Ilyen egy csúcsra járatott sajtós: hálapénzek, adóügyek, bedőlt cégek

Alig 25 éves, már sokat kapott, és erre büszke is. Ő Cseszkó Tamás újságíró, marketinges, megmondó ember. A háttérben meg hallani adósságokról, adóhivatali eljárásokról, Hendéhez és Mérei Tamáshoz fűződő furcsa kapcsolatáról. Portrénk.

Cseszkó Tamás! Aki mindig azon az oldalon áll, ahonnan a szél fúj! Pár éve még (értsd: választások előtt) nagyon lelkes MSZP-s volt, aki felnéz Gyurcsányra... A westindexen is lelkesen ostorozták a Fideszt, mindennek elmondva a Fidesz-szavazókat is... Szerintem ez mindent elmond a jellemedről Tamás! A hálapénzedből pedig kifizethetnéd azt, amivel idestova 4 éve tartozol!

Vádaskodó kommentek sora

Ez csak egy hozzászólás abból a több tucatnyiból, ami az elmúlt években megjelent, a vasi médiával és benne Cseszkó Tamással foglalkozó cikkeink alatt. Volt ilyen néhány.

Cseszkó Tamás
Forrás: Facebook / Cseszkó Tamás

Bő két évvel ezelőtt írtunk Cseszkó ügyeiről először Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen? 2013. May 31. 13:43 . Arról, hogy önkormányzati munkákért cserébe – a bizonyítékok szerint - hálapénzeket osztott vissza a megrendelőknek. Tavaly nyáron a Vas Népe és a Fidesz összeborulásáról számoltunk be Ráteszi a kezét a Fidesz a Vas Népére? 2014. August 28. 07:47 . Itt is előjött Cseszkó neve, aki gyakorlatilag Ágh Péter és Hende Csaba házi sajtósának szerepét tölti be a megyei lapban. Az idén márciusban aztán nagy megtiszteltetés érte, amikor - valószínűleg Hende nyomására - megkapta a megyei önkormányzat legnagyobb sajtódíját A csillogó ifjú tehetség, Cseszkó Tamás kapta az idei Kuntár Lajos Sajtódíjat 2015. March 13. 15:22 , ami sokakat meglepetésként ért.

De azóta is sorra jöttek az információk szerkesztőségünkbe Cseszkó Tamás viselt dolgairól.

Így hát úgy döntöttünk, megpróbáljuk felrajzolni Cseszkó pályaképét. Érdekes lesz, hiszen 25 éves kora ellenére szép kacskaringókat tett a közéleti térképen ez a nagyon ügyes fiatalember.

Mindenbe belepróbált

Cseszkó 2005-ben kezdte a középiskolát a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Akkori ismerősei szerint aktív diák volt, érdekelte a közélet, és mindenbe belepróbált. Zenélt, zenét szerzett, tagja volt a Cromwell Ifjúsági Színjátszó Egyesületnek, majd később saját színjátszó kört alapított. Az újságírás is érdekelte, 2006-ban már a Hetek című lapban publikált, mégpedig a szombathelyi Fidesz botrányos átalakulásáról.

A közéletbe is belekóstolt, két cikluson át volt Szombathely diák-alpolgármestere. Nézetei ekkor balosak voltak, az MSZP-hez keresett és talált kapcsolatokat, a párt háttérmunkájában vett részt. Egy régi ismerőse mesélte, hogy a 2006-os választási kampányban Cseszkó egy sötét éjszakán Marton Zsolt fideszes jelölt óriásplakátjára társa vállán egyensúlyozva a

Röfi

feliratot fújta. (Helyszín a Savaria Plaza körforgalma.)

Két évig nem ért célba a jótékonysági adomány

De már erre az időszakra is esnek ellentmondásos ügyek. 2009-ben társaival jótékonysági színházi előadást szervezett egy betegséggel küszködő diáktársa megsegítésére. Az előadás lezajlott, de a diáktárs nem kapta meg a támogatást. Illetve megkapta, de majdnem két évvel később, rengeteg reklamáció és egyeztetés után – meséli egy akkori ismerőse.

Így látja saját magát
Forrás: Facebook / Cseszkó Tamás

Ezekben az években indította és főszerkesztőként jegyezte a westindex.hu internetes oldalt, amely az elején szintén inkább balos volt. Később ez megváltozott, majd az oldal kifulladt, megszűnt. Közben politikai beállítottsága is hirtelen nagyot fordult.

Jól helyezkedett

Miért? Cseszkó a Hit gyülekezetének tagja. A Hit erős Szombathelyen, közösségi házuk az egyik legszebb az országban. A gyülekezet korábban az SZDSZ-hez kötődött, a párt több alapítója is hozzájuk tartozott. A fentebb említett Hetek című lapnak is ők a gazdái, a lap főszerkesztője jelenleg is Németh Sándor, az egyház alapító lelkésze. A hitesek sokszor felléptek az antiszemitizmus ellen, és részt vettek a baloldali megmozdulásokban. Egészen 2009-ig, ekkor kezdve a Hit gyülekezete a Fideszhez közeledett, és ma inkább kormánypártinak mondható.

Szombathelyen is látható volt ezekben az években, hogy valószínűleg a Fidesz nyeri az önkormányzati választásokat, így Cseszkót megpróbálták a leendő városvezetés közelébe juttatni. Ettől kezdve Cseszkó írásai is megváltoztak, a Westindex is egyre jobboldalibb lett, és a Hetekben is sorra jelentek meg a Fidesz-barát cikkek. 2010-ben már Hende Csabát kíséri kampányturnéjára.

Mindenhová beválasztották

2010 után Cseszkó egyre inkább bekerült a politikai körforgásba. Annak ellenére, hogy újságírónak tartotta és tartja magát, sok egyéb szerepet is vállalt. Meglepő volt például, hogy húszas évei elején a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány kuratóriumába is beválasztotta a fideszes többségű közgyűlés. Ezt valószínűleg Mérei Tamásnak, a Szimfonikus Zenekar akkor kinevezett igazgatójának és a közalapítvány akkori kuratóriumi elnökének köszönheti. (Abban az évben egyébként a karnevál városháza mögötti óriáskivetítőjén csak a Westindex fotói futottak szép nagy Westindex-logóval.)

Mérei Tamással
Forrás: Facebook / Cseszkó Tamás

Rövid idő múlva Cseszkó a szimfonikusok mellett tűnt fel, saját magát kommunikációs szóvivőnek nevezte. Sajtóközleményeket adott ki, szervezte a sajtótájékoztatókat, szinte mindig és mindenhol ott volt Mérei mellett, sokszor valóban jó hírverést csapva a zenekarnak. Itt jön a képbe a Pointer-Food @ Média Kft. Ez a cég jelenleg felszámolás alatt áll, és fel is jelentették a rendőrségen, mégpedig még 2013-ban Puskás Tivadar polgármester. Erről az ügyről írtunk már korábban Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen? 2013. May 31. 13:43 .

Cseszkó nagyon vigyázott, hogy a céggel ne legyen összefüggésbe hozható a neve, a cég ügyvezetője egy szombathelyi nő lett, aki most elég komoly bajban van. Ám árulkodó, hogy a kft. több számlát is kiállított a szimfonikus zenekarnak kommunikációs tevékenységért, miközben ezt a feladatot Cseszkó látta el.

Aztán, amikor a jelentős hiányok miatt Mérei Tamást leváltották a zenekar éléről, Cseszkó szerződése is megszűnt.

Még a Tömlöcöt is megkapták

Szintén a céghez köthető a drogprevenciós botrány, amely a közgyűlésen is szóba került Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások Szombathelyen? 2013. May 31. 13:43 . Egy rendezvény lebonyolítására 690 ezret fizetett ki a város a cégnek, és egy, a birtokunkba került chates beszélgetésben ezt az összeget már 2012 végén elosztották, miközben a rendezvény csak 2013 februárjában volt. Ráadásul a beszélgetésből az is kiderül, hogy az önkormányzattól érkezett pénzek egy részét vissza kell adni

azoknak a jó embereknek, akiknek köszönhetőek a nagy pénzek, hogy ilyenek továbbra is legyenek

. (

Részlet a beszélgetésből
Nyugat.hu

Az ügyet a baloldal a városvezetés elé tárta Nem lesz Söptével közös ipari park 2013. May 30. 08:44 , a hivatal megvizsgálta, és ezek alapján tette a feljelentést a polgármester.

Van más is. Birtokunkba került egy szerződés másolata is, amit a karneváli közalapítvány 2013 márciusában kötött a céggel. (Lásd az alábbi fotót, kattintásra lapozható a négyoldalas szerződés.)

Ezzel a szerződéssel a közalapítvány a Pointer-Food Kft.-nek bérbe adta az Aréna utcai székház alatti pincét, pontosabban az ott kialakított Tömlöc nevű kiszabadulós interaktív játékszobákat. A Tömlöc az egyik legnépszerűbb helyszín a belvárosban, előjegyzés kell hozzá, és belépődíjat kell fizetni. (A Tömlöcöt egyébként 2013 októbere óta már más, már Cseszkótól független cég működteti.)

A Vas Népében keresték az adóellenőrök

Információink szerint a cég bevételeinek nagy része készpénzben érkezett, és ezekkel Cseszkó rendelkezett, amíg be nem borult a dolog. A kft. az önkormányzaton, a szimfonikus zenekaron és a karneváli közalapítványon kívül számlázott a Frisss rádiónak, a Szombathely Tur rádiónak, az Agora Kulturális Központnak és több magáncégnek, magánembernek is. (Számlamásolatok az alábbi galériában.)

Mivel a Pointer-Food Kft. elleni feljelentés eredményéről nem hallottunk, megkérdeztük a rendőrséget. Ott azt mondták, az ügyben a NAV adórendőrsége nyomoz, őket is megkerestük, sajnos, választ nem kaptunk.

Egyébként megbízható információból úgy tudjuk, az adóellenőrök a Vas Népében is keresték Cseszkót, mert azt hitték, ott dolgozik. De ott csak külsős munkatárs.

A saját cégével fizetett a statisztáknak

Jöjjön egy újabb ügy. Olvasóink egy része biztosan emlékszik az Iseumi Szabadtéri Játékok 2013-as programjára, amelynek része volt az Aida is. Az operaelőadáson sok statiszta is volt, akik pénzért vállalták a szereplést. Ami érdekes, hogy az előadás a szimfonikus zenekar rendezvénye volt, ám a szerződést a 6van9 Music Pub Kft.-vel kötötték, és azt a megbízó nevében Cseszkó Tamás írta alá.

Az előadások lezajlottak, de a statiszták pénze csak nem jött, a sokadik reklamáció után aztán szintén Cseszkó Tamás aláírásával kaptak egy értesítést. A Belső-Uránia udvarba, az akkor még működő Club69 nevű kávézóba kellett menniük a pénzért, nyugtát kaptak, azon is a 6van9 Music Pub Kft. neve szerepelt. (Szerzőzés és nyugták az alábbi galériában.)

Megkerestük a 6van9 Music Pub Kft. adatait, a céget 2013 augusztusában törölték, és végrehajtást rendeltek el, ami 2014 júniusában lefoglalásokkal zárult. A cégnek egy tulajdonosa van, Cseszkó Tamás.

Szereti a kávézókat

És így jutottunk el a kávézókig. Miközben Cseszkó továbbra is működtette a Westindexet, és dolgozott a Hetek című lapnak, sok egyébbe is belekezdett. Elhatározta például, hogy kávézója lesz. Az első próbálkozása a Tea Cafe volt, a Kálvária utca végén. Erről sokat nem sikerült megtudni, csak azt, hogy elég hamar átadta másnak.

A következő volt a Club 69, erről feljebb már írtunk. A Vasi Nemezisz Kft. is benne van Cseszkó cégkapcsolati hálójában. Ez a cég 2011-ben alakult, a cégbejegyzés alapján dohányáru kereskedelmével, kiskereskedelemmel foglalkozott, vegyes profillal. Az adóhatóság kétszer is végrehajtást rendelt el ellene. Egyszer tavaly decemberben, aztán idén májusban, adószámát is többször felfüggesztették. Cseszkó Tamás 2013 októberétől egy évig volt a kft. ügyvezetője.

Cseszkó Tamás cégkapcsolati hálója
Forrás: Opten

A legújabb, nevéhez kötődő vendéglátóhely a Fő tér 15. alatt, az alagsorban működő Incognito Cafe. Ezt a kávézót az Incognito Kft. üzemelteti. A céginfó szerint az egyszemélyi tulajdonos Cseszkó Tamás, aki idén júliusban vette meg a céget és vele együtt a kávézót.

Szóval, Cseszkó több cégben is benne volt, és ezek sorra tönkrementek, adótartozást és - állítólag – egyéb tartozásokat is maguk után hagyva. A legújabb cég két hónapja az övé.

Egyik médiától a másikig

Közben újságíróként is dolgozott, és ebben a minőségében is belekezdett sok mindenbe. A Westindex 2013-ban szűnt meg, ma már nem is létezik ez a domain. De politikai kapcsolatainak köszönhetően utat talált a Vas Népéhez, ahol amúgy is érdekes változások indultak el.

Tavaly márciusban írtunk először 8 millióért hirdeti a Vas Népében az önkormányzat a saját médiáját 2014. March 25. 17:03 a megyei lap és az önkormányzati tulajdonú, és irányítású Szombathelyi Médiaközpont közeledéséről, és arról, hogy sorra küldik el a Vas Népe régi munkatársait. Szeptemberben aztán arról Összefonódott a Fidesz a Pannon Lapokkal és a Vas Népével 2014. September 08. 07:58 , hogy ez az összefonódás teljes lett, és ezzel a Fidesz megszerezte a befolyást a megyei lapban.

Fiderszesek vonulása, jobbra, szürke kabátban Cseszkó
Forrás: Facebook / Cseszkó Tamás

De közben, mintegy másfél évvel ezelőtt Cseszkó Tamás is megjelent a lapnál. Először álnéven, T. Cs. monogrammal, egészen addig, amíg tartott a megbízatása a szimfonikus zenekarnál. Megbízható információk szerint be sem járt a szerkesztőségbe, a cikkekről sem egyeztetett, és azokba senki sem nyúlhatott bele, még a szerkesztők sem. Sőt, egy, a helyzetet annak idején közelről ismerő forrásunk szerint Hende Csaba országgyűlési képviselőről (sőt, még sokszor Ágh Péterről is) más nem is írhatott, pedig ő aztán naponta megjelent a napilap oldalain.

A PLT befogadta

A stratégia úgy nézhetett ki, hogy a Médiaközpont szállítja a városvezetésről szóló cikkeket, az országgyűlési képviselőkről pedig csak Cseszkó ír. Így a régi vasnépés újságírókat kizárták ezekből a témákból, döntő részüket mára már a szerkesztőségből is. Cseszkó ma már saját nevén ír, egyesek szerint nem csinál mást, mint a központilag leküldött anyagot formálja át.

A Westindex bukása után rövidesen létrehozta a most is működő blogoldalát. Ami érdekes, hogy ennek a lapnak már a Show Plus Kft. a kiadója, amit a Széll Kálmán utca 40.-be, a Vas Népe szerkesztőségéhez jelentettek be. Ezen nincs mit csodálkozni, a kft. a megyei lapot is kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) cége, amúgy reklámújságot jelentet meg. Vagyis, Cseszkó most már a PLT segítségével készít internetes újságot. (Cseszkó vállalkozóként dolgozik a Vas Népénél, főállásban a blogoldalánál.)

Összenőtt Hendével

Cseszkó amúgy aktív a közösségi oldalakon is, a Facebookon nem is kell sokat keresgélni, hogy lássuk, büszke is politikai kapcsolataira. Van itt közös kép Orbán Viktorral, Szijjártó Péterrel. Az ő oldalán is megjelent az a fotó, amelyen Simicska Lajos Ágh Péterrel beszélget Ágh Péter Simicskával pózolt Sárváron 2014. September 21. 11:27 , ez még a nagy g.cizős szakítás előtt volt. Olyan fotót is láttunk, ami a miniszterelnök évértékelőjén készült, aláírása: Mérei Tamás társaságában.

Interjú Orbán Viktorral
Forrás: Facebook / Cseszkó Tamás

Hende Csabának pedig afféle házi újságírója. Ő tartja a megyei napilap számára kapcsolatot az exminiszterrel, s ő is készít vele minden interjút.

Az effajta képeket aztán szívesen meg is osztja Facebook-oldalán, amely egy nagyon laza, de kitűnő kapcsolatokkal rendelkező, nagyon izgalmas életet élő fiatalembert imázsást sugallja.

Ismerősei szerint Cseszkó nagy ígérgető, évek óta azt mondja a neki segítőknek, hogy nemsokára jön egy nagy biznisz, és mindenki jól jár. Azt is mondják, hogy nagyon sok magánszemélynek tartozik, akik megbíztak benne, vagy éppen az ígéreteire alapozva dolgoztak neki. Tény, hogy ügyes ember, ám egyre több jel mutat afelé, hogy a helyi Fidesz is kezd kihátrálni mögüle, inkább fentről tolják még előre.

Akit fentről védenek, az támadhatatlan

Ilyen volt, amikor a teljes szakma megdöbbenésére ő kapta meg a megyei közgyűlés Kuntár Lajos-díját A csillogó ifjú tehetség, Cseszkó Tamás kapta az idei Kuntár Lajos Sajtódíjat 2015. March 13. 15:22 . Úgy tudjuk, még a közgyűlés Fidesz-frakcióján belül is voltak viták erről, de a volt honvédelmi miniszter felől érkező nyomásnak ők sem tudtak ellenállni. Mint ahogyan a szombathelyi közgyűlés fideszes része is megosztott már Cseszkó megítélésében.

Átveszi a megyei közgyűlés sajtódíját
BZ

Most, Hende Csaba miniszteri tisztségéről lemondása után kicsit változhat a kép. Hende országgyűlési képviselő lesz, egyelőre az is biztos, hogy megmarad befolyása a helyi politikára. De ha a Fidesz új embert jelöl ki választókerületi elnöknek, akkor ő minden bizonnyal a saját embereit tolja majd előre.

Cseszkó tehát újabb kihívás előtt áll, hogy a napfényben maradhasson.

Cseszkó Tamás válaszai

Az általunk leírtakról megkérdeztük Cseszkó Tamást. Kérdéseinkre így válaszolt:

Állítólag Ön újságíróként egyértelműen a Fidesz mellé állt. Miért mondhatják ezt?

Néhány sértődött baloldali képviselő és a hozzájuk köthető üzleti érdekcsoportok kis létszámú tagjai hangoztatják ezt. A megyei napilap tudósítójaként rendszeresen számolok be az ellenzéki városvezetők sikereiről is. A celldömölki polgármester, Fehér László például kicsit sem mondható fideszesnek, ám városépítő munkájáról gyakran készítek összefoglalót. 

Mi történt a Westindexszel?

A Westindexet tizenkilenc éves koromtól huszonkét éves koromig szerkesztettem, majd a portálunkat kiadó lapcsoport vezetője stratégiai okokból a fokozatos megszüntetés mellett döntött.  

Milyen kapcsolata volt a Pointer-Food Kft.-vel? Úgy tudjuk, az Ön nevében is számlázott ez a cég. Igaz ez?

A Pointer-Food Kft. ügyében jelenleg is nyomoz a rendőrség, így felelőtlenség lenne egyelőre bármit mondanom. Ám ígérem, hogy a nyomozás lezárultával minden kérdésre örömmel válaszolok. 

Meddig bérelte a Pointer-Food a Tömlöcöt? 

Az előző válaszból adódik, hogy erre egyelőre nem válaszolnék.

Igaz-e, és ha igen, mi az oka, hogy több, a nevén lévő cég is adótartozásokat halmozott fel, majd megszűnt?

Mindössze egy olyan cég van a nevemen, melynek adóhátraléka van, a 6van9 Music Pub Kft., és jelenleg sem szűnt meg. Barátaimmal belekóstoltunk a vendéglátás világába. Fiatalként megtapasztaltuk a vállalkozói lét nehézségeit, sok nehézséggel szembesültünk, ám a vendégeink szeretete kárpótolt minket. Valószínűleg azon olvasók, akik már vezettek valaha vállalkozást, megértik, hogy egy ilyen projekt mennyi nehézséggel jár. Azóta sokat fejlődtünk.

Pontosan miből állt a szimfonikus zenekarnál végzett munkája, és milyen ellenszolgáltatást kapott érte?

A Savaria Szimfonikus Zenekarnál Mérei Tamás igazgató úr mellett segédkeztem, és minden, ami kommunikáció, sajtó és közönségszervezés, hozzám tartozott. A kreatív megjelenések, akciók tervezése, melyekről többek között a Nyugat is rendszeresen beszámolt, szintén hozzám köthetők. A díjazásom 70.000 Ft+ áfa volt. 

Miért a 6van9 Kft. kötött szerződést az Aida statisztáival?

Az Aida rendezője a produkció előtti utolsó pillanatban jelezte, hogy szükség lesz katonákra. Azonnali cselekvésre volt szükség, így felajánlottam a segítségemet. Kiemelném, hogy ezen projekten egy fillér haszna nem volt a cégünknek, a beérkező összeget teljes egészében a statiszták kapták meg. 

Miért szűnt meg a marketinges megbízása a zenekarnál?

Mérei Tamás szégyenteljes eltávolítását követően a következő levelet küldtem el az általam nagyon tisztelt és szeretett kollégáimnak: 

Kedves Mindenki!

Ezúton szeretnélek tájékoztatni Benneteket, hogy az imént tudattam Barnával, hogy a jövőben nem tudom ellátni a zenekar kommunikációs feladatait egyéb feladataim miatt. 

Egyúttal szeretném mindnyájatoknak megköszönni, hogy az elmúlt két évben részesei voltatok az életemnek, és mindig elviseltetek:)  Soha nem foglak elfelejteni Benneteket, nagyon szeretlek Titeket :) Nem volt könnyű a döntés, de rájöttem arra, hogy ez az egész történet csak mindenkivel együtt volt kerek, nélkületek már nem lenne ugyanaz, így pedig nincs értelme az egésznek. Soha nem tudtam még olyan nehezen döntést hozni, mint most. Remélem, egyszer kisüt a nap, mi pedig iszunk valahol egy alkoholmentes koktélt ennek örömére. 

Addig is mindenkinek sok sikert, jó egészséget, örömöt és boldogságot kívánok!

CST :) 

Milyen kapcsolata van a Vas Népével és a PLT-vel? Igaz, hogy nem a helyi szerkesztőktől kapja a feladatokat?

A Pannon Lapok Társasága megbízásából a Vas Népe külsős tudósítója vagyok. Naponta küldök témajavaslatokat a Vas Népe digitális főszerkesztőjének, aki eldönti, szükség van-e a tudósításomra, illetve a VN-től is rendszeresen érkeznek feldolgozandó témák. Tartalmi kérdésekről kizárólag a helyi főszerkesztővel és szerkesztőkkel egyeztetek.

Igaz-e, hogy Hende Csabával kapcsolatban csak Ön készíthetett anyagokat a megyei napilapnak?

Aki olvassa a Vas Népét, láthatja, hogy ez egyáltalán nem igaz. Mivel Szombathely országgyűlési képviselője rendszeresen vesz részt fontos térségi programokon, kivitelezhetetlen is lenne, ha csak én tudósítanék ezekről. Itt jegyezném meg, hogy munkám nagy része sokkal inkább koncentrálódik a Sárvár-Kőszeg- Celldömölk térségre, melyhez 70 falu és 7 város tartozik. 

A szakmában nem mindenki értett egyet azzal, hogy Ön Kuntár Lajos-díjat kapott. Mit gondol, megérdemelte? 

Abszolút nem érdemeltem meg, és nem is tartom jónak, hogy a politika díjakat oszt újságíróknak. Mindezt úgy könyveltem el, hogy ez a díj nem is nekem szólt, hanem annak a munkának, melyet a Vas Népe csapata végez azért, hogy napról napra megismertesse az olvasókkal a megye minden apró szegletének rezdülését. Ezt egyébként elmondtam a Városi Televízió riporterének a díjátadón is, ám később Ferenczy Gyöngyi, a TV szerkesztője letiltotta az anyagot a személyem miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet