogy egy többször fülön csípett füvező már a börtönt kockáztatja - miközben az előbbitől meghalnak emberek, az utóbbitól meg egyáltalán nem. Persze amíg ilyen videók kerülnek napvilágra, nehéz is arra gondolni, hogy a kormány érdemben készül foglalkozni az alkoholizmussal, mint népbetegséggel:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Alkohol: hivatalosan is a legveszélyesebb drog

A minap közzétett, mérvadó angol tanulmány azt mutatja: érdemes lehet újragondolni az egyes kábítószerek osztályozási rendszerét, és nem hagyni, hogy a politika rátelepedjen a tudományra.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés