Plusz 30 millió forint kell, hogy befejeződjön a szombathelyi Aréna óvoda felújítása

A közgyűlés dönt majd, de az biztos, hogy vizsgálatot indítanak.

A múlt héten írtuk Megint veszélyben van a szombathelyi Aréna óvoda felújítása 2019. November 13. 18:33 , hogy ismét veszélyben van az Aréna óvoda felújítása, mert a kivitelező plusz pénzt kért egy előre nem tervezett munkafolyamat miatt.

Nemény András polgármester ezt egy sajtótájékoztatón Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 jelentette be, ahol azt is mondta, két lehetőség áll az önkormányzat előtt. Az egyik, hogy leállíttatják a munkát és megvizsgálják, jogos-e a kivitelező kérése. Így viszont további két-három évet csúszna a felújítás, és jó darabig nem költözhetne vissza az ideiglenesen a Petőfi utcai, volt püspöki általános iskola épületében elhelyezett óvoda.

Képeink szeptemberben készültek
Czömpöl Bianka

Az ottani állapotokra azonban sok szülő panaszkodott Fűtés sincs a szombathelyi Aréna óvoda átmeneti épületében, dolgoznak a megoldáson 2019. January 31. 10:03 , mi is kaptunk több olvasói levelet arról, mennyire méltatlan helyen vannak a gyerekek.

A polgármester vázolt egy másik lehetőséget is: kifizetik a plusz pénzt, így befejeződhet a felújítás, visszaköltözhet az óvoda. És utána külső szakértő segítségével vizsgálják meg, hogy a tervező vagy a kivitelező hibázott-e.

A november 28-i, csütörtöki közgyűlésre készített anyagból kiderül, hogy a városvezetés a második lehetőséget támogatja. Azt is megtudtuk, hogy plusz 30 millió forintot kér a kivitelező.

Czömpöl Bianka

A kérést azzal indokolja, hogy az óvoda emeletes, udvari épületének belső vakolatát hiába erősítették meg, a javításra alkalmazott megerősítés több helyen levált az alapvakolatról. A kivitelező, a tervező és a műszaki ellenőr együttes véleménye szerint az épület mészhabarcs vakolatrendszere nem képes ellátni a feladatát, lemállik, feltáskásodik, nem bír el további burkolati elemeket.

A tervező javaslatára az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. megvizsgálta a vakolatot, és egyetértett abban, hogy az alkalmatlan arra, hogy feladatát ellássa. A vizsgálat szerint a tervező nem vette figyelembe a vakolat-felújítási munkákat, illetve annak csak mintegy a tizedét szerepeltette a tervekben. Ezt azzal indokolta, hogy a probléma csak a felújítás közben jelentkezett.

Czömpöl Bianka

Az épület teljes belső vakolásának és az előírt tűzcsapok telepítésének plusz költsége 30 millió 700 ezer forint, ezt az összeget kéri a kivitelező.

A közgyűlés csütörtökön valószínűleg megszavazza a plusz 30,7 milliót, de a határozati javaslat azt is tartalmazza, hogy kérjenek fel külső szakértőt a vakolással kapcsolatos műszaki probléma teljes körű kivizsgálására, és a vizsgálat eredményéről tájékoztassák a közgyűlést.

Ha a képviselők megszavazzák a plusz pénzt, akkor a Aréna óvoda felújítása az eredetileg tervezett 288 millió forint helyett 318 millió forintba kerül. És az is kérdéses, hogy a 2020. februári határidőre be tudják-e fejezni a munkát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet