Áll a bál a szombathelyiek egyik kedvenc strandján: az önkormányzat bekeményít, a horgászok mérgesek

Újrakeverték a kártyákat Balatongyörökön: a polgármester és a horgászok viszonya nem tűnik idillinek, és jócskán túlmutat önmagán.

Néhány nappal ezelőtt telefont kapott szerkesztőségünk.

Egy szombathelyi olvasónk arról tájékoztatott minket, hogy nagy a felháborodás Balatongyörökön a horgászközösségben, merthogy az önkormányzat egy két évtizedes szokásjognak vetett véget azzal, hogy nem engedi a horgászokat a strandra.

A férfi elmondása szerint korábban is kint volt a tiltó tábla, de mivel a strand több száz méter hosszú, a horgászok és a strandolók békésen megfértek egymás mellet, 20 év alatt nem volt ebből probléma.

Ráadásul a horgászokat nem engedik a strandra a nyári szezon után sem.

Úgy gondolja, sokan a horgászat miatt látogatják a települést - közülük számos szombathelyi, Vas megyei -, így számos vendégéjszaka is nekik köszönhető.

A problémát tetőzi, mondja, hogy a településen máshol nem nagyon lehet megközelíteni a vízpartot, így aztán meglehetősen érthetetlen, hogy három év alatt jelentősen emelkedett az éves horgászengedélyek díja.

Mi a baj a györöki horgászokkal?

„Egy 2008-as kormányrendet értelmében fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad. A múlt héten csütörtökön a levegő 29 °C, a tó vize pedig 22 °C volt, ami kiváló strandidő jelent. A levélíró állítása szerint a horgászok és a strandolók békésen megfértek egymás mellett, sajnos mi ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk. Az elmúlt években több konfliktus és rendőri intézkedés is volt abból, hogy augusztus végével a strandpénztár zárása után a strandot ellepő horgászok nem törődve a strandidővel és fürdőzőkkel megpróbálták teljesen kisajátítani a strandot”

– közölte megkeresésünkre Balatongyörök polgármestere.
Illusztráció
Pixabay.com

Bíró Róbert hozzátette: rendszeresen tapasztalták, hogy a horgászok a tiltó táblák ellenére a strand zöld napozófelületeire gépjárművel behajtanak, az öltözőkabinokat illemhelyként használják - miközben egész évben nyitva lévő vizesblokk működik a strand bejáratánál -, etetőanyagokat és bomló halmaradványokat hagynak maguk után, „a strand környékén megtelepedett patkány állomány legnagyobb örömére” .

Ráadásul az engedély nélküli sátorállítások szinte mindennaposak, a vendégéjszakák után viszont senki sem kíván fizet.

Emellett a strand fürdőfelületén minden évben több horogba lépéses baleset történik, ami rendszerint a sebészeten végződik. Idén a polgármesteri hivatal munkatársai a strandi bóják és stégek kiszedésénél szintén több, a tóba szakadt horgász szereléket találtak.

A pénzről

A horgászengedély árát nem az önkormányzatok határozzák meg, annak bevételéből sem részesednek – tudtuk meg.

„A horgászturizmushoz köthető vendégéjszakákat nehezen tudjuk kimutatni, de 1-2 százaléknál nem lehet több az arányuk. Egy jellemző történetünk van arról, hogy a vízparti ingatlan tulajdonosa azzal tagadta meg a telkén tanyázó horgászok utáni idegenforgalmi adó megfizetését (amit nem neki, hanem a vendégnek kell megfizetni), miszerint a vendégei nem az ő parti ingatlanán, hanem a tóban lévő stégeken töltik az éjszakát, ami után nem kell nekik fizetniük” – mondja a település első embere.

A polgármester más összefüggéseket is lát

Olvasónk felvetésére Bíró Róbert kifejtette, hogyan látja ő a Balaton, a környezetvédelem és a horgászat összefüggéseit:

„A vízpart megközelítését helyi sajátosságok és magasabb jogszabályok alakítják. A tó védelmének érdekében a fürdőzőkkel és a horgászokkal ellentétben a jogszabályok (nagyon helyesen) a nádasokat védik (a balatongyöröki partszakasz 80%-a náddal borított). Akarom mondani védenék, hiszen a tó területén 2000 darab körüli illegális horgászbejárót tart nyilván a Vízügyi Igazgatóság (Balatongyörökön 127 darabot) ami jelentősen hozzájárul a balatoni nádasok pusztulásához.”

Hozzátette:

„A tavalyi és az idei évben tapasztalt algásodással kapcsolatban felmerült az a kérdés, hogy az ellenőrizetlen mennyiségű és összetételű tóba kerülő több száz tonna etetőanyag milyen hatással van a tó élővilágára és a vízminőségre. Meddig fenntartható fenn az az állapot, hogy az emberi beavatkozások kapcsán a tó szinte teljesen elveszítette a természetes reprodukciós képességét és külső halastavakból több száz tonna hal betelepítésével keltjük a balatoni hal illúzióját. Meddig zsákmányolható ki büntetlenül a természet?”

Egyeztetés lesz

Egyelőre úgy tűnik, meglehetősen távol állnak egymástól a horgászok és polgármester álláspontja, de talán még lehet előmozdulás.

A balatongyöröki önkormányzat mindenesetre egyeztetést kezdeményez a helyi horgászegyesülettel, hogy megoldást találjanak a kérdésekre, amelyek jóval túlmutatnak önmagukon.

„Ismereteim szerint több szomszédos önkormányzatnál folyik hasonló egyeztetés, Gyenesdiás önkormányzata például teljesen betiltotta a strandjain a bojlis horgászatot. Szigliget önkormányzata pedig évekkel ezelőtt megtiltotta a horgászatot a strandjuk teljes területén, azóta ők nem szembesülnek a fent említett problémákkal”

– közölte a polgármester, jelezve, hogy a horgászok nem számíthatnak túl nagy engedékenységre.

Még annyit megtudtunk, hogy október 2-től 10-ig egy nemzetközi bojlis horgászversenynek (NBBH) október 22-től 28-ig pedig egy nemzetközi pontyfogó versenynek (IBCC) ad helyet a györöki strand.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra