3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Annyi program lesz ősszel Szombathelyen, hogy megszámolni is nehéz

Jön például Nagy Ervin, Gálvölgyi János, Rúzsa Magdi, az EDDA, Geszti Péter. De ünnepel a mozi és a sportház is.

Csak kapkodtuk a fejünket szerdán a Sportházban tartott sajtótájékoztatón, ahol Horváth Soma alpolgármester, Horváth Zoltán az AGORA igazgatója és Takács Balázs a TDK igazgatója beszélt arról, milyen kulturális programok várhatók idén ősszel Szombathelyen.

Az alpolgármester elmondta: idén két nagy évfordulót is ünnepel a város. Egyrészt 50 éves a Savaria Mozi, másrészt 60 éves a Sportház, amit nagyszabású programokkal tesznek emlékezetessé.

Gálaműsor, kiállítás és Puzsér Róbert

Horváth Zoltán ismertette a részleteket, előbb a hétvégi „mozis buliét”. Az ünnepi programok délután öt órakor indulnak, először mozitörténeti kiállítás nyílik, ezt követően, este hatkor Puzsér Róbert tart előadást mozitörténetről, filmekről, streamingről és különböző aktualitásokról. A szervezők ugyanakkor felhívták a figyelmet: a jegyek jelentős része elfogyott, cikkünk írásakor csak néhány üres hely van.

A program vasárnap folytatódik. Délelőtt kedvezményes, 600 forintos jegyáron lehet megnézni két animációs filmet: az Elemit és a Dzsungel Mentőakció második részét. Délután kettőtől pedig mozitúra lesz, ahol az érdeklődők bejárhatják az épület minden helyiségét, a pincétől a padlásig.

Szintén délután kettőkor kezdődik a Vasi Mozaik, vagyis korabeli filmhíradókat láthat a nagyközönség, egészen délután ötig. Este hattól pedig Reisz Gábor Magyarázat Mindenre című, a Velencei Filmfesztiválon is díjat nyert alkotását mutatják be. A premier előtti vetítést követően közönségtalálkozót tartanak, ahol Rusznák András és Znamenák István színészek lesznek a vendégek.

Szeptember utolsó hétvégéjén pedig a Sportház jubileumi rendezvényeit tartják. Ennek keretében nyílik egy történeti kiállítás, amelyre várják a Sportházhoz kapcsolódó relikviákat.

Este hat órától pedig kezdődik a másfél órás gálaműsor, amelyen bemutatkoznak az épülethez kötődő, szárnyaikat itt bontogató egyesületek. A fellépő helyi vagy elszármazott művészek mellett Varga Viktor is zenél.

De gondolnak majd a nemrég elhunyt Elhunyt Neczpál György, Szombathely legismertebb DJ-je July 13. 12:38 DJ-re, Netzpál Györgyre is, aki tiszteletére DJ-maratont rendeznek, amelyen pályatársai és fiatal feltörekvő kollégái forgatják a lemezeket.

A délután öt órakor kezdődő megemlékezésen a közös élményeket Fixl Miklós, a Sportház egykori munkatársa idézi fel. 21 órától pedig igazi retro discóba várják a fiatalabb és az idősebb korosztályt is, ahol felidézhetik, avagy felfedezhetik a régi Tri-Show és Kölyökbazár hangulatát.

A Sportház előtti téren ezen a jeles napon különleges tuning és rally autók sorakoznak fel, emlékezve a Szabadidőközpontban tartott versenyekre.

A belépés a rendezvényre ingyenes. Regisztrálni személyesen, az AGORA Jegyirodájában nyitvatartási időben lehet.

Jön Nagy Ervin, Gálvölgyi, Pintér Béla és Rúzsa Magdi

Az ősz folyamán számos rendezvényt tartanak majd a Sportházban. Érkezik például Pintér Béla társulata két előadással. Az egyik az Anyaszemefénye címet viseli, ezt október 5-én mutatják be. Ebben feltűnik Nagy Ervin, Jordán Adél és Stefanovics Angéla is. A másikat, ami Az imádkozó címen fut, november 22-én játsszák a Sportházban.

De lesznek különböző koncertek is, ezeken a teljesség igénye nélkül itt lesz

 • Rúzsa Magdi (december 5.)
 • Curtis (december 22.)
 • az EDDA Művek (december 30.)
 • Varga Miklós (december 21.)
 • és Geszti Péter (november 19.) is.
 • Továbbra is lesznek prózai előadások is, ennek keretében itt lesz például Dombóvári István, az Aktív Időskor programsorozat vendégeként pedig érkezik Gálvölgyi János is.

  Horváth Zoltán azt is elmondta, a covid után több gyermekfoglalkozás is újraindul, így újra lesz Rajztanoda, Robotika Klub, Bútorfestő szakkör, Tűzzománc szakkör és Foltvarró klub is.

  És ha már a gyerekek: kísérleti jelleggel bevezetik a „gyermekmegőrzőt” is. Ezzel az Agora célja, hogy azoknak a szülőknek segítsen, akik eddig azért nem jöhettek el a különböző kulturális eseményekre, mert nem tudták megoldani a gyermekelhelyezést. Éppen ezért, amíg a szülők a programokon vannak, „őrzést” biztosítanak. Ezt azt jelenti, hogy a gyermekeknek külön játékos foglalkozást tartanak majd a szervezők. Ezt először Pintér Béla Társulatának előadása alatt próbálják ki.

  Az Agora munkatársai a tájékoztató végén elmondták, a most bejelentett, több tucat program még nem teljes, tervben van még több kisebb és nagyobb esemény is, ezeket azonban nem szeretnék előre lelőni. Azt ígérték, később ezekről is tájékoztatni fogják a közönséget.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra