Általában ebben a sorrendben jelentkeznek koronavírus-betegség tünetei

Ebben is különbözik az influenzától – mondják az amerikai egyetemi kutatók.

Még élénken emlékszünk arra, hogy az koronavírus-járvány első hullámakor nagyon sokáig 17 fertőzött volt Vas megyében, és kiugróan rossz napoknak számítottak, amikor száz új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Az ország akkor gyakorlatilag bezárt.

Ehhez képest most csak a megyénkben naponta 30-40 új fertőzött van, országos szinten pedig olykor 1000 fölé ugrik a napi új esetek száma.

Mégis: néhány kivételtől eltekinte – maszkviselés, nyögvenyelősen betartott és betartatott apróbb szabályok - éljük a korábban megszokott életünket.

Ha valaki tavasszal ezt jósolja nekünk, elszörnyülködve és értetlenkedve hallgattuk volna.

A fejlemények ilyen alakulásának számos magyarázata van, amelyekbe most ne menjünk bele, de abban talán egyetért mindenki, hogy a tavaszi ország- és világbezárásnak egyik oka az ismeretlentől való félelem volt.

Azóta sok mindent tudunk a betegségről, ha nem is barátkoztunk meg a gondolatával, de elfogadtuk – mi mást is tehettünk volna? -, hogy egy darabig még együtt kell élni vele.

Mit találtak?

Ebből szempontból hasznos lehet a Healthline.com szakportál írása, amely a kaliforniai egyetem kutatásainak az eredményét foglalja össze, és azt igyekszik tisztázni, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei milyen sorrendben jelentkeznek.

A Covid-tünetek nagyon hasonlók az influenzához
Pixabay.com

Ez az elkövetkezendő hónapokban különösen fontos lesz, mivel érkezik az influenza-szezon, ami – mint minden évben – tömeges megbetegedést jelent majd. Idén ez kiegészül a koronavírus-helyzettel, és már most nem irigyeljük a háziorvosokat, mert hogy az influenza és a koronavírus alaptünetei (köhögés, láz) nagyon hasonlatosak.

A kutatók több tízezer kínai, európai és amerikai beteg adatait elemezték és hasonlították össze, és az találták, hogy a Covid-19-fertőzöttek esetében a tünetek az alábbi sorrendben jelentkeztek:

1. Láz

2. Köhögés és izomfájdalom

3. Hányinger és hányás

4. Hasmenés

Habár a tünetek hasonlók, a megjelenésének a sorrendje egyértelműen különbözik az influenzától, ami során a betegség általában a köhögéssel kezdődik.

Mire jó mindez?

Mindez az orvosoknak számára is segítség lehet, amikor egyszerre nagyon sok hasonló tünetekkel rendelkező beteg esetében kell döntéseket hozni, például kinél kellene először tesztet csináltatni, és ki várhat, illetve arra is jó, hogy mi például, ha belázasodunk, ne induljunk el dolgozni vagy nagyszülőket látogatni.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ebből a szempontból nem rossz gyakorlat a hőmérőzés az iskolák, múzeumok stb. bejáratánál, mert esetleg kiszűrhetők azok, akik a lázon kívül más tüneteket nem produkálnak, így maguk sem tudják, hogy fertőzöttek.

Azért ennél persze bonyolultabb

Ugyanakkor a lapnap nyilatkozik egy New York-i orvos is, aki a frontvonalban kezeli a Covid-betegeket, és fontosnak tartja kiegészíteni az egyetemi kutatók felfedezését.

Azt mondja, általában valóban a meghatározó jellemző, ahogy a köhögést követő hányinger és hasmenés is, de gyakorlat azt mutatja, nagyon széles skálán mozognak a tünetek.

Van, aki láz és köhögés nélkül veszíti el ízlelését és szaglását, a tünetek között előfordul a nagyfokú gyengeség, szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom, sőt a bőr elszíneződése is.

„Az egészségügyben dolgozóknak mindenképpen nyitva kell tartaniuk a szemüket, ha Covid-betegekről van szó” – mondja a professzor, aki szerint a tünetek és betegség gyors felismerése azért is fontos, mert így gyorsabban el lehet különíteni a beteget és meg lehet kezdeni a kontaktkutatást.

És végül: ne feledjük, a Covid-19 nemcsak a tünetekben, de abban is k ülönbözik a szezonális influenzától, hogy két-háromszorosan agresszívebben terjed.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech