Megint veszélyben van a szombathelyi Aréna óvoda felújítása

A kivitelező több pénzt kér, mert újra kell vakolni az épületet.

Kényszerhelyzetbe hozták a szombathelyi városvezetést az Aréna óvoda felújítása kapcsán - derült ki egy szerdai sajtótájékoztatón Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 , ahol Nemény András polgármester és három alpolgármestere számoltak be az előttük álló legfontosabb feladatokról.

Már csúszott eleget a felújítás

Nemény András mondta el, hogy a felújítást végző vállalkozás több pénzt kér annál, ami a szerződésben van, arra hivatkozva, hogy olyan munkát is el kell végeznie, ami nem szerepelt a megállapodásban. Ha jól tudjuk, akkor az épület teljes külső vakolásáról van szó.

Képeink szeptemberben készültek
Czömpöl Bianka

A polgármester azt mondta, mindenképpen ki kell deríteni, hogy ki hibázott, a tervező vagy a kivitelező. Viszont, ha most a forráshiány miatt leállítják a munkát, akkor akár két-három évet is csúszhat a felújítás. Aminek senki sem örülne.

Az óvoda felújítása ugyanis már csúszott éppen eleget. 2017 augusztusában zárták be azzal, hogy 2018 szeptemberében az óvodások a már felújított épületbe térhetnek vissza. Az első közbeszerzési pályázat azonban sikertelen lett Tavaly augusztus óta áll a szombathelyi Aréna Óvoda felújítása 2018. April 17. 09:41 , új pályázatot írtak ki, tavaly szeptemberben kiderült Valószínű, hogy még a 2019-2020-as szezonban is zárva lesz a szombathelyi Aréna óvoda 2018. September 16. 19:14 , hogy az is sikertelenül zárult.

A kétszeri sikertelenség oka az volt, hogy a kivitelezők a megadott műszaki tartalommal sokkal drágábban vállalták volna a munkát, mint amennyi keret van rá. Ez nem csak itt történt így, hanem sok más esetben is, kiderült Túlárazott, alultervezett közbeszerzések miatt álltak le fontos szombathelyi építkezések, felújítások 2019. March 16. 17:10 , hogy túlárazott és alultervezett közbeszerzési kiírások miatt csúszik több szombathelyi beruházás.

Februárra be kellene fejezni

Így aztán nem csak tavaly ősszel, de az idén sem költözhetett vissza az óvoda eredeti helyére. Az újratervezés után kiírt új pályázatot végül győri székhelyű KG Invest 2008. Kft. nyerte, a szerződésben a cég 288 millió forintért vállalta a munkát.

Képeink szeptemberben készültek
Czömpöl Bianka

A befejezési határidő 2020. február, de úgy tűnik, ezt sem tudják tartani. Az óvodában szeptember 17-én jártunk Megnéztük, hogyan is áll most a szombathelyi Aréna Óvoda felújítása 2019. September 17. 15:48 , Puskás Tivadar akkori polgármester társaságában, aki a választás kampány hevében megismételte, hogy februárra készen lesz az óvoda.

A kivitelező mostani, plusz pénzt jelentő igénye miatt az új városvezetésnek most döntenie kell. Cikkünk elején írtuk már, az egyik megoldás az lenne, ha felfüggesztenék a munkát a helyzet rendezéséig, de ez további, évet jelentő csúszást okozna. Nemény András a sajtótájékoztatón felvázolt egy másik lehetőséget is.

A közgyűlés dönt majd

Ebben az szerepel, hogy az önkormányzat teljesíti a kivitelező kérését annak érdekben, hogy minél előbb készüljön el az óvoda. De utána igazságügyi szakértő folytat le egy vizsgálatot az óvoda felújításának tervezésénél és a közbeszerzési eljárásnál, és ha kiderül, ki hibázott, annak következményei lesznek.

A városvezetés ez utóbbi elé hajlik, de a döntést a közgyűlés hozza majd meg november végén.

A felújítással valóban nem lehet sokat várni már, az óvoda átmenetileg a volt püspöki iskola Petőfi utcai épületébe költözött, az ottani állapotokra azonban sok szülő panaszkodott Fűtés sincs a szombathelyi Aréna óvoda átmeneti épületében, dolgoznak a megoldáson 2019. January 31. 10:03 , mi is kaptunk több olvasói levelet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet