„Álnok felelősségemet elismerem” - vádat emelnek a közismert vasi sajtós, Cseszkó Tamás ellen

Számviteli rend megsértése miatt nyomoztak ellene, bűnösségét elismerte. Akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Közben Cseszkó írt nekünk.

Beismerő vallomást tett a rendőrségen Cseszkó Tamás, az üzleti ügyeiről (is) elhíresült vasi médiás, aki dolgozott már Hende Csaba nem hivatalos sajtósaként, a Vas Népe, és a Szombathelyi 7 nap újságírójaként, és számos más médiumban is. Csődbűntett miatt indították ellene nyomozást Pointer Food & Média Kft. felszámolása során.

Tavaly Cseszkó Tamásnak ítélte oda a megyei közgyűlés a kiemelkedő vasi újságírónak járó Kuntár Lajos-díjat
BZ

Nem követhető a pénz sorsa

A cégről és Cseszkó érdekeltségeiről tavaly ősszel írtunk már Ilyen egy csúcsra járatott sajtós: hálapénzek, adóügyek, bedőlt cégek 2015. September 15. 14:35 . A most zajló nyomozás megállapította, hogy 2012 októberében a cégnek 806 ezer forint készpénze, 32 ezer forint bankbetéte és 100 ezer forint követelése volt. A kft-t ekkor átíratták az egyik alkalmazott nevére, de a nyomozás adatai szerint a pénzt nem adták át, azokkal továbbra is Cseszkó egyik üzlettársa gazdálkodott.

A Szombathelyi Törvényszék 2014. februárjában rendelte el a kft. felszámolását, a cégnek a főkönyvi adatok szerint ekkor 190 ezer szállítói tartozása, a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítványnak 127 ezer forint tartozása, illetve 366 ezer adótartozása volt. De a nyomozás azt is megállapította, hogy a hiányzó adatok miatt a kft. 2011. és 2014. közti pénzügyi helyzete nem ellenőrizhető. Így a cég valós vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét nem lehet áttekinteni.

Mivel Cseszkó Tamás 2012. és 2014. között a cégnél közvetlen irányítással rendelkezett, a rendőrség számviteli rend megsértésének bűntette miatt, társtettesként és gyanúsítottként hallgatta ki. Cseszkó a bűncselekmény elkövetését beismerte, kijelentette, hogy „álnok felelősségét” elismeri, és szándékában áll az okozott kárt megtéríteni. Később az „álnok” szót enyhítette, szerinte viselkedése nem volt tudatos, csupán felelőtlen.

Cseszkó a városi közgyűlésen

Mindenkivel üzleteltek

Tavaly azt is írtuk Ilyen egy csúcsra járatott sajtós: hálapénzek, adóügyek, bedőlt cégek 2015. September 15. 14:35 , hogy amikor Cseszkó a szombathelyi szimfonikus zenekar mellett kommunikációs feladatokat látott el, akkor a Pointer-Food @ Média Kft. nevében számlázott a munkájáért.

Említésre méltó a drogprevenciós botrány Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen? 2013. May 31. 13:43 is, ez egy eseményhez köthető, aminek a lebonyolítására 690 ezret fizetett ki a város a cégnek, és egy, a birtokunkba került chates beszélgetésben ezt az összeget már 2012 végén elosztották, miközben a rendezvény csak 2013 februárjában volt.

Ráadásul a cikkben idézett beszélgetésből Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen? 2013. May 31. 13:43 az is kiderül, hogy az önkormányzattól érkezett pénzek egy részét vissza kell adni

azoknak a jó embereknek, akiknek köszönhetőek a nagy pénzek, hogy ilyenek továbbra is legyenek

. Ezt amúgy Cseszkó írta le egy netes beszélgetésben. Az üggyel kapcsolatban egyébként Puskás Tivadar polgármester 2013-ban feljelentést tett.

Még nincs vége

De a Pointer-Food @ Média Kft-nek ebben az időszakban volt más tevékenysége is. A Savaria Történelmi Közalapítvány 2012-ben rájuk bízta az Aréna utcában működő Tömlöc nevű kiszabadulós, népszerű interaktív játékszobákat is. A (A Tömlöcöt egyébként 2013 októbere óta már más, Cseszkótól független cég működteti Ez a Tömlöc már nem az a Tömlöc, amihez Cseszkó Tamásnak is köze volt 2015. September 18. 12:10 .)

A Pointer-Food @ Média Kft. amúgy az önkormányzaton, a szimfonikus zenekaron és a karneváli közalapítványon kívül számlázott a Frisss rádiónak, az Agora Kulturális Központnak és több magáncégnek, magánembernek is.

Most ennek a cégnek a felszámolása közben kezdett nyomozni a rendőrség, Cseszkó Tamás be is ismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozást lezárták, a rendőrség vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

Cseszkó Tamást közben írt nekünk. "Közleményét" változtatás nélkül olvashatják:

KÖZLEMÉNY
Csak a Nyugat.hu szeretne börtönben látni

Megdöbbenéssel olvastam a Nyugat.hu által immáron ipari méretekben üzemeltetett hazugsággyár legfrissebb cikkét, melyben ezúttal börtönbüntetést vizionálnak számomra. Bár korábban Roznár Gyöngyi főszerkesztő asszonnyal szóban megállapodtunk, hogy bármely rólam készült írás előtt engem is megkérdeznek, ez sajnálatos módon elmaradt. Nem csodálkozom ezen, hiszen a nyíltan baloldali, meleg és bevándorláspárti portál mindent elkövet annak érdekében, hogy a velük nem azonos nézeteket vallók ellen feszültséget gerjesszenek. Természetesen ebben az ügyben sincs takargatnivalóm, lássuk a tényeket:

1, Az általam ismert tényállás, azaz a számviteli fegyelem megsértése nem az én utasításomra, a tudtom nélkül valósult meg. Nem egyedül vagyok vádlott, hanem két másik személlyel együtt keresik felelősségemet, így börtönbüntetést vizionálni ebben az ügyben olyan butaság, mintha egy gyorshajtást követően halálbüntetésre ítélnének valakit.

2, Az ügyben érintett cégnek sem ügyvezetője, sem tulajdonosa nem voltam.

3,A Pointer Food and Media Kft. ügyvezetőjével valóban munkakapcsolatban voltam, számos alkalommal próbáltam neki segíteni. Akik a korabeli történéseket ismerik, bizonyítani tudják, hogy végig a jó szándék vezérelt.

4, Az ügyvezető később elárulta közösségünket, elárulta a barátait, elárulta közös ügyeinket akkor, mikor hátba szúrva minket, politikai okok miatt az MSZP-hez fordult, akik jogi segítségnyújtásnak álcázott politikai lejáratókampányba kezdtek ellenem. Jelenleg is egy, a baloldalhoz ezer szállal köthető személy az ügyvédje, akinek köszönhetően értesülhetett most a Nyugat egy folyamatban lévő bírósági ügyről.

5, A nyomozás során valóban elismertem, hogy van felelősségem a kialakult helyzet miatt, hiszen tanácsaimmal segítettem az ügyvezetőt. Tettem ezt azért, mert bár jogilag valószínűleg nem lehetett volna bizonyítani érintettségemet, erkölcsileg mégis fontosnak éreztem, hogy vállaljam a felelősséget az esetleges károkért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet