Videó: Az Apple Maps autója Szombathelyen és Pápán

A jellegzetes gömbbel felszerelt egyik jármű éppen Szombathely utcáit rója, de Magyarország összes megyéjét végigjárják májusig.

Az Apple járművei földmérési tevékenységeket végeznek és adatokat gyűjtenek az Apple Térképek fejlesztése és a Körbenézés funkció támogatása érdekében.

Ennek keretében 2021. márciustól a tervek szerint májusig a cég autói Magyarország összes megyéjében és a fővárosban is méréseket végeznek, képeket rögzítenek.

Az Apple Maps autója Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

Ez látható videónkban is.

Az Apple térképadatainak és utcakép gyűjteményének frissítésével egy időben a Google autói is felbukkannak az ország útjain, így igazán mókás lenne, ha valaki kiszúrná azt a pillanatot, amikor az Apple Maps és a Google Maps kamerás autói "találkoznak".

Az Apple Maps autója Szombathelyen, letakart műszerrel
TM/Nyugat.hu

A technológiának köszönhetően egyre pontosabb térképek segítik a járművek és közlekedők navigációját, de több településen a tömegközlekedés is pontosan tervezhető velük.

Az Apple Maps autója Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

Az utcakép szolgáltatásnak köszönhetően pedig kitárult a világ nem csak a mozgásukban korlátozott embertársaink előtt, hanem azok előtt is, akiknek Magyarország határát sincs lehetőségük átlépni, pl. anyagi okok miatt. Az utcakép funkcióval bárki maga tervezheti meg, merre szeretne menni, hol néz körbe, nincs videóhoz, vagy előre szerkesztett anyaghoz kötve. Olyan kis falvakba is bepillanthatnak, amelyek egyetlen útikönyvben sem szerepelnek.

Európa lefedettsége a Google Maps-ben
TM/Nyugat.hu

A Google és az Apple  nem csak utcákról készít összefűzött felvételeket, hanem múzeumok, középületek, egyéb érdekes létesítmények, éttermek, szórakozóhelyek  belsejéről is, vagy nehezen bejárható helyekről. Ez utóbbiakat jellemzően egy hátra szerelhető rendszerrel készítik.

Virtuális séta a Szépművészeti Múzeumban
TM/Nyugat.hu

Háborús helyszínekről is elérhetők felvételek. Sőt, olyan is előfordul, hogy utcai panoráma helyett hirtelen valakinek a konyhájába csöppenünk. A világ számos nemzeti parkjának földútján is végiggurult a képrögzítő jármű.

Egy véletlenszerűen kiválasztott hely a Tsavo Nemzeti Parkban,Kenyában
TM/Nyugat.hu

Mint a legtöbb technológiai újdonságnak, ennek is voltak és vannak ellenzői. Volt, ahonnan elkergették az adatrögzítő autókat, mert a helyiek szerint bűnözőknek ad segítséget, míg mások szerint az ő házukat csak nekik, a tulajdonosoknak van joguk lefényképezni az utcáról is és állításuk szerint lelki sérülést okozott nekik, hogy azt más is megtette. (Ez némiképp hasonló lehet, mint a bennszülöttek vélekedése, hogy a fénykép ellopja a lelküket.)

Utcai életkép
TM/Nyugat.hu

Az Interneten sok érdekes, elgondolkodtató, vagy vicces összeállítást lehet találni az utcaképekből kiollózott fotókból (pl. itt van egy ilyen mix ), de a legjobb szórakozást talán mégis az nyújtja, amikor valaki elindul ismeretlen tájon és a lehetőségeknek megfelelően nézelődik az időben befagyaztott utcákon, helyszíneken.

Ehhez csak be kell lépni a Google Maps-be, a térképet elhúzni a Föld azon részére, ami érdekel, ránagyítani a területre (+/-, vagy az egér görgőjével), majd a jobb alsó sarokban található kis sárga embert a bal egérgomb nyomva tartásával a megfelelő helyre vonszolni és ott ledobni.

A kis sárga emberkét kell ledobni a térkép kiválasztott részére a funkció eléréséhez
TM/Nyugat.hu

A pápai videót olvasónk, Lampert Gábor készítette. Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Tech