Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Annyi pénz van a mézhamisításban, mint a drogkereskedelemben

Ma már megkülönböztethetetlenek a kínai laboratóriumokban összevegyészkedett mézek az igazitól.

Egyre nehezebben szűrhetők ki a kínai műmézek, ugyanis gyakorlatilag eltűntek a hamis áru és az eredeti mézek közötti, laboratóriumokban kimutatható különbségek - hívta fel a figyelmet mai cikkében a Magyar Nemzet A lap szerint a technológiai fejlődés révén a kínai vegyészek a magyar akácmézet vagy a spanyol narancsmézet is tökéletesen le tudják másolni.

Néhány éve még sikerült megtisztítani a magyar piacot a hamisítványoktól, akkor laboratóriumi mérésekkel ki tudták mutatni, mely termékek azok, amelyek nem valódi mézet tartalmaznak. Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át a kínai mézipar, így bármilyen mézet tudnak hamisítani. A kínai kereskedőnek ezután pedig már csak egy uniós partnerre van szüksége ahhoz, hogy laborató­riumban előállított áruját európai eredetű, kiváló minőségű áruként tudja eljuttatni a nagy csomagolócégekhez.

A hamisítás pedig sokat hoz: míg a gyárakban egy kiló hamis mézet – a cukorszirup árától függően – 20-30 eurócentért állítanak elő, az EU-s piacon már öteurós akác- vagy narancsmézként, esetleg két-három eurós virágmézként jelenik meg. A profit mértéke a drogkereskedeleméhez mérhető.

Fulmer Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet elnöke jelölési rendszer rendbetételével a piac jelentős része megtisztulna, ugyanakkor hosszabb távú megoldást az jelenthet, ha a termelőknek sikerül közvetlenül elérniük a fogyasztókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra